Политика

Вучић: Један од најтежих дана за нашу земљу; Страдала тројица Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је поводом најновијих дешавања на КиМ да је данас један од најтежих дана за нашу земљу и народ од 2004. и 2008. године.

Вучић се извинио грађанима што се данас раније није обратио али је требало времена да се све испита шта се догодило на КиМ јутрос, данас током преподнева и послеподнева, како би грађанима могао да саопшти истину и да са друге стране припреми терен за доношење одговарајућих одлука.

“Око 2:46 часова група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде на северу КиМ, затим долази Косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу убијен је један (косовски) полицајац и рањено још једно лице”, рекао је Вучић на ванедној конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, у 8:57 часова административни прелази Јариње и Брњак су затворени, а пуцњаве и окршаји и даље трају.

Вучић: Осуђујем убиство албанског полицајца, то је изазвао Курти

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да осуђује убиство албанског полицајца у околини манастира Бањска на КиМ и да се то ничим не може правдати, али да је то плод, како је рекао, терора премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Обраћајући се нацији из Председништва Србије, Вучић је рекао да ни на који начин не жели да правда убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати.

„То је за осуду и то је нешто што ником није било потребно понајмање српском народу, у тренутку када су сви схватили да је Курти главни организатор хаоса на КиМ. И на то нема међутим“, поручио је Вучић.

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујојку и у Бриселу и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са са КиМ,не желећци више да трпе Куртијев терор.

„Од 3. новембра када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Косова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и КиМ да би избегли хапшење Куртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице“, рекао је Вучић.

Вучић: Страдала тројица Срба са КиМ, можда и четврта особа

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да су у сукобу на северу КиМ страдала тројица Срба са КиМ, а двојица тешко рањена, као и да постоји бојазан да је и четврта особа страдала.

Он је у обраћању грађанима рекао да је сасвим извесно да су страдали од снајперске ватре са велике удаљености, када то није било неопходно.

Вучић је рекао да су Срби за сат времена били у потпуном окружењу и да је спроведен бруталан напад на њих.

„Питали смо се зашто то не ради Кфор, али дали су карт бланш Куртију да се обрачуна са онима које називају терористима, према нашим информацијама“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће на основу праћења и пресретања бити показани и докази да је то радила албанска полиција.

Рекао је да је за једну особу питање да ли ће преживети јер нису желели да му укажу помоћ.

„Тонски имамо снимљено да се албанска полиција смеје и говоре ‘пусти га да умре’. Имамо тонскле снимке који то потврђују“, рекао је Вуцић.

Навео је да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској где никога није било, само старци.

Вучић је рекао да је део лица дошао до манстира јер су имали двојицу младића којима су желели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин умешана.

„Онда је кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 99. пало је на памет да оптуже Србију“, рекао је Вучић.

Он је показао и фотографију на којој је „там“, а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.

„О тим лажима срамота ме да говорим“, рекао је Вучић.

Вучић: Курти нема ниједну другу жељу осим да изазива сукобе

Председник Србије Александар Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема ниједну другу жељу осим да изазове сукобе, те да супротно Бриселском споразуму не жели да формира ЗСО.

Вучић је упозорио и на специфичност третирања данашњег сукоба од стране међународне заједнице.

„Када је постојала таква врста сукоба у Северној Македонији свет је то заустављао и правио разговоре и договоре. Данас су рекли – побијте их све. Када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од међународно признате државе они су рекли да су то били борци за слободу предвођени Адемом Јашаријем, а не терористи. Само су изгледа Срби увек терористи“, рекао је председник у свом обраћању медијима поводом данашњих инцидената на северу јужне покрајине.

То је за нас наук, да знамо са ким имамо посла и да знамо шта је то што нам мисле те да су сви могли сте их чују данас како говоре да је то све из Београда организовано и како је то све Србија урадила, рекао је председник.

