Политика

Вучић: Веома важни састанци у Атини о европској перспективи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос у Атини, после састанка са еворпским челницима и састанка у „у четири ока“ са председником Украјине Володимиром Зеленским, да су то били веома важни састанци и да се очекује додатна новчана помоћ земљама Западног Балкана.

Вучић је рекао да су на том скупу представници тзв. западнобалканске шесторке, као и „Пенковић, бугарски и румунски премијер, председница Молдавије Маја Санду и Зеленски, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен. То је за нас огромна прилика да разговорамо са европским челницима и разменимо сва друга искуства о европском путу наших земаља и сагледамо где је будућност. То су били неформални, али свакако не неважни разговори, већ напротив“, истакао је Вучић у изјави за српске медије.

Казао је да је управо завршио састанак са Зеленским и да му предстоје састанци са Јаковом Милатовићем и грчким премијером Киријакосом Мицотакисом око поднева.

„Важно за људе у Србији је и то што смо разговарали и са Урсулом и синоћ и она и Шарл Мишел поновили су значај тзв. Агенде раста и како ЕУ припрема за октобар Програм раста за земље ЗБ и шта је то што можемо да урадимо да унапредимо наше економске перформансе и ту очекујем, осим кроз подршку различитим програмима и субвенције и подстрек за зелену агенду, и додатни новчани прилив за земље ЗБ“, рекао је Вучић.

Истакао је да би то било веома значајна помоћ у овим условима.

„Разговарали смо и о стратешким стварима и важно је да и ми знамо да очекујемо у децембру, да и више од самог датума за почетак преговора добију Молдавија и Украјина пошто су добиле статус кандидата, али треба да добију и датум за почетак преговора, и очекујемо да добију више од тога. А, што се нас тиче… за нас је важно ово што је најавила фон дер Лајен са подршком политици раста, то нам је од великог значаја“, рекао је Вучић.

Како је рекао, треба да имамо у виду шта је аспорпциона моћ ЕУ, пошто од 27 земаља ЕУ, 10 земаља финансирају све остале.

„Пустите маштарије неких који су били гости, па као деца причају како ће прекосутра да постану члан ЕУ, али то није релано. Не због тога што ће увек да нађу нешто – не ваља ти што ти помоћник заменика основног тужиоца и заменик заменика помоћника вишсег тужиоца није постављен на тај и тај начицн и сто ће увек нешто да измисле, већ зато што постоје и објективни разлози у самој Унији“, навео је Вучић.

Вучић: Нисам се сагласио са лидерима ЗБ о ефикаснијој примени санкција Русији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се на јучерашњем неформалном састанку лидера земаља Западног Балкана није сагласио са оним делом Декларације који говори о „нешто ефикаснијој примени санкција Русији“.

„Не могу да цитирам, али читав један пасус је о томе и био је још један, говорио сам о томе, али то ћу вам прочитати прецизно – али то је био разговор нас домаћина и свих осталих како то иде у круг, иде прва верзија, па међуверзија, па трећа верзија и тако даље. Није то једноставно ни увек лако, али гледате колико можете да заштитите интересе своје земље. То је то што је важно“, рекао је председник у обраћању медијима након данашњег састанка са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Председник је рекао да предстоји „врућа јесен“ и да ситуација у Украјини није лака и једноставна, да ништа не иде брзо нити ће се брзо решавати и, како је рекао, предстоји још много проблема.

Вучић: Грчка неће променити став према питању територијалног интегритета Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је да, након синоћњег разговора са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом у Атини, може да потврди да неће бити промене става Грчке по питању КиМ.

Председник Србије рекао је да између Србије и Грчке постоји вековно пријатељство и да верује да ћемо умети и успети то да наставимо.

„Данас ћу имати разговор са нашим грчким пријатељима и надам се да ћемо наставити нашу сарадњу. Синоћ сам кратко разговарао са министарком спољних послова и многим другим грчким званичницима. Верујем да ћемо данас имати добар разговор са Кирјакосом Мицотакисом. Он ми је и синоћ рекао, то могу одмах да вам потврдим, да неће бити промене става Грчке по питању признања независности Косова“, истакао је Вучић.

Председник Србије навео је и да је Грчка од почетка састанака у Атини била фер и указала поштовање.

„Немам ја проблем што је био Курти ту. Није ми лако то око тог билатералног сусрета у атинским канцеларијама, али су синоћ били фер, видели сте да су написали на степеништу где смо стајали. Нигде није писало Косово или Србија и тако даље, писало је Београд, Приштина, није било застава и заставица, била су само имена људи који су ту. По том питању Грчка је била фер и поштовала је све“, изјавио је Вучић.

Председник Србије рекао је и да мисли да по питању КиМ неће бити промене ни код Украјинаца, рекавши да његово „мислим“ је више од тога што мисли, али да је могуће да каже само то што је рекао.

„Готово да сам уверен да неће бити промене става ни Украјине, а да и Украјина жели да има правно чисту ситуацију. На страну што мислим да цене и Србију и српски народ, баш као што ми немамо ништа против Украјине и украјинског народа, ама баш ништа“, навео је Вучић.

Председник Србије рекао је да, ма колики скептик био, сматра да је састанак био добар и да је више важних и добрих ствари могао да чује, научи и сагледа из угла понашања Србије у будућности, посебно имајући у виду колики је страх и одговорност, како каже, осећао због самог састанка.

Вучић: Добра и важна вест је да је енергетска ситуација у ЕУ знатно боља

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је добра вест да су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел јасно нагласили да је енергетска ситуација у Европи много боља, али да је забринут за раст цене нафте.

„Ако настави овако да расте још две или три недеље, онда `оде маст у пропаст`. Али, верујем да су магацини по Европи попуњени и да ће то значити да струја не иде прескупо на тржишту, као ни гас, што је увек добро и за нашу земљу и за спуштање и смањење инфлације. У сваком случају, то су добре вести“, рекао је данас председник у обраћању медијима поводом јучерашњег неформалног састанка лидера земаља Западног Балкана.

Председник је рекао да је неизвесно каква ће ситуација бити са нафтом и у том смислу нагласио да данас предстоји и Самит групе земаља коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република (БРИКС).

„Па ћемо да видимо, мислим да ће уколико донесу одуку о ширењу БРИКС-а она бити историјска. Нисам сигуран да ће моћи да је донесу данас. У том случају они постају после много деценија глобални играч који покушава да направи алтернативу колективном западу. Та геополитичка игра биће све занимљивија“, оценио је Вучић.

 

Фото: Танјуг (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

 

 

 

 

 

 

Related posts

Вучић: Србија за унапређење односа и већу сарадњу са САД, посебно у економији

Новосадска ТВ

Министар Вучевић и амбасадорка Кине Чен Бо обишли ракетни систем за ПВД „ФК-3“

Новосадска ТВ

Вучић захвалио Азербејџану на гласању у Савету Европе

Новосадска ТВ