Србија

Састанак министра Вучевића са начелником Генералштаба Армије Северне Македоније генералом Ђурчиновским

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са начелником Генералштаба Армије Републике Северне Македоније генерал-потпуковником Васком Ђурчиновским, који борави у званичној посети Републици Србији.

Министар Вучевић на почетку сусрета, пожелео је добродошлицу генералу Ђурчиновском и истакао да је за одржавање и даље јачање наших билатералних и суседских односа неопходна посвећеност и добра воља обе стране те додао да су овакви и слични сусрети најбољи показатељ и пут ка томе. Он је истакао да је иницијатива „Отворени Балкан“ одличан вид сарадње земаља региона и јачања унутрашњих веза.

Министар одбране пренео је забринутост због актуелних дешавања на простору јужне српске покрајине и положаја српског народа на северу Косова и Метохије и изразио уверење да ће даљи преговори о нормализацији односа постати сложенији након недавне ескалације сукоба. Министар Вучевић позитивно је оценио присуство припадника Армије Републике Северне Македоније у снагама КФОР, имајући у виду да је за српско становништво на Косову и Метохији КФОР једини гарант безбедности.

Министар одбране нагласио је да је посета и прилика да се на стратешком нивоу размотре модалитети од значаја за наставак успешне сарадње у области одбране, као и за размену мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана.

Генерал Ђурчиновски захвалио је министру Вучевићу на прилици да данас разговарају о темама од интереса за обе стране, када је реч о сарадњи у области одбране. Он је посебно истакао досадашњу добру сарадњу у војномедицинској и војнообразовној области и додао да те заједничке активности доприносе укупним односима између две земље. Генерал Ђурчиновски истакао је значај недавног учешћа припадника Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије на аеромитингу у Скопљу, које је прошло веома запажено.

Related posts

До сада пријављено близу 600.000 деце за новчану помоћ

Новосадска ТВ

Парна страна улице Модена затворена за пешаке

Новосадска ТВ

Усвојен БУЏЕТ ГРАДА за 2024. годину

Новосадска ТВ