Србија

Вучевић: Много нелогичности око Бањске, Кфор треба да узме контролу и смири тензије на северу

Једини начин да се смири ситуација на северу Косова и Метохије је да се повуку полицијске снаге Приштине и да Кфор преузме контролу, у том случају све ће се смирити и неће бити никаквих инцидената и проблема, изјавио је у интервјуу за Косово онлајн министар одбране Милош Вучевић. Он је детаљно говорио о нелогичностима приштинске верзије догађаја у Бањској, о намери Куртија да терором протера Србе, и посебно је нагласио да је државни интерес Републике Србије очување мира.

Вучевић је истакао да држава Србија ни на који начин није учествовала у догађајима у Бањској 24. септембра.

Чим се сазнало за догађаје у Бањској 24. септембра одмах су кренуле оптужбе из Приштине од Аљбина Куртија и људи из његовог најближег окружења на рачун државе Србије. На који начин и у којој мери су Војска Србије и Министарство одбране упознати са детаљима тих трагичних догађаја и како коментаришете оптужбе актуелних косовских власти?

Ми проводимо нашу истрагу, када кажем ми мислим на државу Србију. Наравно, имамо један отежавајући фактор јер немамо фактички или физички приступ лицу места и не можемо да прикупимо све оне чињенице које државни органи када је одређена зона под њиховом јурисдикцијом могу да ураде. Од 1999. српске институције немају физичку јурисдикцију над простором Косова и Метохије и у оваквим околностима није лако прикупити све чињенице. Тим пре сам зачуђен како неки људи олако дају оцене о томе шта се десило, ко је учествовао, није учествовао, а знам да располажу са мање информација од људи из сектора безбедности који су далеко обазривији код изношења оцена и чињеница.
Наравно, Курти покушава, и не само он, већ и они који су у тзв. међународној заједници, спонзори његове политике или политике тзв. независног Косова, да ово искористе да Србију етикетирају као спонзора онога што они дефинишу тероризмом. И није довољно да се сада обрачунају само са Србима са севера Косова и Метохије, него да би то добило легитимитет и легалитет за оно што раде, потребно је да направе ту конекцију између државе Србије и онога што они виде као опасност за њихову злочиначку политику, свакако. И акценат им је на томе да је из Србије неко то спонзорисао, помагао, учествовао на било који начин. Држава Србија није учествовала у догађајима у Бањској 24. септембра, а из неколико разлога то можете врло очигледно закључити.

Који су најважнији показатељи тога?

Оно што је за нас крајње упитно јесте прикупљање доказа, утврђивање чињеничног стања, оно што Приштина званично пласира. Онемогућавање породицама убијених, страдалих, готово стрељаних, и даље да  добију тела њихових чланова породица. Врло је чудно то приказивање заплењеног наоружања и војне опреме – готово је све нераспаковано. Обратите пажњу на један детаљ, један од убијених Срба, који је означен да је наводно терориста, има закочену пушку. Када погледате слику убијеног Србина, вероватно стрељаног, видите да је његова аутоматска пушка закочена. Какав је то терористички активизам или уопште борбени положај. Та пушка није била припремљена за пуцање, елементарна ствар. И много још ситних детаља који бацају много сумње или постављају многа питања шта и како се дешавало на северу КиМ у претходну недељу, волели бисмо да као држава учествујемо у прикупљању тих чињеница, да се дозволи нашим органима да могу уз Еулекс да учествују у прикупљању свега онога што је битно да бисмо добили целу слику.

Шта ће државни органи Србије моћи да предузму?

Оно што могу да кажем испред државе Србије, испред Владе Републике Србије, ми ћемо саслушати сва лица која су на територији централне Србије, за које постоји индиција да су евентуално били на тој локацији, односно да су учествовали у тим догађајима. Наравно да је Република Србија осудила убиство албанског полицајца. То није ништа добро, јер не само да прави бол породици убијеног, већ прави и политичке и безбедносне проблеме за целу српску заједницу и целу Србију. Али исто тако Србија не може да остане глува, слепа и нема на прогон и убиства Срба, на буквално стрељање Срба по околним шумама, на пасивно држање Кфора.

