Друштво

Јурић: Србија је прва земља у региону која је увела систем „Пронађи ме“

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је данас на презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме“, да је Србија прва земља у региону која је увела овај систем.

Јурић, који је и иницијатор за покретање овог система, истакао је да дугује велику захвалност Министарству унутрашњих послова и председнику Србије Александру Вучићу који су схватили значај у овог система у проналажењу деце и њиховој безбедности.

„Осам година смо овде, осми пут, и сваки пут разговарамо о темама које су важне за безбедност наше деце. Измењен је Кривични закон, постоје и измене у Закону о полицији, један важан систем је заживео. Први пут у региону, ниједна земља нема у региону овакав систем и неће га убрзо ни имати нажалост“, рекао је Јурић на отварању Конференције о безбедности и одговорности деце.

Он је истакао да су његов тим и друге невладине организације радиле заједно са државом на стварању овог система.

„Осам година мој тим и ја смо вукли за рукав и куцали на врата. Сада смо нашли на разумевање државе и самог врха и сам председник је својим присуством показао и он је најзаслужнији што смо данас овде. Заједно смо пре неколико месеци разговарали на тему безбедности деце, али као очеви- један као отац троје деце, а један као отац једног детета и другог које је ту, али на неком другом месту“, додао је он.

Јурић се осврнуо и на трагедије које су се догодиле у мају и истакао да борба за безбедност деце мора бити све јача и боља и да сви у њу морао да се укључимо.

„Морам да истакнем да смо нажалост прошли кроз један тежак период, где смо изгубили у једној трагедији, у школи децу. Где је дете убило другу децу, очигледно је да морамо више радити, и не сме да престанемо. Сви ми имамо обавезу да унапредимо свој рад и и бругу о деци и морамо бити свесни чињенице да смо као друштво заказали. Морамо више да бринемо о деци, да обратимо пажњу на приоритете, а приоритет су деца. То је обавеза родитеља, свих нас, не само школе, полиције, морамо прво као родтељи да бринемо о деци“, истакао је он.

Зато је, додао је Јурић, покренут пројекат у сарадњи са Кабинетом председника Републике Србије и Министарства здравља, који ће ће бавити превентивним радом са децом која имају проблем у понашању у Новом Саду.

Јурић се осврнуо и на подршку амбасаде САД и на подршку амбасадора Кристофера Хила и тима који је дошао у Србију да би радио са нашим људима на овом систему.

Јурић је рекао да ће и Слободан Негић, отац мале Софије бити укључен у програм који ће радити са децом која имају проблема у понашању.

„Због свега тога, молим вас, као родитеље и представнике земље, хајде још више да радимо и да подржимо децу урпаво тако настављајући бригу. Дугујем захвалност грађанима за овај систем и свима који сте на било који начин ово подржали, представницима министарстава, центрима за социјални рад, представницима просвете. Нисте свесни шта значи пронаћи једно дете и када се сви укључе у потеру за једним дететом. Тога су свесни родитељи који траже дете, и породице које су нажалост изгубиле децу. Желим да се на крају захвалим и мојој Тијани“, рекао је Јурић.

 

Related posts

Ђоковић у финалу против Алкараза „јури“ осму титулу на Вимблдону

Новосадска ТВ

Милану Радоичићу одређено полицијско задржавање до 48 сати

Новосадска ТВ

Пријем истакнутог спортисте Војске Србије водника Ђура Борбеља

Новосадска ТВ