Друштво

Састанак министра Вучевића са командантом Команде здружених снага у Напуљу адмиралом Манчом

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Стјуартом Манчом, који борави у званичној посети Републици Србији.

Министар Вучевић пожелео је добродошлицу адмиралу Манчу и изразио задовољство због посете која је прилика да се размене информације о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету с тежиштем на ситуацији у јужној српској покрајини, као и сарадњи Министарства одбране и Војске Србије са НАТО. Он је указао на важност сусрета којима се доприноси очувању континуитета сарадње и дијалога између Србије и НАТО.

Министар одбране изразио је забринутост због догађаја и положаја српског народа на северу Косова и Метохије и исказао уверење да ће се наставити преговори о нормализацији односа. Он је нагласио да је за нашу страну ескалација насиља апсолутно неприхватљива и да је посвећена процесу дијалога, као једином начину за мирно решавање свих питања из политичког и техничког дијапазона.

Према речима министра Вучевића, Србија никада до сада није нити ће у будућности повлачити потезе који би могли угрозити мир или дестабилизовати ситуацију на терену. Министар одбране рекао је да сматра да је важно да КФОР има кључну улогу у обезбеђењу сигурности на Косову и Метохији и изнео очекивање да ће мисија непристрасно и у складу с додељеним мандатом утицати на спречавање будућих једностраних акција, које доводе до деградације безбедносно осетљиве ситуације. С тим у вези, он је изразио уверење да ће Команда здружених снага НАТО у Напуљу предузети мере из своје надлежности, како би се спречиле будуће једностране акције Приштине и погоршање безбедносне ситуације у јужној српској покрајини.

Министар Вучевић посебно се осврнуо на континуирану кампању Приштине и појединих светских медија, која се претходних дана води против Војске Србије, њене бројности и активности, односно покрета и размештаја на територији наше државе, наводно усмерене према Косову и Метохији. Он је категорички и аргументовано одбио такве наводе као непримерене, неосноване, неодговорне и нетачне, међутим, указао је и да је Војска Србије спремна да све задатке изврши ефикасно, транспарентно, професионално и успешно у случају потребе. Како је нагласио, Србија ће учинити све да се у будућности не деси такав сценарио, дајући предност дијалогу и условима за очување мира.

Адмирал Манч, у разговору са министром Вучевићем, потврдио је посвећеност НАТО миру и стабилности на Западном Балкану. Он је додао да, у светлу недавних дешавања, НАТО континуирано прати ситуацију и предузима пажљиве кораке, при чему државе чланице шаљу додатне војнике, како би КФОР имао снаге, способности и флексибилности за непристрасно извршавање задатака у складу с мандатом Уједињених нација, ради очувања сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за становништво на Косову и Метохији. Адмирал Манч, такође је подвукао да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, што је једини начин за постизање трајног мира и стабилности за све заједнице.

 

 

Фото: Printscreen/Instagram

 

Related posts

Српски и кинески полицајци у заједничким патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву

Новосадска ТВ

Угинула слоница Твиги, један од најстаријих становника Бео зоо врта

Новосадска ТВ

Почео скуп „Србија наде“, све пуно испред Народне скупштине

Новосадска ТВ