Политика

Вучевић: Србија не може бити нема на прогон и убиство Срба на Косову и Метохији

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром одбране Краљевине Норвешке Бјорном Арилдом Грамом у Старом Генералштабу у Београду.

После свечаног дочека пред стројем Гарде Војске Србије, уследили су тет-а-тет разговори два министра и састанак делегација две земље.

Министар Вучевић рекао је да су данашњи разговори били добри, да је било речи о билатералној војној сарадњи, пре свега у контексту актуелних дешавања, како у региону Западног Балкана, тако и у Европи и свету.

– Свако је имао могућност да изнесе своје виђење и то је увек предност када разговарате са пријатељима или пријатељским државама. Везују нас дугогодишње везе или пријатељство између норвешког и народа Србије и између две државе. На много поља успешно сарађујемо, пре свега у области економије, односно области енергетике, а волели бисмо, као Министарство одбране Републике Србије, да заједно уз Вашу подршку и подршку Ваших сарадника видимо и напредак у сарадњи у области одбране – рекао је министар одбране Србије.

Он је захвалио свом норвешком колеги на могућности да српска страна изнесе поглед Србије на све оно што се дешава, пре свега на Косову и Метохији.

– Ово су врло тешки дани за наш народ и нећете замерити зато што нисмо много насмејани и претерано расположени. Разумећете, јер је велики бол присутан, изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији – истакао је министар Вучевић.

Према његовим речима, Србија би свакако желела да дође до мира у Украјини и да стане рат, јер би то био спас за наше економије и за економије Европе, али да тај мир буде заснован на принципима међународног јавног права, „јер Србија чврсто верује у поштовање међународног јавног права, односно егзистенцију тог система вредности правних норми“.

Министар Вучевић истакао је спремност за наставак сарадње са Министарством одбране Краљевине Норвешке, по свим питањима која је норвешка страна предложила.

– Наши сарадници ће наставити разговоре како би све било прецизно дефинисано да може да се имплементира. Радујем се нашим новим сусретима, верујем да ћете објективно известити Вашу владу о ситуацији у региону и да ће Норвешка бити присутна у овом делу Европе као партнер и  пријатељ свим земљама и свим народима па тако и вашој пријатељској држави Србији – закључио је министар Вучевић.

Министар Грам захвалио је министру Вучевићу на добродошлици и истакао да је први пут у посети Србији, као и да је захвалан на прилици да види бар део наше лепе земље. Данашњи сусрет обележили су, како је додао, веома продуктивни разговори и нагласио да су односи између Норвешке и Србије добри, а да су везе наше две земље снажне. Он је истакао да је Србија кандидат за чланство у Европској унији, чему Норвешка пружа снажну подршку.

– Србију видимо као дугорочног партнера са којим имамо дуге и позитивне везе, а имамо и снажне историјске везе имајући у виду да је неколико хиљада жртава са ових простора сахрањено у Норвешкој после Другог светског рата – рекао је министар одбране Норвешке.

Према његовим речима, теме данашњег састанка односиле су се на безбедносне изазове у Европи, рат у Украјини, као и на изазове који постоје на Западном Балкану те поручио да је састанак обележила веома конструктивна размена мишљења. Норвешка, како је нагласио, такође осуђује и нападе на полицију на Косову и Метохији и овом приликом упутио је и изразе саучешћа породицама свих који су погинули у том сукобу.

– Овај трагични инцидент показује колико је важно да се смање тензије и колико је важан повратак политичког дијалога, како би се избегла даља есклација сукоба – рекао је министар Грам.

На крају обраћања, министар одбране Норвешке изразио је задовољство због финализираних пројеката и започетих активности, пре свега на пољу војне медицине, али и на билатералном плану са Војском Србије.

Данашњим разговорима присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић.