Друштво

Ђукић Дејановић: Дела Доситеја као подстицај за рад на развоју образовања у Србији

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала је данас Дан просветних радника свима који су по узору на Доситеја Обрадовића одабрали свој позив у систему васпитања и образовања Србије истичући значај Доситејевих просветитељских идеја и истицања његових дела као подстицаја за стални рад на унапређењу образовања.

„Част ми је да се обратим овде у задужбини Доситеја уочи Дана просветних радника. Честитам свим просветним радницима овај важан дан и желим да овом приликом укажем на велику професионалност највећег дела ангажованих у нашем систему просвете на свим нивоима. Онима који су изабрали позив по узору на Доситеја – хвала за свакодневни труд, рад и разумевање које пружате деци“, рекла је министарка у обраћању на конференцији „Доситеј, школа и књиге“, поводом Дана просветних радника у Србији.

Министарка је најавила да ће сутра бити расписан јавни позив за доделу повеља „Доситеј“, као признање појединцима и установама који су показали изузетне резултате у области просвете.

„Јавни позив је отворен до 31. децембра, а свечана додела повеље биће током Доситејевих дана у априлу наредне године“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарство просвете на сваки начин настоји да очува сећање на Доситеја Обрадовића и пренесе на младе генерације.

„Министарство је 10. април унело у годишњи школски календар као Доситејев дан, односно Дан сећања на Доситеја. У школама се сви наредни дани у априлу обележавају као Доситејеви дани, са циљем да се увећа број активности, радова у знак сећања на Доситеја“, рекла је министарка.

Професори Филолошког факултета Душан Иванић и Војислав Јелић говорећи о Доситеју и значају његовог дела и порука које је оставио рекли су да Доситејево упутство како постати ваљан човек, остаје неопходно нашем времену као ваздух и вода.

„Данас смо овде да упутимо поруку о значају школе и књиге, важности и значају народног језика, истине, одговорности, хуманости, толеранције и здравог разума“, рекао је Иванић.

Он је рекао да је на чувеном портрету Доситеј Обрадовић и да можда нема портрета са већим непосредним и симболичким смислом.

„Доситеј као апостол учења о слободном мишљењу, врлинама, општем добру. Својим младим читаоцима али и другима у баснама је оставио једну од највећих похвала матерњем језику. Такође, пишући о образовању имао је на уму све – децу, родитеље, школе, учитеље, библиотеке, интернате, академије“, рекао је Иванић.

Јелић осврнуо се на три најважнија елемента из беседе Доситеја Обрадовића коју је изрекао када је отварао Велику школу, а то су породица, школа, држава.

„Светом се управља из дечије собе. Значајно је и то да је задужбина Доситеј Обрадовић дужну пажњу посветила, и издвојила и вратила је на позорницу Доситејева дела. У светским редовима можете готово на прсте једне руке да набројите народе који имају познате ауторе басни. А басна је једино везивно ткиво које повезује усмену и писану цивилизацију“, рекао је Јелић.

Додаје да нас је Доситееј својим делом ставио у редове важних народа који имају шта да пруже овом времену које је заборавило важну ствар као што је морал.

„Без морално ваљаног човека нема беседника, ни ствараоца, учитеља, васпитача, генерала, свештеника и нема доброг човека. А нама је добар човек потребан“, рекао је Јелић.

Протојереј Ђорђе Станисављевић пренео је поздраве патријарха Порфирија, који је, како је рекао у посети „Доситејевом народу у Аргентини“.

„Ако говоримо о образовању дубоко верујем да је образовање у то време подразумевало много више од пуког преношења знања. Кључна ствар је да сваки наставник превасодно буде моралан и честит човек, а онда довољно снабдевен знањем и вештинама којима може да допринесе изградњи онога ко му је поверен да му пренесе знање“, рекао је Станисављевић.

Он је похвалио одлуку и рад Министарства просвете након трагедије у основној школи „Владислав Рибникар“ у мају ове године, да преиспита могуће пропусте и стави акценат на васпитни аспект наше деце и омладине.

Такође, истакао је васпитни значај враћања предметног статуса верској настави.

„То су конкретни кораци да се унапреди, не један предмет већ цео систем. Верска настава покрива трећуну општих цијева васпитања и образовања и има изузетан васпитни потенцијал“, рекао је Станисављевић.

У данашњем програму учестовали су и ученици који су добитници награда на конкурсима Доситејеве задужбине и том приликом су прочитали своје радове.

Конференцију организује Задужбина „Доситеј Обрадовић“ у Београду.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић