Србија

Приказ нових средстава за Војску Србије на полигону „Никинци“

Приказ средстава наоружања и војне опреме, чији пријем у јединице Војске Србије је у току, као и обука припадника војске за рад на новим средствима реализовани су данас у Центру за испитивање НВО „Никинци“. У оквиру данашњих активности, којима је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, вршена су и испитивања дела средстава, која су у завршној фази за пријем у наоружање Војске Србије.

Реч је о новим средствима којима ће бити опремљене специјалне, пешадијске, оклопне, артиљеријске, као и јединице Ратног ваздухопловства и ПВО и то нове серије оклопних борбених возила 4×4 Милош, оклопних транспортера БОВ ОТ, модернизованих борбених возила пешадије БВП М-80АБ1, противавионских самоходно артиљеријско-ракетних система ПАСАРС, логистичких возила за самоходну топ-хаубицу 155 мм НОРА, модуларних аутомата М20 6,5/7,62мм, револверских бацача граната 40/6, пиштоља ЕЗ-9, разних типова новопроизведене пешадијске и артиљеријске муниције и друге опреме.

Активностима на полигону „Никинци“ присуствовали су помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба генерал-мајор Тиосав Јанковић, начелник Управе за логистику (Ј-4) генерал-мајор Срђан Петковић, начелник Управе за развој и опремање (Ј-5) бригадни генерал Милан Поповић, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадни генерал Славко Ракић и заменик начелника Управе за набавке и продају пуковник Драган Панић.

Министарство одбране и предузећа домаће одбрамбене индустрије интензивирали су развој, уговарање и производњу савремених средстава наоружања и војне опреме како би се реализовали планови опремања Војске Србије у складу са директивом председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића из 2022. године.

Борбена готовост Војске Србије биће значајно унапређена увођењем у наоружање нових сложених борбених система, стрељачког наоружања, оптоелектронских уређаја и друге опреме које су развили Војнотехнички институт и фабрике наменске индустрије.

Приказани борбени системи уговорени су на основу исказаних захтева Генералштаба Војске Србије и према својим карактеристикама усклађени су са потребама одбране наше земље. Приликом избора сваког новог борбеног система посебно се води рачуна о кадровском и стручном потенцијалу војске за његову адекватну употребу и одржавање.

 

Related posts

Новосађани дочекали 2024. годину у Подграђу Петроварадинске тврђаве

Новосадска ТВ

Брнабић:Идемо у најширу коалицију, носилац листе Алексндар Вучић

Новосадска ТВ

Немачка компанија Hansgrohe отворила фабрику у Ваљеву

Новосадска ТВ