Србија

Вучић обилази најновије наоружање и војну опрему Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић данас обилази најновије наоружање и војну опрему Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве и разаговара са војницима.

Председник је замолио припаднике војске да уместо да приказ траје данас до 19.00 часова, да продуже до 20 или 21 сат.

„Да Нишлије виде своју војску и оружје, останите и дуже да Нишлије виде“, поручио је Вучић.

Председник је питао припаднике војске да ли су задовољни новим униформама и да ли су задовољни и пожелео им срећан рад.

Вучић је погледао заштитне шлемове, заштитне наочаре, комплет прслук са заштитном керамичком плочом нивоа заштите 3, заштитом за лактове и колена…

Погледао је руски противоклопни систем Корнет, затим противоклопни ракетни систем 9К111, далекометну снајперску пушку, аутоматски бацач граната, минобацаце који користе различите калибре, пушку Црна стрела…

Вучић је питао војнике да ли имају довољно бојеве и вежбовне муниције, затим је погледао стрељачко наоружање специјалних јединица и пушке Сцар, хеклер, модуларне..

Вучићу су прилазили грађани и деца да га поздраве и сликају се са њим.

На данашњем приказу изложен је велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Вучић: Војска Србије некад и сад су различити нивои, много је напредовала

Председник Србије Александар Вучић данас је, током обиласка приказа наоружања и способности Војске Србије у Нишу, рекао да није у могућности да пореди Војску Србије каква је данас и каква је некад била, јер су у питању различити нивои.

Према његовим речима, то би било поређење немогућих ствари. Како каже, ово нису исте војске, није иста снага, нити исти калибар.

„Србија је много напредовала по том питању. Мора наменска још много да напредује, морамо још много тога да купимо. Неке ствари нам стижу, не могу да говорим о томе. Ми то називамо играчкама, али играчке нису свакако. Важне су за опстанак Србије. У питању је нешто што суштински мења позицију Србије“, истакао је Вучић.

Председник Србије обишао је и системе ПВО Мистрал, за нисколетеће авионе, хеликоптере и дронове.

Обилазећи приказ наоружања Вучић је рекао да је задовољан набавком транспарентних магацина за муницију.

„Тражили смо транспарентне магацине, војник мора да зна у сваком тренутку колико му је муниције остало у магацину. Безвезе је да не зна да ли има 8, 16 или 25 метака“, истакао је Вучић.

Председник Србије похвалио је Заставин кундак са образима и истакао да је неопходно набавити још бољу опрему за ноћно извиђање и камуфлажу.

Током приказа војног наоружања Нишку тврђаву данас су надлетали „мигови 29“ и „орлови“, као и хеликоптери, а како је Вучић рекао треба да стигне још 11 или 12 нових хеликоптера.

Током обиласка приказан је и део опреме атомско биолошко хемијске

службе ВС, а Вучић, је рекао да што пре треба набавити возила за нуклерано хемијско извиђање.

Рекао је и да је недавно стигло 118 борбених возила америчке производње и да се на њих дуго чекало, а да су у питању возила која могу да зауставе тенкове.

Вучић је посматрао и вежбу обучених војних паса, као и вежбу гађања хладним оружјем припадника 63. падобранске бригаде.

Поред осталог обишао је и модернизовану јединицу за комуникације, извиђачки батаљон копнене војске, као и средства оклопних јединица, артиљерије, ратног ваздухопловства…

Истакао је да је ракетна артиљерија најважнија, док је обилазио ПВО систем „панцир“, наводећи да је он најпогоднији за заштиту од дронова и нисколетећих хеликоптера и да панцирног оружја треба још.

Приказани су му и самоходна хаубица „Нора“, модернизовани систем „Огањ“, као и средства у развоју…

Приказу војног наоружања у Нишу присуствовао је и велики број грађана, а Вучић је оценио да ретко где као на југу Србије народ воли војску.

Вучић: Србија је данас много снажнија и јача и наставиће да се развија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Нишу, после приказа наоружања и војне опреме Војске Србије, да је Србија данас много снажнија и јача и да ће наставити да се развија.

„Србија је данас много снажнија и јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и у смислу броја запослених и изграђених километара пута, пруга, као и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо“, рекао је Вучић.

То је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао, додао је председник.

Честитао је празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе свим грађанима и Србма широм света и поручио да ма колико граница да нас дели, нико не може да нам узме припадност истом роду и исти српски језик и српска тробојка.

Тога се никада нећемо одрећи и увек ћемо припадати истом народу и то са поносом истицати, поручио је Вучић.

„Што се тиче наше војске, ми смо и данас и претходне недеље добили значајна појачања у оруђу и оружју и тек ће тога бити. Настављамо да се развијамо, огроман новац улажемо, непропориционално велики у односу на нашу економску снагу. Али, ми смо једина војно неутрална земља у овом делу света, као и БиХ захваљујући Републици Српској“, рекао је Вучић.

Каже да смо, ипак, де факто у окружењу земаља које припадају једном војном блоку.

„А ми желимо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да сами бринемо о свом небу, својој земљи и деци и то ћемо наставити да радимо и у будућности. Нећемо да припадамо ниједном блоку. И дичимо се чињеницом да смо слободна и слободарска земља и дичимо се својом црвено плаво белом тробојком и дичимо се својом снажном и све ефикаснијом војском. Нека живи Србија и срећан празник свима“, поручио је Вучић.

Вучић: Желим да припремим платформу која би била обједињујућа

Председник Србије Александар Вучић каже да се велики број људи, удружења, научника, привредника јавио за народни покрет чије је оснивање раније најавио, додајући да због обавеза није стизао да се тиме бави.

„Веома сам задовољан што сте ви заинтресовани за Народни покрет, покрет за државу и народ о којем сам говорио, како год му дали име. Велики број људи је ангажован, удружења, привредника, научника, сви се јављају, али ја нисам стизао. Желим да припремимо платформу која би била обједињујућа, уједињујућа која би била заједничка“, рекао је Вучић одговарајући на питање о формирању покрета.

Додаје да је срећан јер је велики број људи исказао интересовање.

„Неки би да говоре како нису испуњени рокови. То нису обавезе државе, то је питање како и на који начин ће неко излазити пред грађане тако да ја морам том послу да претпоставим своје обавезе као председник републике и зато то нисам стигао. Ја сам у претходна три дана био два пута у Нишу, Бриселу, Будимпешти и још сам негде ишао. Бог ће знати где сам све стигао да одем само да сам физички ишао. То није једноставно у мојим годинама, а да не причамо о напорима интелектуалним, огромној коцнентрацији. Ја не пропуштам ствари, не играм se државом и не играм се државним и националним интересима“, истакао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Раде Прелић

 

Related posts

Вучић: Тражио сам да КФОР преузме бригу о безбедносним питањима на северу Косова и Метохије

Новосадска ТВ

EХIT и друге манифестације привлаче туристе у Нови Сад

Новосадска ТВ

У Србији данас сучано и веома топло, највиша температура до 31 степен

Новосадска ТВ