Политика

Вучић: Никад не бих дозволио смену Гашића, неће бити прелазне владе

Председник Србјие Александар Вучић изјавио је данас да никада не би дозволио смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића и поновио да у Србији неће бити прелазне владе.

„Никада не бих дозволио смену Братислава Гашића, зато што то није фонтана жеља“, рекао је Вучић на манифестацији поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције.

Додао је да се заправо тражи његова оставка са места председника и његова глава у политичком смислу.

Вучић је навео да је спреман да иде на референдум о председнику и позвао опозицију да га смени, „чисто и легално“.

Он је истакао да није могла превенција да реши проблем масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“.

„Све што је требало да уради, полиција је урадила. Репресивно деловала, обавила свој посао на најбољи могући начин. Сви то знају. Не постоји нико на свету ко би оптужио своју полицију, а посебно не неко ко би оптужио државно руководство. Никада се нигде на свету није догодило да постоје тако и толико неодговорни политичари који позивају на протесте због масовних убистава“, рекао је председник.

Поручио је да ће „у историју бешчашћа ући позиви политичара да се демонстрира због масовног убиства“.

Он је истакао да у полицији и свим државним органима у Србији у 99 одсто случајева раде часни и изузетно вредни људи, а да због појединих постоје кривично-правне санкције.

На питање новинарке, рекао је да тече поступак против бивше државне секретарке Дијане Хркаловић, као и да на Скају тренутно постоје много веће афере.

Додао је да неће говорити ни добро, ни лоше о Хркаловићевој, те да ће поштовати одлуку суда.

Вучић је напоменуо да не постоји ниједно тешко убиство у Србији које није разрешено.

„Да нисмо имали ове две језиве трагедије, могли смо да кажемо да смо најбезбеднија земља у Европи“, рекао је председник.

Навео је да од тада почиње ново време, као и да су сви још увек у шоку.

Говорећи о позивима да се формира прелазна влада, Вучић је поновио да до тога неће доћи.

„То где ко прелази, ме не занима. Влада ће бити формирана у складу са резултатима избора. Прелазне владе неће бити, док сам ја председник или док сам жив, јер може мој председнички мандат да буде прекинут онако како је јуче предложено испред Народне Скупштине“, рекао је он.

Вучић је нагласио да је он тај који даје мандат некоме за састав нове владе.

„Неће бити прелазне владе зато што то није Влада Србије. То би била влада интересних група тајкуна, криминалаца и странаца. Та влада би разорила Србију за шест месеци. Ја сувише волим Србију да бих то дозволио. Можете само да маштате о прелазним владама када ја више не будем био председник Србије“, поручио је он.

Вучић је рекао да је отворен за разговоре о озбиљним темама, попут питања ријалитија, али је упитао зашто се ћутало о томе „колике су убице дошле из ријалитија Велики брат“.

„Јесам ли ја довео Велики брат или било који ријалити у Србију? Јесам ли ја зарадио динар на било којем ријалитију у Србији или они које подржавате?“, упитао је председник, одговарајући на питање новинарке.

Говорећи о убиству Станике Глигоријевић, навео је да је возач већ осуђен за тај случај.

„Је ли могуће да председник Републике Србије добије такву и такву информацију и изађе са њом у јавност, а да, у ствари, председник Србије штити убицу? Ви стварно верујете да је то могуће? Како вам то пада на памет, а све време то инсинуирате“, рекао је Вучић.

Обешена лутка потврђује диктаторску природу власти

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да лутка обешеног председника на протесту опозиције Србија против насиља у Београду најбоље потврђује диктаторску природу власти у нашој земљи.

Вучић је на тај начин, између осталог, одговорио на констатацију новинара да су због сличне ситуације хулигани, који су носили лутку новинарке Бранкице Станковић, осуђени на 16 месеци затвора.

Ја мислим да ту постоји једна велика разлика. Сит сам тих бесмислених лажи, то је донео не знам ко са стране. Не, имали су вешала и 2017. 2018. и 2019. године, сад уместо вешала су донели отприлике како завршите на вешалима, али има једна разлика у овоме што сте ви рекли. Мој посао је да такве свињарије трпим. Ја сам председник, мој посао је да чак и претње смрћу огољене на такав начин трпим, рекао је Вучић новинарима после обележавања Дана МУП-а.