Начин на који су се Кфор и Еулекс понашали у целом догађају оставио је бројне недоумице и нелогичности. Како то коментаришете?

Кфор као да је посматрачка мисија, а не оружана сила. Они имају базу Нотинг Хил која је врло близу месту дешавања ових трагичних догађаја. Како је могуће да Кфор није ушао у том капацитету или са довољним капацитетом и зауставио читав развој тог догађаја? Зашто Еулекс није преузео јурисдикцију и провео полицијску истрагу, односно контролу? Ко је дозволио да то траје сатима, да лов на Србе траје сатима?
Погледајте оно што Приштина објављује, они су дроновима пратили ту групу Срба, они су све време знали шта и како се дешава, и још нешто – какав је то терористички акт где вам је све нераспаковано, неприпремљено за дејство, а кажете да су они први кренули у напад ка ономе што дефинишите као полиција. Наши војни експерти су анализирали слике, бацач граната нераспакован, односно није постављен, није припремљен за дејство. Муниција у неким кутијама, кантама, па нису напуњени оквири, шаржери, нема припреме, нема претпоставке да је неко био спреман да дејствује. Неко је итекако припремао овај сценарио и много тога је пред нама што треба да буде јасно утврђено, а сада Курти користи ово као свој аргумент. Каже, ево видите то су криминалне, терористичке организације на северу, да настави са својим акцијама, да настави са притиском, да направи до краја ту атмосферу да је неодржив живот Срба на северу Косова, да људи кажу ‘не можемо да живимо више овде’. Свакога дана улазе оклопна возила, специјалци под маскама, са дугим цевима. Упада се у куће, у болнице, у продавнице, банке, хапсе се људи, означавају се да су терористи и да су криминалне групе, да имају право да ураде буквално шта год пожеле само да би казали Србима ‘ви нисте пожељни на Косову и Метохији’. То је политика која се проводи. Нажалост, део међународне заједнице је итекако нем или је толико гласно тих на све оно што се дешава и фали им сада та копча која би била идеална за све србомрсце – да се покаже да је Београд био спонзор онога што они кажу да је тероризам. Онда имају комплетан витраж, комплетну слику, све су коцкице и делове наместили и рекли то је то, сада треба Србију казнити, Србе протерати са Косова и Метохије и једном за свагда решити то питање.

Шта такво понашање Кфора говори Србима, да ли могу да очекују гаранцију безбедности за будући живот на простору на којем живе?

Не оправдавајући и не тражећи разлог који би могао да води ка оправдању убиства албанског полицајца на северу, на тренутак морамо да се окренемо узроцима, а не последицама, шта су узроци свега онога што се десило у недељу на северу Косова и Метохије. То је неформирање Заједнице српских општина, односно непоштовање Бриселског споразума, то је смена, суспензија командира реона Север испред српске заједнице, командира косовске полиције, то је постављање лажних, наметнутих градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије, то је та пузајућа окупација севера Косова и Метохије са повећаним бројем специјалних полицајаца, са изградњом база, пунктова, са константном активношћу оних који по Бриселском споразуму немају права да буду на северу Косова и Метохије – говорим о њиховим специјалним јединицама, дугим цевима.
Направили су Јасеновик, Кошутово, неколико пунктова, база на Бистричком мосту, на свим главним саобраћајницама. Они су буквално свако место на северу Косова и Метохије на неки начин окупирали, односно ставили под њихову физичку контролу и наметнули монопол физичке принуде од стране њихових јединица, њиховог људства, које није са севера Косова и Метохије и које не сме да буде тамо по Бриселском споразуму, који је гарантован од ЕУ, од међународне заједнице, до тога да су поставили тзв. градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, које доводе оклопним возилима на посао или не смеју да напусте по две, три недеље канцеларију. Замислите људи какав је то посао. Коме сте ви градоначелник?

