Нови Сад

Почео Oсми интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању Осмог интернационалног фестивала хармонике и камерне музике „Еуфонија“ којe је одржанo синоћ у Свечаној сали Градске куће. Том приликом изведен је концерт солистe Николe Пековићa на хармоници и новосадског гудачког оркестра „Камерата Академика“. Они су премијерно извели две композиције за хармонику и оркестар истакнутих српских композиторки Татјане Милошевић и Драгане Јовановић.

-Град Нови Сад сваке године подржава овај фестивал на који је посебно поносан, јер је настао са циљем да промовише уметничку музику, младе уметнике и повезује људе ангажоване у култури у најширем смислу. Слоган овогодишњег фестивала је „Изван оквира“, тако да ће у склопу програма бити представљена уметност кроз различите музичке жанрове захваљујући бројним европским уметницима који су својим ангажовањем направили искорак из уобичајеног и допринели промоцији и развоју уметности хармонике. Развој нове српске уметничке музике за хармонику основни је циљ фестивала, а промоција женског стваралаштва, која је веома битна, ове године огледа се кроз сарадњу са домаћим композиторкама чија ће дела бити премијерно изведена током фестивала- рекао је Далибор Рожић.

Директорка Фестивала Драгана Кузмановић је истакла да је упркос изузетним деценијским успесима српске школе уметничке хармонике у свету, присутност хармонике на уметничком подијуму у нашој земљи мала.

– Фестивал „Еуфонија“ настао је управо из жеље да прикажемо изузетне уметнике на хармоници и њене могућности у уметничкој музици и направимо својеврсну културно – едукативну платформу која ће служити промоцији и развоју уметности за хармонику – рекла је Драгана Кузмановић.

Током фестивал, до 20. маја, новосадска публика ће имати прилику да ужива у наступима познатих извођача из Србије, Шпаније, Норвешке и Словачке на различитим локацијама и присуствује предавањима о историјату танго музике. Покровитељи Фестивала, осим Управе за културу Града Новог Сада, су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и СОКОЈ – фонд за културна давања, а детаљан програм доступан је на њиховој интернет страници https://www.eufonijafest.com/