ДруштвоСрбија

У Србији Дан жалости због трагичних догађаја на Косову и Метохији

Влада Републике Србије прогласила је, на ванредној седници, 27. септембар 2023. године за Дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији.
„Влада Србије моли све медије и организаторе јавних манифестација да у среду, 27. септембра, прилагоде свој програм Дану жалости и на тај начин одају пошту настрадалима на Косову и Метохији“, наведено је у саопштењу Владе Србије.

У сукобу са косовском полицијом у недељу у селу Бањскастрадала су три Србина – Стефан Недељковић, Игор Миленковић, Бојан Мијаиловић, а погинуо је и један полицајац.
На Косову и Метохији се не смањује напетост након сукоба. Село Бањска је и даље блокирано, а у српским срединама на КиМ проглашена су три дана жалости.
У акцији косовске полиције, после сукоба у недељу, ухапшена је осморица Срба. У српским срединама на Косову и Метохији грађани се окупљају пале свеће и одају пошту убијеним Србима.
Због трагичних догађаја на Космету, председник Александар Вучић имао је низ важних састанака и разговора, међу којима су исастанак са амбасадорима Квинтеи разговор сависоким званичником у Стејт депарменту Дереком Шолеом.
Дан жалости проглашен је и у Републици Српској.