Политика

Вучић: Никада нећемо подржати пуч ни у једној земљи, као ни у Русији

Председник Александар Вучић изјавио је данас поводом завршетка побуне Вагнера у Русији да Република Србија као озбиљна држава никада ни у једној земљи неће подржати пуч, као ни у Русији.

„Јер то значи преврат војним средствима оружаним путем и коришћењем војске. То је нешто што се подразумева, нисмо подржали то ни у Турској, ни у Русији, и не бисмо подржали ни у Америци, нити у било којој другој земљи. То су ствари које не можете да дозволите“, рекао је Вучић гостујући на Пинку.

Истакао је да се власт мења на изборима вољом грађана јасно исказаном, а не другачије.

„Ово није догађај који неће оставити последице и по стање на бојишту у Украјини и на унутрашње политичко стање, напротив, уверен сам за разлику од већине других који кажу – тресла се гора, родио се миш, да ће ово имати дубинске и тешке последице“, рекао је Вучић.

Председник Владимир Путин јуче говорио о Првом светском рату, а Вучић каже да Русија није дефакто изгубила на источном фронту у Првом светском рату, али да су деловале стране службе изнутра које су разбиле јединство и да је била све слабија руска економија која није могла да покрије ратну машинеру.

И немири у земљи довели су да се преокрену ствари на источном фронту и избије чувена Октобарска револуција, која Русији доноси деценије пропадања и несреће и уништавање свега што је православно, али и деценије уништавања економије и враћања више феудалним принципима, навео је Вучић.

Истиче да је постојала велика опасност да се то и јуче догоди и да са сигурношћу зна да су у томе учестовали споља, иако не може да каже ко, али да не треба имати било какве сумње у то да су учествовали споља.

Вучић је напоменуо да су дубинска истраживања у Русији показала да тамо има 30 одсто оних који желе револуционарне промене из разних разлога, затим свега 12 одсто је апсолутно заодовољно специјалним ратом или ратом, док 49 одсто рационалних људи кажу да су реалтивно задовољни, који разумеју да Русија не може сама да победи колективни запад који помаже украјинску борбу.

„Који разумеју да то није лако и да Русија са својим релативно малим економским капацитетима, тек нешто већим од Италије и то захваљујући енергетским изворима, то ипак издржава и успева да се бори и да издржи и офанзиве при томе“, навео је Вучић.

Додао је да се види да је неко пронашао најбољу могућу нишу за напад на председника Путина, али врло лукаво, не говорећи никада да напада Путина.

Као и овде што један тајкун не уме да направи ту нишу у којој би одредио неке друге мете – „истовремено гађајући Вучића у трбух“.

„То знач да код нас те стране службе, иако су увек умешане у безброј ствари, нису донеле коначну одлуку, јер би неке људе који ништа не знају, нечему научили. Али у Русији су то знали прецизно, па рекли имамо корумпиране људе на тим и тим местима, што је све добрим делом тачно. А да ли је то разлог да нападнете своју земљу и забијете јој нож у леђа у натежем тренутку – није, али сте то урадили, јер сте били помогнути од многих који су имали велика очекивања и зато што сте веровали да то можете да урадите и веровали до краја да се Путин лично неће умешати“, навео је Вучић.

Истакао је да је Путин својом личном изјавом и оштрим и снажним ставом то лично зауставио.

Вучић је додао да није тачно да се све завршило без крви, јер се завршило уз много крви и срушених хеликоптера руске војске, пошто им у последњих седам дана Украјинци толико хелкоптера – седам колико су Руси јуче срусили, а које су веома вредне.

Све је завршено захваљујући оштрој и снажној рекацији Путина, нагласио је Вучић.

Ово ће имати велике последице, али сада није лака позиција руског Министарства одбране и сада ће Путин имати посебно тежак задатак – да подигне мотивацију за своју војску и врати поверење код великог броја Вагнероваих припадника, напоменуо је Вучић.

Додао је да је највећа грешка била што је руска држава дала огромну моћ Вагнеру – 3.000 тенкова , 10 авиона, 150 хеликоптера и сву силу овога света.

На питање како би се у случају Путина и његове позиције манифестовало на Србију, Републику Српску, Вучић је рекао да би могао да говори о томе, ал ида ће покушати да то избегне.

Важно је да имате целину слике, а не навијачки приступ, а међународни односи нису као када се навија за Звезду и Партизан, ми имамо једну Србију, поручио је Вучић.

Фото Танјуг

Related posts

Вучић: Изборе расписујем у среду или четвртак, испуњени сви захтеви

Новосадска ТВ

Вучић обилази најновије наоружање и војну опрему Војске Србије

Новосадска ТВ

Завршен састанак Вучића са амбасадорима земаља Квинте

Новосадска ТВ