Србија

УДАРИ ГРОМА ИЗАЗВАЛИ 20 ПОЖАРА ШИРОМ СРБИЈЕ Војска Србије спасила 18 људи од суперћелијске олује: Људи били ЗАРОБЉЕНИ у аутомобилима и кућици за наплату паркинга

Током јучерашњег дана суперћелијска олуја захватила је и Србију, те је јако невреме праћено ветром и кишом направило хаос широм земље. Војска Србије обавила је укупно 201 интервенцију, те је регистровано 20 пожара који су настали услед удара грома.
Ангажовано је укупно 505 ватрогасаца-спасилаца са 203 возила и том приликом евакуисали и спасили 18 особа.

Град Београд

Београд је јуче захватило јако невреме. Ветар је чупао дрвеће, летеле су лимене конструкције, а забележено је и пет пожара који су настали услед удара грома.
ВСБ Београд је интервенисала са 105 ватрогасаца и 35 возила на 34 интервенција у 9 општина, на 5 пожара, 9 техничких интервенција (падови кровне конструкције), 20 интервенција за пало дрвеће. ВСЈ је на више локација наставила да уклања пала стабла са коловоза и аутомобила. Повређених, евакуисаних и спашених лица није било.

Мачвански округ

Невреме које је захватило територију града Шапца, Лозницу и општину Богатић, Владимирци и Коцељево, око 19 часова, је за собом оставио велики број оборених стабала, кварова на нисконапонској мрежи као и оборених конструкција на крововима зграда и кућа.
Припадници ВСЈ 20 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила били су ангажовани на 12 техничких интервенција (уклањање палог дрвећа и металних елемената која су попадала са кровова), као и 2 пожара (шума у Крупњу и дрво у Владимирцима).
Према информација ЕДС Краљево на територији општине Крупањ тренутно је ван функције 30 трафо станица, на територији града Лозница 16 трафо станица, града Шапца 14 трафо станица.

Сремски округ

На дежурни телефон 193 примљено је неколико дојава да су пала дрва због којих је обустављен саобраћај у више праваца.
Припадници ВСЈ Сремска Митровица, ПВСЈ Шид, ПВСЈ Рума, ПВСЈ Инђија и ПВСЈ Стара Пазова ангажовани су на 25 локација на којима су уклањали стабла коју су пала на коловозе. Ангажовано је 24 ватрогасаца-спасилаца са 10 возила. Ангажована је и служба Градског зеленила која такође ради на рашчишћавању путева, и санацији настале штете.

Драматично у Шумадији

Невреме праћено великом количином падавина и јаким ветром захватило је и територију Шумадијског управног округа. Екипе ВСБ Крагујевац су биле ангажоване на 12 интервенција (10 техничких и 2 техничке интервенције у саобраћају) са 32 ватрогасаца и 12 возила. Спасена су 4 лица, и 2 лица су повређена.
Једна особа спашена је из кућице за наплату паркинга, док је двоје људи извучено из возила на које је пало дрво. Једна особа спашена је и када се дрво срушило испред улазних врата куће, док је на двоје њих пало дрво док су били у аутомобилу. Повређене је збринула Хитна помоћ.
На овом линку можете погледати како је суперћелијска олуја брисала све пред собом.

У бачком округу спашавали и децу

На територији Јужно Бачког Управног Округа, невременом су биле захваћене општине Бачка Паланка, Бач, Беочин, Сремски Карловци и Нови Сад. Укупан број интервенција је 21. Од тога 19 интервенција са дрвећем које је пало и два пожара.
Интервенисала су 42 ватрогасца-спасиоца са 19 возила, спашено је 12 особа, од тога петоро деце.

Поморавље

Невреме праћено великом количином падавина и јаким ветром око 21.51 часова захватило је и Поморавски округ.
Пало је дрвеће у Параћину, Ћуприји, Деспотовцу, Рековцу. Јагодини. На укупно на 16 техничких интервенција и једном пожару било је ангажовано 36 ватрогасаца са 14 возила.

Рашки округ

Услед падавина и јаког ветра дошло је до обарања стабала на пут. Екипа ВСЈ, 2 ватрогасца-спасиоца са једним возилом били су ангажовани на 3 интервенције уклањања стабала са пута.

Шест пожара у Колубарском округу

Услед јаког ветра и невремена на територији надлежности Одељења за ванредне ситуације у Ваљеву ватрогасци спасиоци на територији града Ваљева, општине Љиг, Лајковац и Уб имали су укупно 18 интервенција, том приликом ангажовано је 50 ватрогасаца и 20 возила. Укупно је било 6 пожара услед пада каблова .
Укупно је било 12 техничких интервенција услед пада дрвених стабала, од тога је 5 стабала пало на аутомобиле, 1 на кућу и осталих 6 падало по путевима. Није било повређених лица нити евакуације становништва.

Јужни Банат

На територији Јужног Баната ватрогасне јединице интервенисали су на укупно 18 интервенција услед уклањања палих стабала и палог крова на којима је био ангажован 51 ватрогасац са 19 возила.

Моравички округ

Услед временских непогода које су у касним поподневним сатима захватиле територију Моравичког округа, ватрогасно спасилачке јединице Одељења за ванредне ситуације имале су 2 пожара и 2 остале интервенције (склањање стабала са коловоза), којом приликом је ангажовано 10 ватрогасаца спасиоца са 4 возила и осталом опремом. Због квара на далеководу без ел.енергије су потрошачи у 5 МЗ.

Зајечарски округ

На територији Зајечарског округа припадници ВСБ Зајечар 16 ватрогасаца-спасилаца са 7 возила били су ангажовани на 6 техничких интервенција уклањања стабала са пута и једној интервенцији гашења пожара услед удара грома. Услед падања стабла на возило, 2 лица су повређена.

Расински округ

У вечерњим сатима територују Града Крушевца, погодило је јако невреме са великом количином кише и јаким олујним ветром.
Том приликом оборен је већи број стабала на улицама града и околних места. На 3 Интервенције уклањања дрвећа са улица и путева – ангажована су 6 ватрогасца-спасиоца са 3 возила. На Интервенција уклањања лименог крова са улице, ангажовано је 4 ватрогасаца-спасилаца са 1 возилом.

Јабланички округ

На територији Јабланичког округа припадници ВСЈ 15 ватрогасаца-спасилаца са 6 возила, били су ангажовани на 4 техничке интервенције уклањања стабала са пута и једној интервенцији гашења пожара услед удара грома и две техничке интервенције уклањања лимених кровова откачених услед јаког ветра.

Нишки округ

На територији Нишког округа припадници ВСЈ 18 ватрогасаца-спасилаца са 8 возила, били су ангажовани на 8 техничких интервенција уклањања стабала са пута. Два лица су спасена из возила које је услед обилне кише остало у води испод надвожњака.

Извор:Блиц

Related posts

Вучић са Манчом о погоршању ситуације српске заједнице на Косову и Метохији

Новосадска ТВ

Вучић са шефом дипломатије Венецуеле: Србија и Венецуела су истински пријатељи

Новосадска ТВ

Вучић примио Србе са КиМ који су пешице кренули на скуп „Србија наде“

Новосадска ТВ