Србија

Вучић: Сви на Западу знају да је Приштина крива, али ми од тога немамо ништа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је тзв. Косовска полиција започела сукоб, а не НАТО и најавио је да ће сутра ићи да посети Драгишу Гаљка који је повређен током нереда на северу КиМ и упуцан иако ништа није био крив.
„На снимцима се не показује тренутак где се види ко је започео тај сукоб, а започела га је косовска полиција, а не НАТО. Ја сам мислио да је НАТО извлачио Србе, не, косовска полиција иза леђа НАТО је извлачила Србе, покушавала и Игора Симића, као и ову двојицу момака Радоша Петровића и овог другога, за ноге и пребацила их на своју страну, који ни у каквим нередима нису учествовали, и обојица су у притвору“, рекао је Вучицу у емисији Прва тема на ТВ Прва.
Вучић је рекао да је косовска полиција пуцала и на Драгишу Гаљка.
„Знају сви на западу да је Приштина крива и Курти, али ми од тога немамо ништа, јер они стратешки, што Курти зна, да шта год да уради, Американци, Енглези и Немци чврсто, а остали мало мање, али биће за то да мора да се чува тзв. косовска независност и територијални интегритет, да се не дозволи да се врати до 1.000 српских војника и полицајаца на КиМ и да се не дозволи ни формирање широке аутономије за Србе на КиМ, већ то мора да буде нека невладина организација или нво плус за ЗСО и то је то, а за све остало крива је Србија“, рекао је Вучић.
Напоменуо је да јр Гаљак педесетогодишњак који има и унуку.
„Могао је да буде убијен, много је крварио, борили су му се за живот, а једина слика која је отишла јесте како су повређени НАТО војници од песница и од једног молотовљевог коктела“, навео је Вучић.
Председник је истакао да је сада јасно да су Албанци криви и да је то било веома лако предвидети и без обавештајних података.
Сви смо знали, чак и у западним амбасадама овде, додао је Вучић.
ЕУ је опет изашла са саопштењем у коме позивају обе стране, а Срби да изађу на изборе и добију шта, запитао је Вучић.
Поручио је да за формирање ЗСО нису потребни никакви експерти нити да се ради на томе, пошто је то већ одавно договорено и потписано.
Свакога дана може да дође до ескалације сукоба на КиМ, додао је Вучић и истакао да Курти машта о рату и да буде „Зеленски“.

Београд спреман на компромис, али не на штету Срба на КиМ

Председник Србије рекао је да је Београд спреман на компромис, жели мир и разговор како би дошло до деескалације ситуације на северу КиМ, али да је потребно да се види и шта ће Срби на КиМ добити.

„Очајно сам се осећао слушајући, а свашта сам чуо и умем да трпим и лажи, све сам се научио да трпим. Али и мени постаје све теже око КиМ. То нема лично везе са мном, него са Србијом и нашим народом. Нисам никакав оптимиста, предстоје нам тешки дани. Спремни смо да причамо и деескалирамо“, навео је Вучић.
Истакао је да насупрот тврдњама, које је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео, да су Срби на северу КиМ терористи и фашистичка милиција, Срби заправо били жртве фашиста и то фашиста који су били и у балистичком покрету и у Скендербег бригади.
„Курти нам је рекао да жели да учествује у демократизацији Србије и да ће да помогне на рушењу Вучића. Али и за то мора да стане у ред. Он је пети, шести“, навео је Вучић.
Када је у питању интервју који је Вучић дао за ЦНН, председник Србије је рекао да није могао да види слику већ да је само могао да чује водитељку, да је био технички захтеван, али да је за разлику од претходних интервјуа овај био коректан и да им је захвалан на томе.
„Оно што сам могао да чујем било је много коректније него раније. И хвала им на томе. Не просрпски, али много коректније него раније“, рекао је Вучић.
Додао је да је данас причао са четворицом америчких званичника телефоном.
„Са господином (Џоном) Финером, замеником Џејка Саливена. Једним од најважнијих људи у Америци. Он је уз председника Бајдена вероватно најважнији човек у САД. Разговарао са Дереком Шолеом, претходно Крисом Хилом, са Крисом Марфијем сам пре два дана разговарао. Дакле, колико је тешка ситуација на КиМ. Зато видите код мене толико страсти, јер ја зато што знам колико се опасности крије иза тога и зато се трудим да сачувамо и наш народ и мир и да сачувамо целу земљу“, рекао је председник Србије.

