Друштво

Вучић: Не верујем да ће постојати санкције против грађана – Избори ће бити 17. децембра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да не верује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желео било какве мере да доноси, доносиће их, каже, тобож против њега лично.

Вучић је то рекао на Прва ТВ одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, уз коментар да се цео свет данас бави ситуацијом у Израелу.

„Мислим да никада не можете да тврдите шта је то све што може да се догоди, мислим да људи у Србији могу да буду мирни и спокојни, верујем да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске. Да је војска слабија одавно не бисмо имали мир него би многи други предузимали акције против нас“, рекао је Вучић.

Он је додао да не верује да ће постојати санкције против грађана.

Избори 17. децембра, све смо им захтеве услишили

Председник Србије рекао је да ће избори бити 17. децембра, по захтеву опозиције, и додао је да им је испунио захтев, па ће добити парламентарне, београдске и војвођанске изборе.

„Избори 17. децембра, све смо им захтеве услишили. Тражили су београдске и парламентарне изборе и добили су их, имаће још и војвођанске изборе, све у најбољем реду, побеђују, освајају власт“, навео је Вучић.

Он је рекао да ће у 60-70 општина бити избори, и да то зависи од тога где људи желе да поднесу оставке па да иду заједно на изборе са републичким изборима и осталим који ће, како очекује, бити расписани паралелно.

Избори морају да се распишу до 2. новембра

Председник Вучић рекао је вечерас да ће изборе расписати када се врати из Њујорка, где иде 21. октобра, и да ће то учинити до 2. новембра.

„Након што се вратим из Њујорка полако да се спремим и зашиљим пенкало и расписујем изборе. До 2. новембра морају да се распишу избори“, рекао је председник, напомињући да ће онда до њих остати 65 дана.

Он је за ТВ Прва рекао и да га пре тога очекује много посла и много путовања.

Нећу имати времена за кампању, молим грађане да добро слушају шта ко говори

Александар Вучић изјавио је вечерас да због обавеза неће имати времена да учествује у изборној кампањи и нагласио да моли грађане да обрате пажњу шта ће ко говорити у изборној кампањи, јер између представника опозиције нема разлике, а што се могло видети и након дешавања у Бањској.

„Грађани су сад могли да виде да између њих нема разлике, никакве, лагаће вас у разним избориним кампањима, минимално и или готово нимало. Толико посла имам и сусрета да у предстојећој кампањи нећу моћи да учествујем, зато молим грађане да обрате пажњу, циљ свих њих је да сруше Србију, шта год вам причали, циљ је да сруше Србију, а не мене, јер не иду председнички избори, да сруше све који би да помогну Србији, све добро што је урађено, да ми нисмо имали довољно добру политику, одавно не бисмо имали мир и стабилност“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

„Наше улагање у мир и стабилност је важно, наше улагање у односе са Албанцима је важно, али са друге стране неко није желео добре односе са Србима и то је оно што мора да се промени“, казао је председник Србије упитан да прокоментарише прилог емитован током његовог гостовања на Првој, а везано за изјаве неких од представника опозиције попут Бошка Обрадовића, Немање Шаровића или Роберта Козме из коалиције Морамо.

Важно да грађани кажу да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија

Председник Вучић изјавио је да када постоји представа о кризи легитимитета власти, или о “покушају кризе легитимитета“, онда је важно да се људима изађе у сусрет и да се распишу избори.

“Важно је да они кажу шта мисле о томе да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија“, рекао је Вучић и истакао да, за разлику од опозиције која, како је навео, “оде на канабе у амбасаду па чује да Вучић не сме на изборе због страха од Американаца“, он сматра да је важније за грађане да буде избора.

Он је истакао да постоје они који не желе да управљају државом ако имају само легалитет, већ желе да имају легитимитет и подршку народа.

Позивам представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе

Председник Вучић позвао је вечерас представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на северу КиМ.

„Замолио бих наше људе да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у те четири општине. То је наравно моја молба. То је како ја сагледавам ствари. Можда они виде боље, другачије, али то је моја молба за њих. Да се изађе на изборе што пре у четири општине на северу Косова“, рекао је Вучић на Прва ТВ.

Он је додао да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.

Курти спомиње мог сина, јер мене не сме да погледа у очи

Председник Србије је, на питање шта је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија када говори о сину председника и износи наводе да је и он учествовао у догађајима у Бањској, рекао да „Курти то ради, јер не сме да га погледа у очи“.

Након прегледа снимка који су емитовали албански медији, на ком се како је навео Курти налази и извесни Милорад Јевтић „блиски сарадник Вучићевог сина који је са њим био у Грачаници“ председник је рекао да је његов на снимку у мајци „Предаја није опција“ и да је на њега поносан.

„Овај у мајци ‘Предаја није опција’, то је татин син, под знацима навода, татин храбри дечак који није дозволио да му скину мајцу када су му уперили цеви у лице. Само да људи знају две цеви пушчане су му уперили у лице, мој син није хтео да скине мајцу. А јунаци, њих 50 које су зауставили, Срби, из централне Србије велики јунаци и храбри што вичу ‘Вучићу педеру’ по стадиону су стајали и гледали са 50 метара удаљености“, рекао је председник гостујући у емисији на ТВ Прва.