Све то је низ који нас води, нажалост, ка ономе што се десило у недељу 24. септембра и о томе је председник Вучић упозоравао, говорио, причао, не само у Уједнињеним нацијама пре неколико дана, већ на свим рундама дијалога, у свим сусретима са међународним представницима, са свим дипломатама. Србија прича о томе, Србија је упозоравала, то нас води ка томе – то је политика која води у ескалацију, а не деескалацију. То је политика која води до потпуног лудила јер Курти нема шта да изгуби, он жели рат, сукобе, он жели да увуче Србију у сукоб, не са тим његовим парајединициама и тзв. полицијом, него пре свега са НАТО пактом.
Ми смо веома незадовољни реакцијом Кфора, Кфор је морао да преузме контролу над тим локалитетом и да заустави сваки сукоб. Имао је капацитет, има легитимитет, правни основ и инсталиран је као мисија која мора да контролише ситуацију на терену и да се стара о безбедности. Када су видели да се ситуација погоршава, да има пуцања, убистава, када се види велика количина оружја како сви тврде, зар то није позив за Кфор да преузме контролу. Па где је Еулекс да спроведе истрагу, па шта је мисија Еулекса? Да стоје са стране док Косовска полиција вршља? Два припадника стоје са стране или не смеју ни да дођу на север Косова јер им Приштина то не да.
Шта је сврха Еулекса, шта је сврха Кфора? Да се чује са Војском Србије и пита шта се дешава у Копненој зони безбедности или са наше стране административне линије? Не, ви сте морали да будете први одговор на такву ситуацију.

Шта кажу у Кфору?

Нема одговора – то су испразно технички одговори, да Косовска полиција има права да реагује, терористички напад. Мање више исто што Куртију иде у прилог и што део медија у Београду, нажалост, промовише. Нажалост, јер имате део медија у Београду који су највећи промотери и они који преносе све оно што пишу Куртијеви медији или оно што Курти изјави. Брже дође у Београд него на неке приштинске медије.
Искрено се дивим српском живљу на Косову и Метохији, то је очигледно народ који је прескочио све те границе, које свако од нас има, и рекао да по сваку цену жели тамо да остане. Наши људи који су данас тамо, су спремни на све да би остали на свом простору, на својим огњиштима и ми не смемо дозволити то фабриковање и етикетирање целог једног народа и тих наших људи да су терористи, да су то неке терористичке ћелије, да смо ми неке криминалне банде јер ако уђемо у тај наратив то је самоуништење једног народа и једне државе.

У октобру на чело Кфора долази турска команда, а знамо да је Турска главни спонзор Косова и помаже у великој мери наоружавање и јачање косовских оружаних снага. Колико ће то утицати на даљу улога Кфора?

Да будемо фер, мање – више све земље контрибутори у Кфору су на неки начин покровитељи косовске независности, огромна већина од њих.
Долази командант Кфора из Турске, ми смо имали комуникацију са турским Министарством одбране, турском државом, да успоставимо те линије комуникације. Хајде да видимо како ће се то даље развијати – да ли је то за нас лагодно и лагано, није свакако, има и много симболике, има много ствари које се историјски понављају, да ли је то случајно или није, нека свако закључи.
Турска јесте један од већих спонзора наоружавања и опремања тзв. Косовских снага безбедности и промотер или спонзор транформације КБС у оно што они сутра виде као војску Косова, новоалбанску војску. То ‘косовски’ када кажу, па то је чисто албанска прича, да се не лажемо. То што нађу једног Рома и једног Бошњака и једног квази Србина, то је све албанска компонента, албанска прича. Они покушавају да направе нову албанску државу, политика Куртија је да направи велику Албанију, није његова политика само независно Косово, пошто то очигледно већина Срба исто не може да препозна. Његова политика води ка уједињењу свих албанских територија. Он то и не крије, он тако свуда наступа. Људи, треба послушати само што он говори и шта чини. Све је врло јасно, нема мистично или сакривено, код њега је све транспарентно.

