Нови Сад

Градоначелник о последицама катастрофалног невремена и о томе како тече санација настале штете

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић гостовао је у емисији „Ново јутро“, на телевизији Пинк, где је говорио о последицама невремена које је прошле недеље однело један живот, али и оставило материјалне штете које се и даље процењују.

Формирали смо градске комисије које излазе на терен и пописују штету

-Штета се још увек процењује, формирали смо градске комисије које излазе на терен и пописују штету. Паркови су затворени, наше најлепше купалиште Штранд је затворено. Ми смо 21. јула изгубили живот једног 12-годишњег дечака- рекао је први човек Града и додао да су током невремена грађани имали воду, а да струја поправља.

У понедељак сам обишао десетак места на територији Града

Он је истакао да су екипе Електродистрибуције Србије повучене из других крајева како би се санирала штета.

-Када би неки дошли у Нови Сад не би га препознали. То је ствар на коју не можете да утичете. Битно је да сви буду на сигурном док то траје, не може да се помогне ништа док не стане. У понедељак сам обишао десетак места на територији Града, фасцинантне су ми две ствари- у селу Бегеч су преполовљене бетонске бандере и Петроварадинска Ада где је цела шума поломљена. Важно је да су грађани имали воду, сви имају струју, људи су и даље на терену. Најважније у среду вече је било да спречимо да потенцијално неко страда и да стабилизујемо саобраћај да се нормално одвија- нагласио је Ђурић.

Олуја је дувала 150 километара на час

Градоначелник је констатовао да је у среду, након невремена, цео кров са школе „Десанка Максимовић“ у Футогу срушен и нађен три улице даље.

-То је олуја која је дувала 150 километара на час. Школа „Јожеф Атила“ је такође остала без крова на фискултурној сали, дом здравља Видовданско насеље је претрпео штету, пијаце су страдале, месне заједнице. Аутомобили на које су срушена стабла, сигурно преко 100 аутомобила је оштећено. Трајало је око сат времена, то није нешто на шта смо навикли. Из штокова су избијени прозори и врата на Видовданском насељу- објашњава Ђурић и додаје:

Кинеске компаније пружају помоћ, „Потисје“ донирало црепове

-Показали смо солидарност и јединство као држава. Имамо много екипа из других локалних самоуправа из јавно комуналних, али и приватних предузећа. Три кинеске компаније су се придружиле у помоћи на Петроварадинској тврђави, која је катастрофално настадала као и сат са којем смо морали да скинемо скидач смера, а цреп не постоји на тврђави. „Потисје“ Нови Бечеј нам је донирало црепове. Много се грађана прикључује да помогне. Покушавамо да што пре све санирамо да се врати стари сјај Новог Сада. Морамо свима да помогнемо, то су наши грађани и наш град. Ако се ово догоди.

Related posts

Вучић обишао Прокоп: До 20.октобра овај величанствени објекат биће завршен

Новосадска ТВ

Министарство одбране: Расписан конкурс за доделу 56 студентских стипендија

Новосадска ТВ

Уз химну „Боже правде“, у Солуну сахрањен чика Ђорђе Михаиловић, чувар „Зејтинлика“

Новосадска ТВ