Хил није рекао да Србија треба да схвати да је Косово независно

Вучић је рекао да се изјава амбасадора САД у Србији Кристофера Хила не преноси тачно и да он није баш тачно рекао „да Србија треба да схвати да је Косово независна држава“ одговарајући на питање новинара да ту изјаву прокоментарише.

„Није он то баш тако рекао. Знате код нас постоји нека врста аутодеструкције. Господин Хил је неко за кога сам сасвим сигуран да све политичке актере много више воли него мене, и иако не могу да кажем да сам због тога срећан, негде оно мало националног поноса држим за себе. Али немојте да измишљамо, Хил је рекао готово супротно – само сте заборавили да прочитате оно иза запете“, рекао је председник гостујући у емисији на ТВ Прва.

Председник је упитао зашто „волимо да представимо некога за већег непријатеља него што он јесте“.

Не постоји истрага за рањавање Срба на КиМ

„Не постоји истрага за рањавање Срба на КиМ, нема истраге за стрељање Мијаиловића, осуђујем убиство полицајца, важно да се што пре вратимо дијалогу“, изјавио је Вучић.

Очекујем потписивање много споразума са Кином

Предедник Вучић рекао је вечерас да очекује да Србија током његовог боравка у Кини потпише много споразуме са многим компанијама и многим кинеским државним институцијама и додао да са председником Русије Владимиром Путином није заказан билетералан сусрет у Кини.

„Очекујем да потпишемо много споразума, између осталих и споразум о слободној трговини са Народном републиком Кином, што ће нам отворити многа врата и прозоре, и за наше пољопривредне производе, и за нашу комплетну винарску индустрију, где ћемо имати по 20-30 одсто ниже цене за могућност каснијег извоза“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у Кини имати бројне састанке.

„Имамо прво у суботу отварање аутопута, после тога у недељу идем за Кину, у понедељак већ имам сусрет са председником Сијем, билатералу, понедељак или уторак. Пре тога имам са „кинеским Кисинџером“, једним од седморице величанствених, јединим човеком који је још из времена Денг Сјаопинга преживео, који је, кажу, највећи интелектуалац и политички мудрац савременог света, Ванг Хунингом. Имаћу, надам се, два и по сата са њим. Њега сам једном срео и много сам од његе научио“, рекао је Вучић.

Траже да седница Савета безбедности УН буде затворена јер не дајем говоре да их контролишу

Вучић је поновио вечерас да је говор који је одржао у УН одржао да би све што је рекао ушло у историју, а све што је рекао била је истина, и да управо због тога што не знају шта ће рећи, траже да седница Савета безбедности 23. октобра буде затворена.

„Шта ме брига шта ће рећи странци, говорио сам у УН да би ушло у историју …. Сада траже да седница Савета безбедности буде затворена, јер не могу да се договоре са мном око тога шта ћу да говорим, јер нико нема контролу над оним што бих могао да кажем, то каже Антонио Гутереш јавно, рачунају да ћу бити благ према њему, јер га поштујем“, рекао је председник.

„Не дајем своје говоре никоме да их прегледа и чита, већ их сам састављам и пишем и изговарам оно што желим и мислим“, рекао је он.

Србија је једна од три најбезбедније земље

Председник Вучић рекао је да су наводи у једном недељнику да је „Србија постала најопасније место за живот у Европи“ нетачни и прочитао званичне податке Министарства унутрашњих послова.

„Србија је једно од три најбезбеднија места. Званични подаци за период од 2000. до 2023. године говоре овако – убиство и тешко убиство, рецимо 2001. године, то је када је демократија владала у Србији 215 убистава и тешких убистава. Рецимо 2022. године их је било 69, то је и више него три пута мање“, рекао је председник.

Да знате, додао је, 2021. је било 72, а у време „оног најгорег клана“ 2018. године, 104 убиства.

Отварање Прокопа 20. октобра, добићемо метро 2028/2029. године

Александар Вучић најавио је вечерас да ће станица Прокоп у Београду бити отворена 20. октобра, а да ћемо, како је рекао, добити метро 2028/2029. године.

Вучић је, говорећи о изборима у Београду, рекао да је за њега свака воља народа глас Бога, додајући да ако народ хоће да има другачију управу у престоници може да има, али се истовремено осврнуо и на досадашње резултате власти.

„Ако народ каже да Београд на води, град у граду, нешто што је подигло туристичку понуду, сви паркови, све бициклистичке стазе, обилазница око Београда петља око Батајнице, брзи воз Београд – Нови Сад, изградња метроа која ускоро улази у своју снажнију фазу, плате које ће у Београду већ у децембру бити око 1.100 евра нису озбиљни резултати, плус све оно што је обезбеђено инфраструктурално, комунално и бира другачије, ја немам проблем са тим“, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је најавио и да се у суботу отвара ауто-пут Рума-Шабац, који ће омогућити да се од Београда до Шапца стигне за 45 минута.

