Војводина

Војводинашуме: Оштећено више од 15.000 хектара шуме

Након два олујна невремена, према садашњим проценама оштећено је више од 15.000 хектара храстовог дрвећа, изјавио је данас за Танјуг директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи.

Према његовим речима, шуме су потпуно уништене у Бегечу и Бачкој Паланци, а штета је велика и у другим општина у Јужнобачком и Сремском округу.

„Пошто Војводинашуме газдује на преко 70 одсто шумског фонда у Војводини, имамо 1.300 хектара потпуно девастиране шуме. Углавном се ради о засадама тополе, а на 15.000 хектара оштећена су појединачна стабла храста. Девастиране су шуме у Бегечу и Бачкој Паланци, мали део у Ковиљу и Тителу, али је мало захваћен и Банат и Бачка, а у Срему је уништено око 40.000 кубика тополе“, рекао је Кокаи.

Како је истакао, последице невремена биће далекосежне, а одрживи циклус је значајно поремећен.

„Оно што сада можемо да урадимо јесте да све снаге усмеримо на подручја где су се десили ветроломи, ветроизвале и ветро савијања. То значи да ће у интензивним засадама тополе сви харвестери Војводинашуме којих има шест, да врше санацију. То је једини исправан пут јер је јако опасно да секачи улазе у оштећене површине како би радиле санацију. Око 130 секача ће да санира штету у састојинама храста у Срему“, казао је Кокаи.

Додао је и да уништена, девастирана стабла не могу да се продају по тржишној цени.

„Стабла су поломљена на пола, односно ветар их је извалио, тако да ћемо тек да видимо колика је ту заправо штета. Она ће према некој рачуници бити између две или три милијарде динара“, рекао је он.

Покрајинска влада одвојила је средства за мелиоризацију, односно обнављање оштећених шумских подручја, а план је да се у наредном периоду на конкурс за доделу средстава пријави и ЈП „Војводинашуме“.

„Влада је одмах преусмерила 60 милиона кроз конкурс, ми ћемо конкурисати са осталим корисницима за та средства и у будућем периоду очекујем да ћемо из тога моћи да надокнадимо део финансијских губитака“, закључио је Кокаи.

За обнову шумског комплекса ће, према речима директора, бити потребне три до четири године, а прецизан финансијски план у овом тренутку није могуће утврдити.

 

Related posts

У Гранади сутра трећи састанак Европске политичке заједнице, присуствује Вучић

Новосадска ТВ

Вучевић: Верујем да ћемо имати већи број припадника Војске Србије

Новосадска ТВ

Полиција ангажована на максималној безбедности свих грађана

Новосадска ТВ