„То говори какве су им намере – од Рота до Фелингера који позива да Београд поново буде бомбардован, до свих осталих“, рекао је председник.

Вучић је рекао да је Савет за националну безбедност заседао током целог данашњег дана и да ће искористити своје стрпљење и одговорност те одлуке доносити пажљиво.

„Детаљно их припремити, темељно их урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и наш народ на КиМ у данима који су пред нама“, рекао је Вучић.

Он је позвао међународну заједницу да се Заједница српских општина (ЗСО) формира, да на северу Косова Срби буду полицајци што, како је рекао, значи да се испуне услови око формирања ЗСО.

„Јер то је једини начин да сви Срби не буду протерани са својих огњишта или да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их, и молимо их да верују својој држави. То је све што могу да их молим. Наше је да исцрпимо све што можемо, да не дође до већег крвопролића наше је да покушамо да сачувамо мир, али ако неко мисли да није важно…. о том-потом, када донесемо одлуку обавестићу вас о томе“, рекао је председник.

Вучић је прочитао део транскрипта са снимка данашњег дешавања на КиМ који је био узнемирујућ имајући у виду понашање припадника тзв. косовске полиције и рекао да зна какве су емоције код људи, да не мора нико о томе да му говори, и да зна шта би „људи највише волели у бесу“.

„Али моја молба за све је да будемо довољно паметни и да ми будемо ти који ћемо да доносимо одлуке, а не други“, рекао је председник.

Вучић: Међуродна заједница дала кард бланш за убијање Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је међународна заједница дала кард бланш за убијање косовских Срба после убиства албанског полицајца у Бањској и да нико од њих данас није радио на деескалацији ситуација на КиМ.

„Приде их снајперима јуре и убијају, што никада другде нису дозволили на такав начин. Да би тиме оставили север Косова и Србе без мушких глава које би могле да се супроставе терору премијера приштинских привремених институција Аљбину Куртију. То је цела суштина“, рекао је Вучић у Председништву Србије одговарајући на питање новина да ли је решење ситуације распоређивање међународних снага на север КиМ.

Вучић је рекао и да би најбоље решење било распоређивање међународних снага на север КиМ.

„Било би много боље и лакше да нема косовске полиције на северу КиМ, али они нису хтели то да слушају. Сада су они, тобож, најважнији фактор и то је неко намерно извео“, поручио је Вучић.

Вучић: Албанским порталима није важно колико ће да лажу, већ да свале кривицу

Председник Србије Александар Вучић је поводом сукоба на КиМ и писања албанских портала истакао да њима није важно шта ће и колико да лажу, већ да се кривица за убиство албанског полицајца сваљује на Београд.

„Дакле није било важно шта ће све да слажу, како и колико ће све да слажу, само је било важно да се кривица за убиство албанског полицајца, сваљује на Београд да би они показали да су они у праву и да имају свако право овога света да малтретирају грађане са севера КиМ“, изјавио је Вучић.

Говорећи о наводима албанског портала да је убијен припадник Левијатана Павле Бихали, Вучић је рекао да је то учињено да би се направила веза са Београдом и додао да Бихали није убијен, већ младић из Косовске Митровице.

„Објављивали су и да је међу убијенима и Радомир Почуча, није ни пришао КиМ. Објавили су да у немирима учествују припадници Образа, реч је о ноторној лажи. Пустили су информацију да вернике и монаштво држе као таоце, реч је такође о ноторној лажи“, изјавио је Вучић.

Председник је навео да је било и писања о нападу на Српску православну цркву (СПЦ), који су према његовим речима, били у складу са мантром Алише Кернс да се преко СПЦ преноси оружје.

„О томе је данас лагао и Аљбин Курти и сви други и приметићете једну невероватну ствар, сваки нормалан човек ће да осуди убиство и свака нормална земља и свако други, као што и ми чинимо“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да Приштину није интересовао покушај Драгише Гаљака.