Велики број медицинских апарата широм Србије смањиће листе чекања

Председник Вучић рекао је вечерас да ће велики број савремених медицинских апарата бити обезбеђен здравственим установама у градовима и општинама широм Србије како би се смањиле листе чекања и сачували животи људи.

„Ужице ће добити две магнетне резонанце јер су тамо највећи редови и чекања. Ниш, Пирот, Лесковац, Кладово… Инсистирали смо на западу, истоку и југу Србије. У Војводини стижу у Вршац, Нови Сад, Сомбор“, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је додао да ће ултразвучне апарате добити Зајечар, Петровац на Млави, Крагујевац, Чачак, Ваљево, Ужице, Нови Пазар. Истакао је да ће бити подељено 18 мамографа, а да ће бити додељени општинама Куршумлија, Владичин Хан, Власотинце, Бабушница, Пирот, Лесковац, Соко Бања, Крушевац, Крагујевац, Сурчин, Обреновац, Мајданпек, Неготин, Кладово, Пожаревац.

Просечна пензија 2024. до 450 евра

Вучић је рекао и да ће од јануара 2022. бити пет повећања пензија, укупно 56,1 одсто, у 2024 просечна пензија до 450 евра, просечне плате већ у децембру 820 евра.

Девизне и златне резерве на рекордном нивоу, нема разлога за бригу

Председник Вучић изјавио је да су девизне резерве Србије на рекордном нивоу од 24,2 милијарде евра, као и резерве у злату и да грађани Србије немају за шта да брину.

„Поново смо увећали девизне резерве наше земље, премашили смо 24,2 милијарде, у последње две године увећане су за 4,8 милијарди и на рекордном су нивоу. Злато нам је на, такође, рекордном нивоу. Повећали смо за неколико година 10,5 милијарди девизне резерве. Оне су важне јер значе стабилност и сигурност. Злату је вредност расла. Имали смо 38 тона, повећавамо куповину злата, сада је на 38,8 тона, наставићемо“, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Додао је да за Србију нема зиме.

Уводимо ускоро и студентску картицу

У плану је увођење студентске картице, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да би она могла да буде у употреби већ у јануару следеће године.

„Студенти ће имати студентску картицу, то је предложило једно њихово удружење и та картица ће им донети много тога доброг, верујем већ од 1. јануара можда и пре тога. Имаће попусте од наплата друмарина до превоза, производа у различитим продавницама“, рекао је председник.

Што се тиче оних који примају социјалну помоћ од Србије што је око 170.000, истакао је председник, у наредним данима и недељама биће великих позитивних изненађења за њих.

Водим политику слободе

„Водим политику слободе, независности, будућности, сарадње са свима, решавања свих проблема мирним путем, али не слугерањску политику“, поручио је председник.

Један део српског народа жели све најгоре Србији

Александар Вучић изјавио је да, када год је Србији тешко, један део људи то на најпристојнији и најдостојанственији начин трпи и подноси, а други гледа како да нашкоди својој земљи.

Он је на ТВ Прва, коментаришући то што су представници дела опозиције: Зоран Лутовац, Мирослав Алексић, Павле Грбовић, Здравко Понош, Драган Ђилас и Небојша Зеленовић писали високом представнику ЕУ Жозепу Борељу у којем наводе да Вучићу и његовим савезницима уведу мере, рекао да су се ти, како је казао, јунаци скупили, ишли по амбасадама и рекли: „Вучић је крив, не би било Бањске да није Вучић и Србија то радила“.

Додао је да је питање у морала у политици суштинско и основно питање.

„Када сте мене чули да сам упутио писмо било коме у иностранству против било кога ко је упадао у РТС, у Скупштину, претио убиствима, пливањем по Дунаву, јесте ли ме чули некада? Да ли сте чули да сам ишао по иностранству да кукам и да се жалим против било ког грађанина Србије или Србина зато што је нешто урадио у нашој земљи? Нисам никада. То није пристојно, то није нормално. Ти људи су тражили и рекли – није Курти крив, казните Вучића, јер то је начин да објашњавамо народу како нас Вучић враћа у 90-те, како би могли да се вратимо на власт“, поручио је Вучић.

Имамо два клуба за Фајнал фор, држава уложила много пара у њих

Председник Србије рекао је вечерасда кошаркашки клубови Звезда и Партизан имају скупе тимове и да је много пара држава уложила и у једне и у друге.

„Ми имамо два клуба за Фајнал фор (Евролиге), за првих пет у Европи. То сад говорим као неко ко би требало да за седам, осам месеци заврши факултетет за кошаркашког тренера“, рекао је Вучић.

На констатацију новинарке да је најбоље када се Србија такмичи са земљама региона у спорту, Вучић је одговорио да он највише воли кад се Србија такмичи са њима у економији и напретку.

Related posts

УЗ МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ, ЈЕФТИНИЈА КАРТА! Од 1. септембра 10% попуста за куповину карата путем мобилне апликације

Новосадска ТВ

Фестивал уличних свирача – ГРАДИЋ ФЕСТ отвара се вечерас у Новом Саду!

Новосадска ТВ

Председник Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар на годишњицу трагедије

Новосадска ТВ