Политика

Вучевић: Украјина да призна независност КиМ направила би већи проблем себи

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да би Украјина, уколико би признала независност КиМ направила већи проблем себи него Србији, јер у том случају не би имала кредибилитет да брани питање суверенитета своје државе.

Он је за телевизију Прва рекао да Србија сматра Украјину пријатељском државом, која није признала Косово и која је увек била коректна према суверенитету Србије.

Коментаришући писмо које је 50 западних политичара недавно упутило званичницима САД, ЕУ и Велике Британије са захтевом да се критичније односе према властима у Београду, Вучевић каже да ће бити још много таквих писама и да то види као доказ да је Србија на добром путу и да председник Александар Вучић води добру политику.

„Извињавамо им се што нисмо предали Косово и Метохију на тацни, што нисмо предали део своје државе, извињавамо се што поштујући БиХ чувамо Републику Српску у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, а ми смо обавезни да чувамо Републику Српску по Дејтонском споразуму, извињавамо се што смо војно неутрални и што водимо независну политику, што смо на европском путу и не желимо да сечемо везе са државама са којима имамо традиционално пријатељство“, рекао је Вучевић.

Коментаришући забрану увоза српских производа на КиМ која је већ два месеца на снази, Вучевић каже да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти отишао корак даље.

„Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти добија неке санкције, али он сад иде корак даље, сад поништава предузећа и привредна друштва која су регистрована у Приштини у складу са њиховом легислативом, у складу са правилима привремних приштинских институција зато што користе реч Србија, што се дешава у МТС-у, а најавили су и даље укидање“, рекао је Вучевић.

Додао је да укидањем предузећа на КиМ, приштинске власти доводе у ситуацију да људи остају без посла, без лекова, хране, без телефонског сигнала, телевизијског сигнала као и да на тај начин српски народ на КиМ враћају у 17. век.

„Све што ради Курти, ради да етнички очисти Косово и Метохију од Срба, то је његова политичка агенда, никакви договори, никакви споразуми, никава ЗСО, никакве имплементације до сада постигнутих договора“, истакао је Вучевић и додао да мора да се избегне „сценарио који Курти жели, а то је сукоб Србије и НАТО пакта, а он да буде неки Зеленски“.

Он је истакао да Србима на КиМ мора да се помогне „на сваки начин“.

Говорећи о формирању Народног покрета за државу, Вучевић каже да се ради на томе, да је то иницијатива која треба да окупи људе који можда не желе да буду чланови неке странке, да је то шири скуп људи, организација, политичких организација који виде Србију као слободну и независну државу.

„Покрет је нешто више од простог програма, он је идеја, он је живот, нешто што покреће и обавезује народ да се бори за своју државу“, рекао је Вучевић.

Избори које је председник Србије Александар Вучић најавио за април или мај, према речима Вучевића, зависе од политичког договора и да ако опозиција жели, избори могу бити и до краја године.

„Термин за редовне локалне и покрајинске је мај и то је прилика да можда укључимо још неке изборе, а ако желе раније на изборе није никакав проблем“, рекао је Вучевић и додао да верује да су ближе изборима на пролеће следеће године, али и да не искључује могућност за раније изборе.

Војна и одбрамбена индустрија ће извозом од 3,5 милијарди зарадити средства за Србију

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да ће извозом наоружања у вредности од 3,5 милијарде динара, војна и одбрамбена индустрија дати свој допринос укупном расту бруто друштвеног производа и зарадити додатна средства за Србију.

Гостујући на ТВ Прва рекао је да је потписивањем уговора за испоруку савременог наоружања и војне опреме између Министарства одбране, предузећа Одбрамбене индустрије Србије и ЈП „Југоимпорт-СДПР“ у вредности од 9,7 милијарди динара, држава наменила 6,2 милијарде динара за Војску Србије, а 3,5 милијарди динара за извоз.

Додао је да се већ дуго припрема велики пакет како за наменску индустрију, тако и за Војску Србије, у смислу онога што се производи у Србији од наоружања и војне опреме.

„То у пракси значи да ћемо чувати радна места и имати сигуран посао и за Крушик у Ваљеву, и за Слободу у Чачку, и за ФАП у Прибоју, и за Заставу оружје и Заставу ТЕРВО у Крагујевцу, за Телеоптик у Земуну, сви они добијају нове наруџбине. Од тих 9,7 милијарди динара 6,2 милијарде је за Војску Србије, што значи много нових возила, много новог наоружања“, истакао је министар.

Вучевић сматра да је ЕXПО 2027 прекретница за нову фазу развоја Србије, као и да ће Београд бити најбољи домаћин изложби, али да је питање демографије суштинско, јер, како је објаснио, све што Србија ради, ради да би људи остали овде, да би се људи вратили и да би се осећали најбоље у својој држави.

„Цео свет се наоружава, али ми морамо да радимо оно што економски можемо да издржимо, радимо оно што је повезано са проценама ризика, опасности и безбедности за Србију. Морамо да разумемо шта се дешава у региону и у свету“, истакао је он.

Приликом недавне посете Египту, министар је рекао да је приметан значај и утицај стратешког договора председника Србије Александра Вучића са председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем, и нагласио да је непромењен став Египта везан за Косово врло значајан за Србију, имајући у виду утицај и значај Египта у Африци.

„Војна неутралност је изазовна и непопуларна међу свима онима који се блоковски сврставају. Када кажете да сте војно неутрални, они кажу или сте с нама или сте против нас. Око нас су све државе чланице НАТО пакта, осим БиХ, али и тамо имате компоненте НАТО пакта. Није лако чувати своју независност и одлуку да будете они који одлучују о себи“, објаснио је Вучевић и додао да је процена Србије да иде у правцу војне неутралности.

 

 

Related posts

У Србији данас топло и нестабилно, местимично са кишом, до 29 степени

Новосадска ТВ

На неким локацијама у граду недостаје цвеће на цветним гредицама само неколико дана након садње

Новосадска ТВ

РИК: До 10 часова гласало 9,94 одсто бирача, недопустиво ширење панике

Новосадска ТВ