Политика

Нова рунда дијалога на техничком нивоу 16. новембра, Петковић потврдио учешће

Наредни састанак на техничком нивоу, између главних преговарача Београда и Приштине биће одржан 16. новембра у Бриселу, сазнаје Танјуг из дипломатских извора.

Тада би, уз посредовање Европске уније, требало да се састану Петар Петковић и Бесник Бисљими.

Последњи пут две стране су биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ.

Након низа тих састанака председник Вучић је истакао да је Србија у складу са својом политиком јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани, од Основног споразума из 2013. до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду, али и да Србија не може да прихвати независност тзв. Косова.

Петковић потврдио учешће у новој рунди дијалога 16. новембра

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић прихватио је позив специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и учествоваће у новој рунди дијалога с Приштином која је заказана за 16. новембар у Бриселу, рекли су данас за Танјуг у Канцеларији за Косово и Метохију.

Како је речено, Петковић ће у Брисел отпутовати са својим експертским тимом на највишем нивоу.

„Београд је одувек био кредибилна и конструктивна страна у дијалогу и спреман да се сва отворена питања решавају за преговарачким столом док Приштина разговоре одбија или условљава. Директор Петковић је одмах позитивно одговорио на позив ЕУ за нову рунду дијалога у четвртак, као што смо то учинили и на претходни предлог за дијалог 7. новембра који је Бисљими одбио. Наша страна и сада ће доследно и упорно инсистирати на томе да сто пре дође до деескалације ситуацију на северу КиМ као и заустављању кризе коју генерише Приштина својим једностраним и насилним акцијама, а такође, пресудно важан сегмент представљаће и разговори о формирању ЗСО где ће Београд инсистирати на свим гарантованим правима за српски народ у складу са споразумима из 2013 и 2015 године“, рекли су за Танјуг у Канцеларији за КиМ.

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

 

Related posts

Од сутра до недеље у Петроварадину: Хуманитарни турнир за Мају Давидовић, мајку једногодишњег дечака која се бори с раком дојке

Новосадска ТВ

Данас званично почела ЗИМА

Новосадска ТВ

Упозорење грађанима: Превара са СМС порукама

Новосадска ТВ