Нови Сад

Градоначелник  Новог Сада у посети Печују

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању Дана града Печуја. Град Нови Сад остварије успешну вишегодишњу сарадњу са Градом Печујом, а која је формализована Споразумом о сарадњи из 2008. године. Успешна дугогодишња сарадња Град Новог Сада и Печуја одвијала се првенствено на подручју културе, а оно што посебно карактерише ову сарадњу је то што су оба Града била носиоци престижне титуле – Европска престоница културе.

Градоначелник Милан Ђурић, честитао је градоначелнику Печуја Атили Петерфију и грађанима Печуја овај датум, којим се обележава дан њиховог града, пожеливши им просперитет, напредак и да умножавају све оно добро што поседују, а тога је доста, поготово у области културе. Делегација Новог Сада уживала је у богато припремљеним културно-уметничким садржајима који осликавају лепоту Печуја.

-Како су оба наша града, градови побратими, понели ласкаву титулу Европска престоница културе, надам се да ће наша сарадња бити продубљена управо на том пољу на основу обостарног искуства. Култура је фактор који нас повезује, не само међу институцијама система, већ и шире јавности, која упознајући се са плодовима културе, може да изнедри неке нове вредности. Тако јаки односи и пријатељство, увек су степеница више ка сарадњи у области привреде и економије – рекао је Милан Ђурић.

Током боравка у Печују делегација Новог Сада је присуствовала свечаној академији у Концертној дворани „Кодај“ која је једна од највећих инвестиција од  2010. године када је и град Печуј постао Европска престоница културе. Печуј је најпрепознатљивији по производњи светски чувене Жолнаи керамике. Још од средине  XИX века, када је у Печују саграђена прва фабрика керамике, до данашњег дана, сачуван је светски реноме у производњи керамике. Интересантан је податак, да је кров новосадске Катедрале украшен пирогранитном керамиком која потиче управо из нашег братског града.

 

Related posts

Вучевић: Србија успела да тему КиМ врати у УН

Новосадска ТВ

Вучић стигао у Швајцарску где ће учествовати на Светском економском форуму

Новосадска ТВ

СНС тврди: АКТИВИСТА СРБИЈЕ ПРОТИВ НАСИЉА ВЕРБАЛНО НАПАО И ПРЕТИО активисткињама СНС

Новосадска ТВ