НС сервис

Развијање вештина превенције задесних повреда код деце

Дом здравља “Нови Сад” у сарадњи са Градском управом за здравсто и ове године реализује пројекат “Развијање  вештина за превенцију задесних повреда код деце 2023”.

Специфична грађа деце у односу на одрасле особе (тања кожа, димензије главе и екстремитета и нижи раст) повећавају ризик од задесних повреда. Такође, недостатак знања и вештина за очување своје безбедности представњају значајан фактор ризика.

У оквиру пројекта „Развијање вештина за превенцију задесних повреда код деце 2023.”  креиране су радионице прилагођене ученицима првих и других разреда основних школа. Основне теме радионица су подизање ниво знања деце о повредама, информисање о начинима повређивања (у домаћинству, школи,  на улици, игралишту итд) и едукација о начину спречавања повреда и развоју вештина за реаговање у случају задесних повреда.

Овај пројекат је наставак активности које се неколико година уназад успешно спроводе, а које подржава Градска управа за здравство Града Новог Сада. Пројекат спроводи тим Саветовалишта за младе Дома здравља “Нови Сад”. Као и претходних година, планира се рад са децом из градског језгра и припадајућих приградских насеља (Кисач, Бегеч и Ковиљ).