Он је навео да дневно добија преко 200 директних претњи смрћу и да је, како је рекао, на то навикао.

Што се тиче других порука, ја сам разумео да велики део људи жели већу сигурност и безбедност и управо предузимамо све мере. До јутрос је негде око 68.000 предато цеви и минско-експозливних средстава. То су конкретни кораци и потези које држава предузима, истакао је председник.

Према његовим речима, акција разоружавања је најбоља у историји српске полиције и позвао је људе да то учине до 8. јуна, а видеће се да ли ће се продужити још који дан.

Ми идемо у Народну скупштину ускоро са предлогом измена закона где бисмо пооштрили санкције за оне код којих пронађемо нелегално оружје и идемо у све остале поступке о којима смо говорили, рекао је Вучић.

Наводећи да је било много манипулација да је људе називао хијенама и лешинарима, Вучић је казао да је тако називао политичаре који злоупотребљавају трагедију.

Навео је и да је из ријалитија на којима су поједини из бивше власти зарађивали изашло најмање двојица убица, а сада неком другом држе предавања.

А каква је то порука када оне којима је у току суђење за насилничко понашање доведете на протест против насиља, боље да не говорим шта мислим. Покушавам да се суздржим, рекао је Вучић.

Поручио је да је он отворен за разговоре.

Ја сам отворен за разговоре. Знам да их нико не жели зато што се многи уздају у чудо, јер хоће на силу да преузму власт. Неће се догодити, али док то схвате и док схвате да је ипак потребно да се разговара, проћи ће неко време, рекао је Вучић и поновио да су његова врата отворена.

Сваки дан су отворена врата да разговарају на коју год тему, од РТС-а и РЕМ-а, о свему о чему ми не одлучујемо, али да видимо како да поставимо неке оквире у којима треба да се крећемо сви заједно и како и на који начин да умиримо ситуацију и да се ујединимо по важним питањима, а то је како да радимо како да земља напредује, рекао је Вучић.

Каже да је поносан на чињеницу да, иако се заузимају међународни путеви и аутопутеви током протеста, полиција не реагује чиме држава показује демократски капацитет.

Могу београдски избори, али ће онда бити и неки други

Председник Србије Александар Вучић рекао је, коментаришући изјаву посланика Александра Јовановића да треба поставити захтев за одржавање избора у Београду, да могу да се организују београдски избори, али да ће се онда организовати и неки други.

„Никакав проблем није, кад год хоће изборе добиће изборе, ако ми кажу да хоће изборе у Београду, имаће изборе у Београду, али ће да имају и неке друге изборе, а не само оне које они хоће. Да ли ће да буду само избори у Београду или ће да буду и покрајински и републички, па полако. Нисте ви једини учесник политичког живота у Србији. Све што хоћете ми ћемо да испунимо, али не баш увек у форми у којој баш ви хоћете“, рекао је председник.

Вучић је рекао да може да опозицији учини и једну услугу, пошто су, како је рекао „увређени и повређени“ спуштањем цензуса на три одсто – да заједно подигну цензус на пет одсто.

„Пошто су рекли да су увређени и повређени и да им је много тешко због смањења цензуса на три одсто, да сам тиме прекршио европске норме – ево да се договоримо, па сви заједно да повећамо цензус на пет одсто, можемо и за коалиције и на седам одсто да то буде прави европски модел, да они коначно буду задовољни и да идемо пред грађане Србије“, рекао је Вучић.

Председник је додао да ће тако бити много мање неодговорних, оних који мисле да са три одсто и свом својом неозбиљношћу и неодговорношћу могу да управљају државом Србијом.

 

Фото: Танјуг Тара Радовановић

 

Related posts

На планинама у Србији и до 30 центиметара снега, на Гочу нема струје

Новосадска ТВ

Новосађани у редовима чекају да дају подршку листи СНС за покрајинске изборе

Новосадска ТВ

Брнабић: Полиција утврдила да је Микетић слагао о одјави „фантомског“ гласача

Новосадска ТВ