Друштво

Трећи дан сукоба Израела и Хамаса

Трећи дан сукоба Хамаса и израелске војске. Више од хиљаду људи је страдало, а више од 4.000 је рањених. Израелски званичници поручују да ће победити, а да ће се одговор Хамасу памтити деценијама. САД премештају носаче авиона ближе Израелу.

Израел је од јуче и званично у ратном стању, а Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гађају мете у Појасу Газе, обећавајући победу. Аналитичари наводе да Израел овакве борбе не памти од Јом Кипурског рата 1973. године.

Број мртвих расте на обе стране, а Израел евакуише на хиљаде људи из насеља у пограничном подручју са Газом.
У центру Газе срушени су Палестински торањ, уништене су и две џамије које је, како тврди Израел, Хамас користио за терористичке активности. Град је без струје, хране и горива.
На удару Хамаса су јужни и централни делови Израела. Хамас упозорава израелске званичнике да не гађају стамбене објекте у Појасу Газе, јер ће кажу, њихов одговор на такве нападе, болети.
Сукоб се проширио и изван граница Израела. Либански Хезболах је у знак солидарности са палестинским народом ракетирао Израел. Пројектили су пали на простор спорне Голанске висоравни.
Израелске снаге одговориле су артиљеријским и нападима дроновима на положаје Хезболаха на југу Либана.
Министар одбране САД Лојд Остин рекао је да ће преместити ближе Израелу ударну групу носача авиона, укључујући носач “Форд“ и бродове који служе као његова подршка.

 

Фото: AP Photo, Fatima Shbair (STF)

Related posts

Вучић: Баскеташима по 200.000 евра ако освоје злато на ОИ у Паризу

Новосадска ТВ

Вучић: Стање на КиМ све више безбедносно а не политичко питање

Новосадска ТВ

Вучић сутра са представницима Америчко-јеврејског комитета за јавне послове

Новосадска ТВ