Србија

Припадници Војске Србије упућени у Словенију ради пружања помоћи

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас упућивању припадника Војске Србије у Републику Словенију, ради пружања помоћи становништву те земље погођене поплавама.

У Словенију су данас, с војног аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, упућена 22 припадника Војске Србије и хеликоптери „Х-145“ и „Ми-17“.

Министар Вучевић нагласио је да, на захтев председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије, данас наша војска шаље прву групу припадника у Словенију, како би помогли становништву и држави у муци која их је задесила, изазваној временским непогодама.

– Иако је ситуација и даље врло тешка и критична, наша војска и наши војници спремни су да буду на висини задатка, да се нађу у помоћи пријатељима из Словеније. Тиме још једном показујемо да је Србија искрен и кредибилан партнер и пријатељ, а пријатељи се показују кад је мука и кад је невоља, јер лако је кад је добро – рекао је министар одбране.

Он је истакао да чак и када неке политике „нису фер према нашој држави, Србија не бежи од тога да буде солидарна, да буде уз оне којима треба помоћ“.

– Сигуран сам да ће наши официри, подофицири и војници на најбољи могући начин помоћи грађанима Словеније, представљати себе и своју јединицу, а свакако представљати нашу државу Србију. Желим им храбро и мудро поступање и извршавање задатака и дужности и добар лет – поручио је министар Вучевић.

Према његовим речима, у Словенију су данас упућени припадници из Ратног ваздухопловства и 63. падобранске бригаде, а сутра копненим путем креће конвој са осам цистерни – четири за гориво, четири за воду, као и још 34 припадника Војске Србије.

– Желим им миран и добар повратак у Србију, да их дочекамо како то и заслужују – рекао је министар Вучевић.

Данашњој активности присуствовали су начелник Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Срђан Петковић, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момичиловић.

Словенија се већ неколико дана бори са поплавама насталим због обилних падавина и последицама једне од најгорих природних катастрофа које су погодиле ту земљу.

Related posts

Вучевић у Старој Пазови дао подршку прикупљању потписа за листу Александар Вучић – Војводина не сме да стане

Новосадска ТВ

Реп и хип хоп група Wu-Tang Clan обележила финално вече Exita

Новосадска ТВ

У Покрајинској влади обележена 175. годишњица Мајске скупштине

Новосадска ТВ