Србија

Председник Српске листе Горан Ракић пренео је захтеве српског народа са Косова и Метохије који од председника Србије Александра Вучића траже да суспендује дијалог док се са севера КиМ не повуку „Куртијеви фиктивни градоначелници“, као и специјалци РОСУ

Ракић је ово рекао на конференцији за медије коју је данас сазвала Српска листа у северном делу Косовске Митровице, а након јучерашњег насилног упада Куртијевих специјалаца и заузимања општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток и насиља у коме је повређено више од 10 Срба,
Ракић је у свом излагању пренео забринутост српског народа и навео све примере терора Куртијевог режима над недужним српским народом, што је кулминирало јучерашњим противправним и насилним упадом у зграде општина, као и употребом сузавца и шок бомби.
„Имајући све наведено у виду, ми, политички представници српског народа са Косова и Метохије, као и читав српски народ, упућујемо молбу свом председнику Вучићу и читавом државном руководству да одмах суспендују било какво даље учешће Београда у дијалогу с Приштином. Сматрамо да је сваки даљи разговор с Приштином у постојећим околностима не само нелогичан, него и контрапродуктиван. Другим речима, наставак разговора са Куртијевим режимом након јучерашњег терора би му послао поруку да је такво поступање сасвим исплативо, јер у свакој досадашњој прилици омогућава да консолидује резултате свог противправног деловања. Из те перспективе, посебно молимо државно руководство да одлука о привременој забрани учешћа државних званичника у дојалогу буде укинута тек пошто Приштина повуче све специјалне полицијске РОСУ снаге са севера КиМ и повуче све своје органе и снаге и напусти зграде општинских управа на северу КиМ“, пренео је Ракић.
Он је додао да су Срби са севера Косова и Метохије, када су  напуштали институције, свима јасно рекли који су услови повратка.
„Непријатељско деловање Аљбина Куртија настављено је и након напуштања институција. Курти непрекидно и свакодневно спроводи репресију над српским народом. јуче смо отишли у Београд да пошаљемо поруку мира, нисмо се вратили када су почели инциденти јер смо добили гаранције Кфора да ће стати између народе и специјалних јединица а то се није десио. Ми више нећемо ићи нигде одавде, ни на какве скупове. Остаћемо уз свој народ“, навео је Ракић.