Србија

Завршена показна вежба Војске Србије на Пасуљанским ливадама

На Војном комплексу Пасуљанске ливаде данас је завршена показна вежба припадника Војске Србије, у присуству председника и врховног команданта Александра Вучића који је гађање оценио веома добрим.

Показно гађање организовано је у оквиру завршне фазе обуке припадника Војске Србије са новоуведеним наоружањем и војном опремом на подручју полигона који се простире на територији општина Параћин, Деспотовац и Бољевац.

Генерал-мајор заменик команданта Копнене војске Слађан Стаменковић рекао је уочи почетка вежбе да у оквиру гађања учествује 743 припадника ВС са 56 кључних средстава ратне технике.

Он је рекао да је у претходне две недеље изведена обука на модернизованим наоружањем, да је део обучавања изведен и у ноћним условима, а да ће данашња војна гађања показати обученост и спремност руковању оружјем и техником која су им на располагању.

Вежби су између осталих присуствовали министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.

Најпре је приказано извиђање и дејство беспилотне летелице „Врабац“ произведене у Војно-техничком институту и беспилотне летелице кинеске производње „ЦХ-95“.

Стаменковић је навео да је набавком беспилотних летелица „Ћ-95“ унапређена способност Војске Србије и да је том летелицом омогућено летење на већим висинама, боље осматрање и дејствовање по оклопним возилима највећег нивоа оклопне заштите.

Ваздухоплов ЦХ-95 је опремљен ласерским вођеним ракетама, а може летети самостално 25 часова.

Такође, приказано је осматрање циљева роботизованим возилом „Мали Милош“, а припадници војске су приказли и употребу транспортера „Бов“ и „Лазар“.

Током вежбе приказано је и дејство јединица Војске Србије ракетним системима великог и малог домета који су били прикачени на два возила типа „Хамер“, а виђени су и ракетни системи „Корнет“ и „Фагот“.

Приказано је и дејство платформе „Милош В1“, који је између осталог наоружан шестометним бацачем граната.

Стаменковић је истакао да је значај опремања Војске Србије беспилотним система попут „Милоша В1“ изузетно велики, јер се на тај начин смањује излагање ризику припадника Војске Србије.

Војска Србије је приказала и дејство два модернизована јуришна авиона типа „Орао“ наоружаних ракетама типа „муња“.

Модернизовани „Орао“ опремљен је новим системом за гађање и способан је за дејствовање и и обављање борбених задатака и ноћним и дневним условима.

Приказано и гађање модернизованим вишецевним ракетним системом „Огањ“ као и дејствовање противавионских самоходних артиљеријско ракетних система „ПАСАРС“.

Такође припадници војске су приказали употребу транспортера „Бов“ и „Лазар“.

 

Related posts

Данас сахрана убијеног полицајца, Дан жалости у Лозници

Новосадска ТВ

Фонд за даровите студенте у Новом Саду доделио 86 стипендија

Новосадска ТВ

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ КОМАРНА: Србији данас нико ништа не наређује! Радујем се нашим билатералним сусретима ускоро у Београду

Новосадска ТВ