Нови Сад

Новосађани ће овог лета уживати у покретној шуми

Пројекат „Покретне шуме“ (Walking forest) први пут је спроведен 2022. године у холандском граду Леувардену, Европској престоници културе 2018. године, а ускоро ће и Нови Сад угостити прву покретну шуму на својим улицама

Више дрвећа у урбаним срединама значи ниже температуре земљишта. Студија спроведена у готово 300 европских градова показала је да урбано дрвеће може да „охлади“ температуру површине земље и до 12 степени током лета. Водећи се овим подацима, Град Нови Сад одлучио је да овог лета суграђане обрадује необичним пројектом покретне шуме коју је осмислио и у граду Леувардену први пут поставио холандски пејзажни архитекта Бруно Доеденс.

„Ако дрвеће може да шета, замисли шта све можеш ти“ – слоган је којим Градска управа за заштиту животне средине Новог Сада најављује „шетајућу“ шуму којом ће ускоро обрадовати суграђане. Како кажу у Градској управи, холандски аутори и визионари „шетајуће“ шуме су партнери пројекта.

Град Нови Сад је понео титулу Европска престоница културе 2022. године и самим тим ушао у породицу градова који су носиоци титуле, а сарадња између градова који носе ову престижну титулу је уобичајена. Град Нови Сад је са четири партнера учествовао на пројекту CULTUR UP на којем је један од партнера био и Град Леуварден, и приликом посете овом холандском градићу упознали смо се са легатским пројектом Walking forest и одлучили да га као пример добре праксе доведемо и у Нови Сад – каже Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност. – Бенефити који се остварују реализацијом овог пројекта су вишеструки. Имајући у виду мањак зеленила у интензивно урбанизованим деловима града на овај начин се стварају простори за пријатан боравак грађана, јер где је зеленило – ту је и нижа температура ваздуха. Такође, у покретној шуми ће се реализовати различити програми и догађаји који ће на очигледан и непосредан начин подизати свест грађана о значају животне средине и личном доприносу свакога од нас на њеном очувању и унапређењу.

Први корак у реализацији овог пројекта био је договор учесника у његовој реализацији – Градске управе за културу, Градске управе за заштиту животне средине и ЈКП „Градско зеленило“.

Направили смо концепт за реализацију пројекта који подразумева набавку садница, израду идејног решења за њихово постављање, дефинисање локација, као и планирање догађаја у покретној шуми. Затим ће бити формиране урбане шуме од садница засађених у жардињере које ће „шетати“ по унапред одабраним локацијама интензивно урбанизованих делова града. Након „шетње“ пројекат се завршава садњом на одговарајућим локацијама. Новосађани ће већ овог лета уживати у покретној шуми – најавила је Раденовић.

Како ће изгледати „шетајућа“ шума?

Шетајућу шуму ће чинити раличите врсте дрвећа (24 врсте).

Имаћемо 143 саднице и у жардињерама са точковима налазиће се по једна садница и десет жбунастих биљака које ће бити распоређене по тачно утврђеном распореду како би се дочарао изглед шуме. Ту спадају високи лишћари, лишћарске саднице специфичног изгледа, као и листопадног зимзеленог шибља. „Шетајућа“ шума“ ће у наредном периоду „прошетати“ кроз неколико локација, а затим ће дрвеће бити засађено на одабраним локацијама у Новом Саду.

Саднице из увоза

Покретну шуму чиниће, како каже Мира Раденовић, садни материјал највишег стандарда, односно, органиц-ецо-био прве класе.

– Садни материјал биће ексклузивног типа, одличног квалитета и дуготрајности, набављен од сертификованог одгајивача. Саднице ће бити из увоза, из Италије, зато што у нашој земљи и земљама региона на тржишту не постоји овакав садни материјал. Град ће бити богатији за 143 саднице по завршетку пројекта, а имајући у виду да се плански ради на очувању и унапређењу зеленила, саднице „шетајуће“ шуме ће бити распоређене на одговарајуће локације у граду, у зависности од врсте и потребе за озелењавањем.

Едукативни и уметнички програми

У покретној шуми ће бити организовани и различити пројекти, најављују из Градске управе.

– У покретној шуми ће се реализовати концерти класичне и џез музике, као и партиципативни и едукативни програми којима ће се подизати свест грађана о значају здраве животне средине и личном доприносу свакога од нас – истакла је Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност.

Зелене идеје Новог Сада 

Чланица новосадског Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић истакла је да Новом Саду не мањка зелених идеја, те да су у току пројекти изградње Регионалног центра за управљање отпадом и постројења за рециклажу грађевинског отпада, ускоро се очекује свечано отварање рециклажног дворишта, као и бројне акције озелењавања града које уз „шетајућу“ шуму подразумевају и садњу и уређење нових паркова у граду.

 

Фото:  Instagram/bosk.frl  Walking forest, Leeuwarden

 

 

 

Related posts

Електронска контрола наплате паркирања од 15. јануара

Новосадска ТВ

10 разлога зашто мораш посетити Градић фест!

Новосадска ТВ

Вучић примио акредитована писма седам новоименованих амбасадора

Новосадска ТВ