Нови Сад

Завршен 23. Фестивал уличних свирача – Градић фест!

Завршено је 23. издање Фестивала уличних свирача – Градић феста. Током три фестивалска дана уживали смо у многобројним свиркама, перформансима, краткометражним и дугометражним филмовима. Последње вечери са фестивалских пунктова се могао чути велики број извођача класичне музике. Филип Балош и Долорес, главна имена вечери, поново су учинили Београдску капију епицентром интересовања публике.

Први хедлајнер вечери Филип Балош, својим забавним и аутентичним наступом изазвао је одушевљење код публике и доказао зашто је тренутно један од перспективнијих младих уметника. Били смо у прилици да чујемо његове препознатиљве песме „Нови план други сан“ и „Идемо до мене“, као и премијерно извођење појединих нумера. Женски поп-дуо Долорес пружио је нешто касније сјајан наступ пред великим бројем окупљених испред Београдске капије.

Љубитељи класичне музике са нестрпљењем су чекали наступ оркестра Камерата Нови Сад на Тргу проте Михалџића. Класична музика чула се и на другим пунктовима наступима ПЈ Дуа, Уроша Марјановића на новом пункту Круг и дувачког триа Три мрске трске у Београдској улици.

Код Београдске капије, поред хедлајнера, сјајне свирке чули смо и од новосадског бенда Монохром и А.Н.Д.Р x Ретроспектива.

На пункту у Штросмајеровој улици наступали су; Алекса Данић, Флаирдрум, Сања, Боби и Роби и ЗАР. Жанровски микс на овом пункту чини га увек добро посећеним.

У Београдској улици велики број малишана одушевили су наступи италијанског музичара Michela Roscice и ВИС Делфини и бенда The Bad Week из Новог Сада. Такође, најмлађи посетиоци фестивала могли су да изразе своју креативност на радионици на Тргу проте Михалџића као и у склопу радионце савременог циркуса удружења Креативни Погон.

Градић биоскоп традиционално је био добро посећен, а гледали смо краткометражна остварења са фестивала Филмски фронт и дугометражни филм „до ДАСКЕ!“ Александра Рељића.

Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација „Инбоx“ из Новог Сада уз покровитељство Града Новог Сада, Министарства Културе Републике Србије и Управе за привреду Града Новог Сада.

 

Фото: Теодор Копицл

Related posts

Полагањем венаца обележена годишњица Битке на Кошарама

Новосадска ТВ

Вучић у Руском дому: Ревизија историјских чињеница и отпор слободарских народа

Новосадска ТВ

У Србији данас облачно и свеже са сунчаним интервалима

Новосадска ТВ