Нови Сад

Новосађани ће овог лета уживати у покретној шуми

Пројекат „Покретне шуме“ (Walking forest) први пут је спроведен 2022. године у холандском граду Леувардену, Европској престоници културе 2018. године, а ускоро ће и Нови Сад угостити прву покретну шуму на својим улицама

Више дрвећа у урбаним срединама значи ниже температуре земљишта. Студија спроведена у готово 300 европских градова показала је да урбано дрвеће може да „охлади“ температуру површине земље и до 12 степени током лета. Водећи се овим подацима, Град Нови Сад одлучио је да овог лета суграђане обрадује необичним пројектом покретне шуме коју је осмислио и у граду Леувардену први пут поставио холандски пејзажни архитекта Бруно Доеденс.

„Ако дрвеће може да шета, замисли шта све можеш ти“ – слоган је којим Градска управа за заштиту животне средине Новог Сада најављује „шетајућу“ шуму којом ће ускоро обрадовати суграђане. Како кажу у Градској управи, холандски аутори и визионари „шетајуће“ шуме су партнери пројекта.

Град Нови Сад је понео титулу Европска престоница културе 2022. године и самим тим ушао у породицу градова који су носиоци титуле, а сарадња између градова који носе ову престижну титулу је уобичајена. Град Нови Сад је са четири партнера учествовао на пројекту CULTUR UP на којем је један од партнера био и Град Леуварден, и приликом посете овом холандском градићу упознали смо се са легатским пројектом Walking forest и одлучили да га као пример добре праксе доведемо и у Нови Сад – каже Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност. – Бенефити који се остварују реализацијом овог пројекта су вишеструки. Имајући у виду мањак зеленила у интензивно урбанизованим деловима града на овај начин се стварају простори за пријатан боравак грађана, јер где је зеленило – ту је и нижа температура ваздуха. Такође, у покретној шуми ће се реализовати различити програми и догађаји који ће на очигледан и непосредан начин подизати свест грађана о значају животне средине и личном доприносу свакога од нас на њеном очувању и унапређењу.

Први корак у реализацији овог пројекта био је договор учесника у његовој реализацији – Градске управе за културу, Градске управе за заштиту животне средине и ЈКП „Градско зеленило“.

Направили смо концепт за реализацију пројекта који подразумева набавку садница, израду идејног решења за њихово постављање, дефинисање локација, као и планирање догађаја у покретној шуми. Затим ће бити формиране урбане шуме од садница засађених у жардињере које ће „шетати“ по унапред одабраним локацијама интензивно урбанизованих делова града. Након „шетње“ пројекат се завршава садњом на одговарајућим локацијама. Новосађани ће већ овог лета уживати у покретној шуми – најавила је Раденовић.

Како ће изгледати „шетајућа“ шума?

Шетајућу шуму ће чинити раличите врсте дрвећа (24 врсте).

Имаћемо 143 саднице и у жардињерама са точковима налазиће се по једна садница и десет жбунастих биљака које ће бити распоређене по тачно утврђеном распореду како би се дочарао изглед шуме. Ту спадају високи лишћари, лишћарске саднице специфичног изгледа, као и листопадног зимзеленог шибља. „Шетајућа“ шума“ ће у наредном периоду „прошетати“ кроз неколико локација, а затим ће дрвеће бити засађено на одабраним локацијама у Новом Саду.

Саднице из увоза

Покретну шуму чиниће, како каже Мира Раденовић, садни материјал највишег стандарда, односно, органиц-ецо-био прве класе.

– Садни материјал биће ексклузивног типа, одличног квалитета и дуготрајности, набављен од сертификованог одгајивача. Саднице ће бити из увоза, из Италије, зато што у нашој земљи и земљама региона на тржишту не постоји овакав садни материјал. Град ће бити богатији за 143 саднице по завршетку пројекта, а имајући у виду да се плански ради на очувању и унапређењу зеленила, саднице „шетајуће“ шуме ће бити распоређене на одговарајуће локације у граду, у зависности од врсте и потребе за озелењавањем.

Едукативни и уметнички програми

У покретној шуми ће бити организовани и различити пројекти, најављују из Градске управе.

– У покретној шуми ће се реализовати концерти класичне и џез музике, као и партиципативни и едукативни програми којима ће се подизати свест грађана о значају здраве животне средине и личном доприносу свакога од нас – истакла је Мира Раденовић, чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност.

Зелене идеје Новог Сада 

Чланица новосадског Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић истакла је да Новом Саду не мањка зелених идеја, те да су у току пројекти изградње Регионалног центра за управљање отпадом и постројења за рециклажу грађевинског отпада, ускоро се очекује свечано отварање рециклажног дворишта, као и бројне акције озелењавања града које уз „шетајућу“ шуму подразумевају и садњу и уређење нових паркова у граду.

 

Фото:  Instagram/bosk.frl  Walking forest, Leeuwarden

 

 

 

Related posts

РХМЗ упозорава на олујну кошаву, наранџасти метео-аларм

Новосадска ТВ

Почеле „Новосадске позоришне игре”

Новосадска ТВ

Вучић: У једном дану пала подршка ЕУ у јавном мњењу за 10 одсто

Новосадска ТВ