Србија

Министар Вучевић: Добијамо 300 будућих Кобри и припадника 72. и 63. јединице, нови конкурс за специјалце у августу

Министар одбране и потпредседник Владе Србије Милош Вучевић најавио је данас у гостовању на Првој телевизији да ће до краја године бити расписано неколико конкурса за пријем у војску, као и да се у августу очекује нови конкурс за специјалне јединице.Завршена обука за прву групу специјалаца

-Централни догађај ће бити почетком следеће недеље на Пасуљанским ливадама, када очекујемо да дође и председник Србије. Дејствоваћемо из авијације, тенковским четама, извиђачким четама, све што представља срце војске. Завршена је обука за прву групу специјалаца за Кобре, 72. и 63. јединицу. Они од 1. августа улазе у јединице. Јуче смо имали разговор са председником генерал Мојсиловић и ја, крајем августа расписујемо нови конкурс за специјалне јединице. Чућете када вам се покажу нови млади војници и добију та примања која су атрактивна, али могу и да сведиће о свом искуству. Добијамо 300 нових специјалаца, а до краја године расписаћемо неколико конкурса за Војску Србије.

Они се наоружавају, све је то офанзивна опрема и знамо где их држе

Министар је истакао да Приштина није купила ништа од Турске, већ да све донација у последњем пакету наоружања за тзв. Косовске снаге безбедности.

-Не само Барјактар, већ и друге моћне системе, хаубице и минобацаче, моћан против тенковски систем Ункас, то је можда и моћније од Џабелина, онога што је западна хемисфера слала Украјини за рат са Русијом. Оно што је финансијски вредније су беспилотне летелице, Турска је испоручила пет летелица косовским Албанцима и све то скупа представља кршење Резолуције 1244 и споразум из Куманова између Војске Југославије и НАТО пакта, да ту може да буде присутна само војска НАТО пакта. То су свакако ситуације које мењају стање на терену и представљају безбедносни ризик. То је офанзивно оружје, хаубице су офанзивно оружје. Они се наоружавају, али и шаљу своје официре у различите земље НАТО пакта. Очекујемо да КФОР не дозволи било шта што излази ван споразума. НАТО као алијанса не учествује у формирању албанске војске на Косову. Нова албанска војска са циљем да се доведе до уједињења с Албанијом. Србија ће се водити кроз дипломатију. Ми не желимо да уђемо у трку с наоружањем с неким ко је тек на почетку. Очување мира и стабилности је национални интерес Србије. Од више деце до инвестиција. Ако не будемо имали деце не вреди нам ништа. Ово је битка за људе али ми пажљиво гледамо шта је то што се дешава код нас у дворишту а може да запали целу кућу. Може да угрози али не може да се носи с Војском Србије. Не можете да потцените, није то плашљивац за децу. Нама је ово јасна назнака да имају стратегију развоја своје војске на Косову. Војска Србије и наше две агенције су детаљно пратиле искуства баш тих летелица на ратиштима. Није за потцењивање, то до сада нисмо имали на овој територији. Нема спавања, потцењивања и смејања. Питање је ко управља овим летелицама. Знамо где их држе, они су у Ђаковици.

Од националног интереса је да имамо добре односе с Турском

Он је нагласио и да је добро што се председник Вучић састао са Столтенбергом, те да они држе један коректан приступ.

-Он није имао острашћене изјаве. Србија има интерес да човеку који је у ланцу одлучивања на високој позицији представи ситуацију на КиМ. Председник Вучић је однео целу документацију свега онога шта се дешава на КиМ по доласку Аљбина Куртија. Ако с неким можете да причате искрено о ситуацији на КиМ је КФОР. Они су једна адреса с којом може да се разговара. Надам се да се неће променити ситуација с доласком новог команданта. Имате чињеницу да је турски контигент најбројнији у КФОР, добили су донацију од Турске и имате чињеницу да након 24 године долази за команданта КФОР генерал из Турске. То се све преклапа, неко би рекао да је случајност. Али оно што је јасно да је Турска ту све присутнија и хоће да игра важну улогу на овом подручју. Од нашег националног интереса је да градимо што боље односе с њом. Те односе увек држимо политичком нивоу. Није нам пријатно ни када чујемо да је турска војска смештана на Косову у касарни Султан Мурат.

Погром Срба у „Олуји“ први пут у Републици Српској

Министар се осврнуо и на састанак председника Вучића са Додиком и патријархом Порфиријем и обелоданио где ће ове године бити обележена годишњица од злочиначке акције „Олуја“.

-Важно је српско јединство које је у овим околностима није фокусирано да донесе некоме нешто лоше. Ваљда је природно, као што и други народи могу да раде. И без папира је нормално да исти народ сарађује, толико смо повезани. Оно што је битно је да ћемо ове године погром Срба у злочиначкој акцији Олуји обележити у Републици Српској, у Приједору. По први пут у Републици Српској. Договорили су с патријархом Порфиријем и Додиком у тим данима састанке.

https://youtu.be/uCrMOu0ZAIA

Related posts

Светски дан менталног здравља

Новосадска ТВ

Вучић посетио игуманију Пећке патријаршије,Србија ће учинити све за наш народ наКиМ

Новосадска ТВ

Министар Вучевић и амбасадорка Кине Чен Бо обишли ракетни систем за ПВД „ФК-3“

Новосадска ТВ