„Само их питам шта би са Драгишом Гаљаком, како то да се и даље не води истрага за покушај убиства Драгише Гаљака који је добио два метка, зато што их то не занима, зато што их то не интересује, зато што је цела прича урађена и том брзином су опколили Србе само да би се показало како су у ствари Срби ти који су кривци“, оценио је Вучић.

Вучић: Плашим се да ће бити још лошије, одлуке наредних дана

Ово није епилог, довољно је лоше, али плашим се да ће бити још лошије и нисам случајно рекао да ћемо у данима пред нама доносити одлуке, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара током обраћања у Председништву да ли је ово што се данас дешавало на северу епилог ситуације на КиМ последњих месеци, почевши од учесталог хапшења Срба, као и да хитна помоћ није могла да дође до Бањске да пружи помоћ.

На питање колико је људи тамо угрожено и одсечено од свега, без помоћи, Вучић је рекао да о томе не би говорио из много разлога.

„Ово је све одговарало само Албанцима и онима који их подржавају у противправном антисрпском деловању“, истакао је Вучић.

Он је указао на то да су лагали све време и годину и по дана од почетка рата у Украјини како Србија хоће да ратује.

„Све су слагали, а никада нису рекли извини“, приметио је Вучић.

Он је рекао и да се за двојицу страдалих Срба зна да су из Косовске Митровице, али да се још проверавају имена, и изразио саучешће породицама.

„Изражавамо саучешће као и породици албанског полицајца“, рекао је Вучић.

Он је поновио да је за све крив Аљбин Курти.

„Да није било албанске полиције, него да су били српски полицајци никада се ништа не би догодило. Курти и они који га пуиштају да све то ради“, закључио је Вучић.

Вучић: Никада нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас онима, који мисле да могу да изврше притисак на Србију да призна независно Косово, да се то неће десити никада.

„Никада вам нећемо признати независно Косово. Можете све да нас побијете. Можете да урадите шта год хоћете. Никада Србија неће признати независно Косово. Накарадну творевину коју сте правили бомбардовањем Србије, коју сте правили свим могућим лажима“, рекао је Вучић.

Он је поручио да је Србија увек спремна за разговоре, али на признање Косова могу да забораве.

Вучић је поновио да је суштина притисака да Србија призна Косово.

„То је суштина, притисак на Србију не бисмо ли признали Косово, да направе са две стране удар на земљу. Са једне стране да имате комплетан НАТО сектор у Србији који ће да каже ‘Ко су ти Срби, морамо да се оградимо од њих’. Са друге стране имате једнако неодговорне оне, који наравно неће никада да оду на Косово и Метохију, када вам ови лажни родољуби, лажни десничари говоре ‘Ајте сви уђите у сукоб истог секунда’, а да не причам што су учествовали у уништењу војске“, рекао је Вучић.

Он је за људе који траже да Србија уђе у сукоб због Косова рекао да би, у том случају, ти први тражили поштеду.

Вучић је поновио да су у данашњим сукобима на северу Косова и Метохије учествовали само локални људи.

„Какве су лажи причали ко све присуствује из централне Србије, а то били само људи са Косова и Метохије, који не могу да трпе Куртијев терор. Нема никаквог оправдања за убиство Буњакуа“, рекао је Вучић.

Он је прочитао транскрипт разговора албанских полицајаца са рањеним Србином.

„Полицајац се смеје и говори имамо једног рањеног поред цркве. Јел ти треба помоћ. Треба, треба. Добро, није ни толико хитно, није штета да умре“, прочитао је Вучић.

 

 

Фото: Танјуг Сава Радовановић

 

Related posts

У Србији данас претежно сунчано време, температуре до 30 степени

Новосадска ТВ

Новосађани ће овог лета уживати у покретној шуми

Новосадска ТВ

Вучић: Све је јасније ко је одговоран за насиље и проблеме на КиМ

Новосадска ТВ