Нови Сад

Градоначелник Ђурић: Фабрике које су дошле запослиле су око 8.200 Новосађана, Научно- технолошки парк 2 би био ауто-индустријски

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић гостовао је у емисији “Добро јутро, Војводино”, на РТВ, где је говорио о актуелностима у нашем граду.

Смањићемо стопу незапослености, кренули смо од 19 посто и стигли на шест посто

Градоначелник је истакао да у град долази нова кинеска компанија, светски гигант Јиангсу Лианбо Прецисион Тецхнологy Цо. лтд.
-Они су донели одлуку да дођу у Радну зону Каћ, где је и мега фабрика Континентал, где ће они да граде и нову фабрику. Вредност инвестиције је 60 милиона евра, хала коју у којој ће радити биће 14.000 квадратних метара. Радиће ЦТП и то је додатни део инвестиције од 15 милиона евра. Запослиће 500 људи, наших Новосађана. Смањићемо стопу незапослености, кренули смо од 19 посто и стигли на шест посто. То су добре ствари, да нам и буџет већи, сада је више од 40 милијарди динара. Просечна зарада 2012. године је била 418 евра, а пред крај прошле године је 877 евра. Рачунамо да ће бити 950 евра. Надам се да ће 2025. бити 1.300 евра- рекао је први човек града истакао је да то захваљујући фабрикама које су дошле и запослиле око 8.200 људи и уложили 330 милиона евра у Град Нови Сад.

Имамо потенцијално нове инвеститоре

-Имамо ту и ФТН, који ствара инжењере. Имају 1.200 професора, више од 17.000 студената и то је нека снага Новог Сада. Ми сада имамо слатке проблеме. Немамо толико индустријских зона, морамо да стварамо нове. Имамо потенцијално нове инвеститоре. Ова фирма ће се бавити производњом делова за моторе. Раде већ са Фолксвагеном, Нидеком, везани су за ауто индустрију. Научно- технолошки парк 2 би био ауто индустријски парк.

У урбаном делу Новог Сада имамо 11.300 хектара зеленила

Ђурић је подсетио и на то колико је Град Нови Сад уложио напора и средстава у заштиту животне средине, те да је 2018. урађен Каменички парк, у који је уложено скоро два милиона евра.
-Ту је и Дунавски парк, у који је уложено око 160 милиона динара, где је урађено од расвете до ограде, велико језеро је преуређено, фонтана, зеленило, систем наводњавања. Туристи не могу да га заобиђу. Да не заборавимо и Сент Андрејски парк који смо радили с компанијом НИС. Ради се и завршетак пројекта Универзитетског парка, који је близу кеја и може да има лепу употребну вредност. Завршено је и пројектовање и парка код СПЕНС-а- рекао је Ђурић и подсетио да је од Европског института за шуме град добио награду као град шума:
-У урбаном делу Новог Сада имамо 11.300 хектара зеленила. Ми ћемо бити домаћини конференције у септембру који организује Европски институт за шуме, који прославља 30 година постојања. Стигло нам је 10 електричних аутобуса, треба да се поставе пуњачи за њих. Биће постављени дуж Булевара Јована Дучића, као и око ЈГСП-а. Очекујем и велику акцију у новембру, као што смо радили 2019. године са друштвено одговорним компанијама, у складу са струком.

Новосађани за пар дана добијају нову бициклистичку стазу од 16 километара

Нови Сад је прва локална самоуправа која је увела субвенције за куповину бицикала. Он је додао да ће субвенције ово године биће повећање на 12.000 динара.
-Буџетска средства су 20 милиона динара за 2023. годину. То је нових 1.400 бициклиста у граду, са 3.400 које смо субвенционисали, то није мала бројка. Процена је да је 2012. године било око 12.000 бициклиста, сад је више од 40.000 бициклиста. Данас имамо око 100 километара бициклистичких стаза, близу 55 километара смо изградили. Није крај, идемо даље. Новосађани за пар дана добијају нову бициклистичку стазу од 16 километара. Прошле недеље смо започели и бициклистичку стазу Нови Сад-Руменка-Ирмово-Кисдач-Ченеј, дужина стазе је 21 километар. Почели смо прву фазу. Лепе ствари за људе који воле ово превозно средство.

Нови Сад има добре спортисте

Градоначелник се осврнуо и на успех новосадских спортиста и нове титуле које су дошле у град- од злата баскеташа до рукометног успеха.
-Доказали смо да смо град баскета 3 на 3. Јуче сам причао с њима колико друге државе улажу у баскет и то је већ бизнис. Укупно шест злата је освојила наша репрезентација. Што се тиче рукомета, исто огроман успех. Није случајно да је “Војводина” узаступно 10 година шампион наше државе. Имамо добре спортисте. Мора кошарка да се врати на мапу где је некада била, а Новосађани воле тај дворански спорт. Стонотенисерке такође, оне нису изгубиле ниједну утакмицу од 2020. године, оне су 9. рангиране у Европи- закључио је Ђурић.

Извор:нсузиво.рс

Related posts

У пуцњави у Футогу погинуле две особе, ухапшени осумњичени

Новосадска ТВ

Фестивал гастрономије ,,Укуси Војводине” у Лиманском парку

Новосадска ТВ

МУП: Злоупотребом службеног положаја оштетили буџет за 124,1 милион динара

Новосадска ТВ