Друштво

Мали: Пријава деце за 10.000 динара почиње 20. августа

Пријава деце млађе од 16 година за новчану помоћ државе од 10.000 динара почеће 20. августа и трајаће до 20. септембра, изјавио је данас потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.

Он је казао да ће ову финансијску помоћ државе која почиње за 10 дана и на коју ће имати право и деца која нису добила помоћ за младе, односно она рођена после 21. новембра 2006, бити исплаћена до 25. септембра, односно најкасније до 1. октобра.

„Пријава ће бити веома једноставна, електронски преко Управе за трезор. Биће потребно исто као и за све досадашње помоћи које смо исплаћивали. Мајке треба да унесу број личне карте, ЈМБГ, име и презиме и број рачуна, односно да се изабере банку у којој се желе да им помоћ буде исплаћена. То не траје више од 40 секунди“, казао је Мали гостујући на телевизији Прва.

Он је нагласио да држава исплатом ове једнокране новчане помоћи деци држављанима Србије, даје подршку родитељима на почетку школске године и показује снагу својих финасија и основе своје економске политике.

Мали је казао је и да ће у ову сврху бити издвојено око 12 милијарди динара из буџета.

Он је подсетио и да је држава прошле године исплатила три једнократне помоћи за младе од 16 до 29 година.

Према ранијим најавама пријава за ову помоћ ће бити могућа и за самохране очеве, који ће осим поменутих података, морати да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

Када је реч о старатељима и они ће морати да поднесу дигитализовану копију правоснажне одлуке органа старатељства којом се дете за које се исплаћује новчана помоћ ставља под старатељство, а примаоцима новчане социјалне помоћи 10.000 динара биће аутоматски исплаћено, додао је министар.

Очекује да ће се за ову помоћ пријавити око 1.000.190 деце.

Мали: Јавни дуг 50,5 одсто БДП

Министар финансија Синиша Малии изјавио је данас да је јавни дуг Србије у овом тренутку 50,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) далеко испод максимума који је 60 одсто као и просека евро зоне који је 91 одсто.

„Једна мала Србија апсолутно води рачуна о свом јавном дугу. Све своје обавезе испуњава у динар и дан и нема никакав проблем са јавним дугом“, казао је Мали гостујући на телевизији Прва и навео пример Француске где јавни дуг у БДП учествује око 115, док је у Шпанији више од тога, а у Италији чак 160 одсто.

Он је казао и да ће Србија све инвестиције које је предвидела наставити као што је то и до сада радила, сопственим средствима или из кредита.

Мали је навео податак и да је јавни дуг Немачке једне од највеће и најаче економије у Европи чак 2,5 хиљаде милијарди евра, појашњавајући да износ јавног дуга у апсолутном износу не може да се гледа.

„Тај дуг Немачке треба да се упореди са величином њихове економије, величином земље, површином, бројем становника и свим осталим стварима. Србија има јавни дуг од 35 милијарди евра и у односу на наш БДП који ће ове године бити први пут преко 68 милијарди евра, ви онд имате учешће јавног дуга у оивом тренутку од 50,5 одсто“, казао је Мали.

Према његовим речима, јако је битно да се гледа и за шта се тај новац користи прецизирајући да држава новац и када се задужује користи за улагање у инфраструктуру и за све оно што подиже квалитет живота грађана Србије и подуже атрактивност земље.

„Сваки километар аутопута доноси нове инвеститоре, фабрике, нова радна медста, а ако имате нова радна места и више запослених, то су већи приноси у буџет када су порези и доприноси у питању, па самоим тим имате и више простора за нове инвестиције и подизање плата и пензија и то је једини одржив економски развој и основа наше економске политике“, казао је Мали.

Министар је подсетио и да се за нешто мање од месец дана, тачније 1. септембра, плате запослених у просвети и здравству бити повећане за 5,5 одсто, а да свима њима следује и редовно повећање плата у јануару 2024.

„За само 20 дана следи повећање плата за наше медицинске сестре, просветаре и неговатељице у установама социјалне заштите и ту имате преко 200.000 запослених. Са претходним и овим повећањем, као и оним од 1. јануара наредне године то је преко 30 одсто повећања плата“, казао је он нагласивши да је повећање плата много значајније него што је стопа инфлација која је тренутно око 12 одсто.

Мали је нагласио и да од 1. октобра следи и повећање пензија 5,5 одсто, а од 1. јануара како је казао „додатних најмање14,5 одсто што је лепа вест за наше пензионере јер се никада није десило да за само две године пензије порасту 55,8 одсто“ додао је први потпредседник Владе Србије .

Министар је навео и да ће пензионери од 1. октобра моћи да користе и пензионерске картице које ће им омогућити да додатно уштеде јер ће им нудити одређене повољности.

„Око 500 компанија сиз целе Србије се до сада пријавило да буде партнер Влади у овом програму. Наши пензионери коришћењем ове картице имаће попуст у малопродајним ланцима, музејима, што ће им омогућити да додатно уштеде и да им остане више новца“, казао је он и позвао пензионере да узму ту картицу, али и друштвено одговорне компаније да се укључе у овај пројекат.

Према речима министра финасија Србије, до 2025. просечна плата у Србији биће 1.000 евра, а и просечна пензија 450 евра, а 12 милијарди евра бити инвестирано у разне инфраструктурне пројекте.

 

Related posts

Тродневна жалост у нашој земљи трајаће од петка 5. до недеље 7.маја

Новосадска ТВ

Вучевић: Покушај укидања динара на КиМ атак на економску безбедност Срба

Новосадска ТВ

У Србији данас претежно облачно и мало хладније, местимично с кишом

Новосадска ТВ