Србија

Министар Вучевић отворио седмо заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране у Београду

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас седмо заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране у Дому Гарде у касарни „Топчидер“.

Отварајући седницу, министар одбране пожелео је добродошлицу гостима из Републике Анголе, традиционално пријатељске државе и изразио задовољство што је у прилици да делегацију те земље угости у Београду.

– Прошлогодишње активности у оквиру обележавања 100 година од рођења првог председника Агоштиња Нета подсетила су нас на време кад су постављени темељи нашег пријатељства и сарадње, а која се, пре свега, огледа у Покрету несврстаних. Републику Србију и Републику Анголу везују историјске везе и односи дуги готово пола века. И обе земље поштују и негују традиционално пријатељство још из доба некадашње Југославије. Посебно желим да искажем нашу захвалност на принципијелном ставу Анголе по питању територијалног интегритета Србије, односно на непризнавању такозване независности „Косова“ као неотуђивог дела Србије – истакао је министар Вучевић.

Према његовим речима, наша држава опредељена је за сарадњу у области одбране кроз војноекономску, војнообразовну, војномедицинску, војно-војну и све друге области и подсетио на посете високих званичника Анголе нашој земљи у претходном периоду, као и на њихов значај за сарадњу две земље.

– Посебно бих Вас замолио, генерале Нето, да министру одбране пренесете позив да посети 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“, који ће се одржати у Београду од 25. до 28. септембра ове године. За нас би била велика част да нас посети и то је још једна потврда снажних пријатељских односа наших држава – нагласио је министар Вучевић.

Министар одбране истакао је и значај реализације заједничких комитета за сарадњу у области одбране у претходном и наредном периоду, а све с циљем доприноса развоју и унапређењу у области одбране наших двеју држава, као и у наступу и пословању српских предузећа на анголском тржишту.

– Исказао бих задовољство због успешно реализованих разговора двеју делегација током шестог заседања, као и очекивања да ће одлуке донете на поменутом, али и овогодишњем заседању, бити од великог значаја за даље унапређење сарадње у области одбране, али и свеукупних билатералних односа двеју држава. По питању војноекономске сарадње, постоји обострана заинтересованост да се иста интензивира и прошири. Рекао бих да је то заједнички циљ, а на неки начин и обавеза обеју страна. Такође, истичем да смо опредељени за наставак и јачање војнообразовне сарадње и, генерале Нето, можете очекивати у наредних неколико дана да ће српска страна упутити позивна писма за школовање припадницима Министарства националне одбране Републике Анголе за школску 2024/2025. годину – нагласио је министар Вучевић.

Он је изразио уверење да ће и у наредном периоду бити организоване посете на високом нивоу и не само планирање, него и реализација на свим овим пољима.

– Оно што ми желимо да видимо као Србија јесте конкретизација, односно реализација. И за крај, охрабрујем вас да током рада заједничког комитета, у отвореном дијалогу, размените мишљења и предлоге за даље јачање сарадње у области одбране у свим областима од обостраног интереса, а што ће допринети даљем јачању укупних односа наших пријатељских држава. Нека живи српско-анголско пријатељство – поручио је министар Вучевић.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, копредседник српског дела Комитета, поводом одржавања данашњег заседања, изразио је задовољство што ће имати прилику да наредних пет дана буде домаћин високој војно-политичкој делегацији Републике Анголе.

– Пред нама је велики посао, али га несумњиво чини лакшим та чињеница да односе Србије и Анголе краси традиционално пријатељство и да је оно веома солидан темељ за изградњу свега онога што намеравамо и планирамо у годинама које су пред нама. Било да говоримо о сарадњи у области војног образовања, војне медицине, војно-војној или војноекономској сарадњи, мислим да смо у претходним годинама постигли много тога – нагласио је државни секретар Старовић.

Осврнувши се конкретно на војноекономску сарадњу, која ће бити у фокусу у наредних пет дана, државни секретар Старовић оценио је да је постигнуто много тога.

– Наша спољнотрговинска размена у области наменске индустрије се већ сада мери десетинама милиона долара. То представља, ипак, тек фрагмент онога што су наши укупни потенцијали. Током наредних пет дана ми ћемо са високом делегацијом Анголе обићи читав низ предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, а широм наше лепе земље и наши гости ће имати прилику да се и лично увере у технолошке производне процесе, како бисмо даље интензивирали и нашу спољнотрговинску размену, али и разговарали о потенцијалним заједничким пројектима и трансферу технологије – истакао је државни секретар Старовић.

Присутнима се обратио државни секретар за војну индустрију Афонсо Карлош Нето, који предводи делегацију Министарства националне одбране и ветерана отаџбине Анголе. Према његовим речима, указана је велика част што данашњем заседању присуствује министар одбране Србије те захвалио на гостопримству.

– Ми смо спремни да извршимо баланс наших заједничких активности и све на основу тога што је договорено на претходном шестом заседању. Уз све теме којима ћемо се бавити током заседања, не треба да заборавимо улогу коју је Југославија имала у свету, а нарочито што је подржавала стварање Покрета несврстаних – рекао је државни секретар Нето.

Говорећи о непромењеном ставу Анголе по питању Косова и Метохије, државни секретар Нето рекао је да су актуелна дешавања само покушај да се ослаби Србија и да Ангола такве активности осуђује и пружа солидарну подршку Србији.

– Када је реч о свеукупној сарадњи, управо нашим данашњим присуством оправдавамо и Споразум о војнотехничкој сарадњи, имамо неколико области и тема о којима ћемо говорити. Свакако једна од најзначајнијих тема и области сарадње је школовање кадра и желимо да захвалимо Србији која је увек излазила у сусрет томе – рекао је државни секретар Нето и захвалио на упућеном позиву министру одбране Анголе да посети Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ у септембру ове године.

Related posts

Лајчак са Пичом о дешавањима у региону

Новосадска ТВ

Градоначелник обишао Видовданско насеље и Слану бару

Новосадска ТВ

Вучевић: Брнабић била одличан премијер, биће и одличан председник Скупштине

Новосадска ТВ