Ми смо у овом тренутку свели на минимум комуникацију са Кфором на тај технички ниво који мора да постоји. Ми очекујемо да Кфор преузме контролу на северу Косова и Метохије. Мислимо да је једино могуће да смиримо ситуацију на северу Косова и Метохије да се повуку полицијске снаге Приштине и да Кфор преузме контролу на северу. Видећете да ће се све смирити и да неће бити никаквих инцидената и проблема. Српска заједница, Срби немају проблем са Кфором и са тим да они контролишу питање безбедности на северу и видим да је претходних дана било неких иницијатива, идеја, чак је и премијер Албаније изашао са таквом неком поруком. На страну што се ми са Албанијом у много чему разликујемо по питању позиције, статуса, судбине Косова и Метохије, али то би могло да буде пут ка смиривању страсти тако да ми имамо интерес да сарађујемо са Кфором и незадовољни смо реакцијом Кфора у недељу. Мислимо да је морао бити далеко агилнији, далеко активнији и да је пре свега требало да спречи лов на Србе који се одвијао и тог дана, али нажалост који се и данас одвија.
И сада док ми разговарамо у Министарству одбране, на северу Косова и Метохије траје нека од акција у низу албанске полиције против српске заједнице.

Каква је процена тренутног ризика од даљег распламсавања тензија? 

Висока.

Да ли постоји опасност од неконтролисаног ширења инцидената због чега би можда и Војска Србије била приморана на деловање?

Наш национални интерес, српски, државни интерес Републике Србије је да чувамо мир. Ми у миру побеђујемо, а у сукобу можемо само да губимо. Постоје црвене линије и да не понављам све што је председник Републике рекао. Врло је јасна порука државе Србије – никада нећемо признати Косово као независну државу, све ово што раде неће довести до тога да Србија политички капитулира и верујем да ове трагичне догађаје, све проблеме које имамо, можда треба да видимо као моменат за још јаче политичко уједињење за политичку борбу за права Срба на Косову и Метохији, за опстанак Србије на Косову и Метохији, за опстанак Србије. Да не одемо сви у кукање и јадиковање, да не тражимо вечито неког кривца, да се не поделимо у две екстремне колоне – једне од оних који мисле да сада треба од свега одустати и предати се, а друге која мисли да сада треба да отпочнемо трећи светски рат, него да чврсто политички верујемо у мир, тврдо политички бранимо српску политику, српски народ на КиМ и целу нашу отаџбину Србију.
Није ово моменат да се неко поколеба, није ово моменат када треба да будемо обесхрабрени, ово није моменат за дефетизам, ово је моменат за политичку мобилизацију, за јачање, јединство, за снажну политичку борбу за српске националне интересе, за интересе нашег народа на КиМ.

Како оцењујете степен припремљености Војске Србије у овом трентуку за све задатке и изазове који би евентуално могли бити стављени пред њу и колико је то значајно са становишта одвраћање непријатељског деловања?

Војска Србија је спремна да одговори на све задатке које државно руководство стави пред њу и нема сумње да ВС и у људском фактору и опреми и наоружавању је обучена, опремљена за све задатке који могу бити стављени пред оружану силу једне државе. Наравно да ово што нам се дешавало и што нам се дешава нас опомиње и указује да ми неке процесе морамо још брже да завршимо, да још снажније морамо да идемо у јачање одбрамбених капацитета наше државе, да још брже проведемо оне процесе у којима смо и још пажљивије и брижљивије набављамо све оно што је потребно да би чували своју независност, да би чували своју државу. Поносан сам на то што смо уз помоћ председника и Владе јуче потписали рекордан уговор за набавку наоружавања и модернизацију наоружања и опреме за српску војску, 13,5 милијарде је јуче потписан уговор, а и из иностранства уговарамо и наручили смо озбиљне, сложене борбене системи који се не производе у Србији.
Све оно што се дешавало и око манастира Бањска, и на северу Косова и Метохије исто је опомена, али морамо да разумемо какве су околности и шта нас окружује, шта ради Приштина, какво наоружавање имају, какву опрему, са чим се суочавамо не само са политичког, већ и са безбедносног аспекта. Немамо права да будемо обесхрабрени, да будемо малодушни, ово мора бити узбуна за политичку мобилизацију, ово мора бити позив да се у миру још снажније политички боримо за права нашег народа и за државне и националне интересе државе Србије.

Фото:Косово онлине

Related posts

Ђурић: Безбедност деце у саобраћају један од главних приоритета

Новосадска ТВ

Комеморативна академија поводом 25. годишњице од битке на Кошарама: Шта би са нама било да није било тог непробојног бедема?

Новосадска ТВ

Ер Србија лане реализовала 45.000 летова, 44 одсто више него 2022. године

Новосадска ТВ