Друштво

Рата стамбеног кредита нижа од 10 до преко 25%, зависи од услова и кад је узет

 

БЕОГРАД, 13. септембра (Танјуг) – Директор Одељења за развој у Сектору за контролу пословања банака у Народној банци Србије Марија Угрчић изјавила је данас да ће, због одлуке НБС да се дужницима привремено ограничи номинална каматна стопа, рата стамбеног кредита смањити између 10 и више од 25 одсто на месечном нивоу, као и да то зависи од тренутка када је неко узео стамбени кредит, услова и периода на који је кредит узет.

„Наше одлуке банке морају да примењују. Не бисмо рекли да их је затекла имајући у виду све околности и тренд раста каматних стопа на тржишту. Одлука је јуче објављена у Службеном гласнику, данас ступа на снагу. Од банака очекујемо да примене одлуку као и сваку одлуку НБС“, навела је она за Танјуг.

Угрчићева напомиње да је НБС детаљно анализирајући податке и тренд раста каматних стопа на међународном тржишту, који је утицао на раст каматних стопа стамбених кредита и на тржишту Србије, проценила да је сада адекватан моменат да се регулаторно реагује и да се прописом помогне грађанима Србије.

Додаје да ова одлука нема само за циљ заштиту корисника стамбених кредита, већ очување финансијске стабилности на начин да се спречи раст проблематичних кредита у банкарском сектору.

Истакла је да се ова одлука примењује на све дужнике стамбених кредита са променљивом каматном стопом у износу до 200.000 евра, али под претпоставком да су то корисници првог стамбеног кредита.

Корисник првог кредита, у смислу ове одлуке, јесте онај дужник који у једној банци има више кредита и то се онда односи на први кредит који је узео, док ако има један стамбени кредит, онда се одлука односи на тај стамбени кредит, објаснила је она.

„Дакле броје се стамбени кредити. Ако има више кредита, гледа се први, а ако има један за њега, то је први. Што се тиче података, тренутно можемо да вам кажемо да има око 160.000 кредита, од чега је око 85 процената са променљивом каматном стопом што се тиче износа. Обухват који се мало сужава у вези са износом од 200.000 евра и првим кредитом, ће донекле утицати на број кредита на који се примењује“, рекла је она.

Каже да се почетак примене одлуке очекује почевши од откобарске рате, и да се од банака очекује да одмах почну да сагледавају на које дужнике ће се применити одлука.

„Оне су у обавези да пет дана пре доспећа октобарске рате доставе нови ануитетни план за све дужнике на које се ова одлука примени“, додала је Угрчићева.

Према њеним речима, основно правило ове одлуке је да ће номинална каматна стопа за све кредите код којих је договорена променљива каматна стопа до дана ступања на снагу ове одлуке, бити ограничена на 4,08 одсто, а да су изузетак само они дужници који су узели кредит почев од 31. јула 2022. године и код којих је та уговорена номинална променљива каматна стопа била виша од 4,08 одсто.

(Крај) мин/аут

 

 

 

 

Related posts

Вучић:Треба више да водимо рачуна о људима, а пре свега о својим родитељима

Новосадска ТВ

Данас почиње исплата УВЕЋАНИХ ПЕНЗИЈА

Новосадска ТВ

Вучић: Био4 Кампус велика ствар, идеја да буде међу 10 најуспешнијих у свету

Новосадска ТВ