Политика

Петковић: Судска, а не политичка одлука, борићемо се за ослобађање ухапшених Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је одлука Вишег суда у Краљеву, да се потврди оптужница против тројице тзв. косовских полицајаца и да се они пусте да се бране са слободе, судска а не политичка одлука и истакао да ће се Србија борити за све Србе ухапшене на КиМ.

Он је за Танјуг рекао да то значи да се наставља судски процес с обзиром да су тројица „Куртијевих специјалаца“ оптужени за кривично дело недозвољено ношење и поседовање оружја и експлозивних материја у складу са кривичним закоником Републике Србије.

„Ми овде имамо одлуку суда, без обзира на то да ли смо тиме задовољни или не, Србија је правна држава и овде судске одлуке морају да се поштују за разлику од Приштине где не постоје ни суд ни судије, ни тужилаштво већ све одлуке доносе Курти и Свечља који списковима хапсе Србе, износе непостојеће доказе и све оно супротно од приступа који влада у централној Србији“, рекао је Петковић.

Он је рекао да ће Србија наставити да се бори за сваког Србина ухапшеног на северу Косова и нагласио да разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем неће бити док сви не буду на слободи.

„Проблем је што у Приштини немате владавину права већ лудака Куртија који хапси, износи доказе и држи људе у привтвору. У централнохј Србији имате владавину права где постоји независна судска грана власти и која сама доноси одлуке. То је одлика суда не политичка одлука и наставићемо да се боримо за сваког нашег човека, сваког Србина“, рекао је Петковић.

Како је рекао, у овом тренутну посебан притисак вршиће се на представнике међународне заједнице који морају да учине све да Срби буду на слободи.

„То услов за наставак дијалога Београда и Приштине“, рекао је Петковић.

 

Фото: Танјуг Тара Радовановић

 

Related posts

Вучић: Хвала грађанима на 130.000 потписа подршке

Новосадска ТВ

Снежна мећава изазвала проблеме у више делова Србије

Новосадска ТВ

Вучић се састао са Борељом и Лајчаком у Бриселу

Новосадска ТВ