Позвао сам на разговоре, али нико се није одазвао

Вучић је изјавио да један институт ради анализу, како је рекао хибридног рата који се води против Србије и њега, и чији су резултати “поражавајући“.
Он је истакао да тај рат воде неки политички противници, као и “неки споља који имају своје медије“, тајкуни, као и појединци из јавног дискурса.
“Чуди ме како имам и петоро људи који ме подржавају. Али, ја немам времена за то, морам да се бавим школама, родитељима, сваким другим питањем, наменском индустријом, војском, полицијом…“, рекао је Вучић.
Он је рекао да је позивао на разговоре, али да се на њих, како је истакао, нико није одазвао.
“Зато што се плаше реакција на друштвеним мрежама, јер ће неко да им каже да су издајници. Треба ли да имамо друштво где нико ни са ким не разговара? Нисмо у стању да разговарамо рационално“, рекао је председник, и додао да с једне стране постоје они “који би радо одмах дали Косово“, а с друге оне који “протестују на Аутокоманди“.
“А неко трећи мора да ради и да се нормално понаша, да чува интерес нормалне Србије и то оне која не жели ни рат, али ни да све своје националне интересе преда у корпу за ђубре“, закључио је Вучић.

До сада прикупљено 67.000 цеви и минско-експлозивних средстава

Председник је изјавио да је до вечерас прикупљено 67.000 прикупљених цеви и минско-експлозивних средстава, плус 2,29 милиона метака различитог калибра.
Од тога је 18.000 минско-експлозивних средстава, рекао је Вучић и истакао да прикупљање оружја иде изванредно.
„То смо само прикупили за ово време, па смо донели одлуку о запошљавању 156 психолога, дајемо психосоцијлану подршку деци, родитељима и наставницима као што никада нисмо давали. Са Филозофским факултетом радимо на адаптацији програма за предшколско, основно и средње образовање“, рекао је Вучић.
Да бисмо промовисали више толеранције, ненасиље и борбу против насиља, рекао је Вучић и најавио да ће то бити завршено до 1. септембра.
За три или четири дана Митровић укида ријалити
Вучић је најавио да ће за три или четири дана Жељко Митровић укинути ријалити на својој телевизији.
„Замолио сам господина Митровића да укине ријалити и он га укида за три дана, за три или четири дана тог ријалитија више нема и неће га бити“, рекао је Вучић.
На питање да ли ће бити других ријалитија, Вучић је казао да не зна и да то РЕМ треба да регулише у будућности.
„Иако не мислим да је РЕМ по том питању било какве грешке правио. Као што се види, неке телевизије које су се хвалиле да су професионалне, сада су добиле и из западних земаља одлуке да су веома непрофесионалне и да су се понашале као генератори мржње“, рекао је Вучић.
Председник је навео да не мисли да је ријалити кључни разлог, али да ће бити укинут ако један део популације мисли да је то генерисало нешто.
Додао је да лично презире ријалитије, као и да сматра да се у политичким емисијама пропагирају много горе вредности.
„Десет пута горе него што сте могли да видите у ријалитијима, па у Скупштини гледате са времена на време гори ријалити, па не мислим да нам је Скупштина најгора на свету и ценим је, али питам – шта ћемо са тим, када људи кажу ако је овај у стању ово да говори, зашто то не бих говорио и ја. Да ли треба да укинемо скупштински пренос“, запитао је Вучић.

Такође, истакао је да ли то значи да треба да укине све филмове попут Рамба, Рокија, Кума…

Related posts

Вучић са представницима Удружења ратних доброволјаца од 1912-1918.

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) НЕМА РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ! У води за пиће у Новом Саду утврђено присуство нематода

Новосадска ТВ

Вучић стигао у Њујорк: Борићу се свом снагом и срцем за будућност наше земље

Новосадска ТВ