Политика

Вучић: Забринут сам због КиМ, Курти провоцира сукобе, пренео сам Лајчаку

Председник Србије изјавио је данас да је веома забринут због ситуације на КиМ, посебно на северу покрајине и истакао да је специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, током данашњег састанка, пренео да његова забринутост проистиче из потребе Аљбина Куртија да изазива инциденте и провоцира сукобе.

„И да је невероватна страст којом (Курти) жели да избије некакав рат, сукоб у којем би он био велики албански херој“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је ово последње што је Курти урадио са експропријацијом земљишта супротно чак и са прописима Приштине.

„Све то што раде, то је толико лоше да немам речи“, нагласио је Вучић.

Он је додао да је забринут и то што Приштина мисли да може насилно да заузима одређене просторије.

Вучић је нагласио да је нарочито забринут јер се у Квинти праве невешти и наивни јер им је, како је навео, понекад три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, „а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже“.

„Толико о принципима“, констатовао је Вучић.

Курти за сутра планирао упад у Звечан, Лајчак забринут

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сутра планирао упад у Звечан и додао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак забринут због ситуације на КиМ.

„Ушли смо у зачарани круг. Курти не жели да формира ЗСО. Курти је за сутра планирао упад у Звечан, јер је његов кандидат наводно победио. То је планирао за сутра, да ли ће да помери или не… Имају могућност до 28. да померају“, рекао је Вучић на питање да ли улазимо у нови зачарани круг и нове тензије с обзиром на то да се ближи датум за проглашење коначних резултата избора, да је ЕУ понудила прелазно решење до тада како би се формирале институције са Србима и како би то био услов за ЗСО, али да је услов Београда за повратак Срба у институције формирање зСО и повлачење специјалаца

Када је реч о томе шта је Лајчак њему рекао на састанку по питању ситуације на КиМ, Вучић је истакао да је Лајчак забринут и да је он разговарао са са Србима са севера, са људима из НВО и Српске листе и других политичких партија.

„Сви су му рекли исто. Он је видео одлучност Срба да се супротстве Куртијевом терору и потпуној окупацији и забринут је. Да ли ће он то да тумачи на другачији начин, да не бих ја говорио, али оно што је његов утисак, он је, не као ја, али свакако забринут“, рекао је Вучић.

Он је додао да није случајно рекао да, када неко тако страсно жели сукобе и готово по сваку цену као Курти, „колико год да бежите склањате се, повлачите се, покушавате да избегтнете и да сачувате мир“, како је могуће да поједине земље Квинте кажу да су то легитимни избори са три одсто.

„Сећате се шта су они говорили о изборима у Белорусији, о изборима где год да окренете, који су милијарду пута легитимнији, не хиљаду или милион пута. Ста их брига, то је оно ово су наши, пошто су то наши и Албанци су наши, могу да раде шта хоће , па им је и три посто довољно. Што су урадили ово са Саветом Европе? Они нису у стању да прихвате амандан у којем се каже заштита територијалног интегритета и свих других чланица Савета Европе“, рекаоје Вучић.

Оценио је да је до апсурда доведена повеља УН и међунардоно правни поредак, а још би да, како каже, „држе лекције“.

Вучић је рекао да ће остати упамћено да се једна мала слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље УН, „макар за историјске уџбенике“ и да њен преддседник није хтео да учествује у њиховим фарсама и иде на Исланд.

„Нека они раде своје, а ми ћемо своје. Ми ћемо да чувамо мир, али и никоме нећемо дозволити да гази наш народ“, закључио је Вучић.

Вучић: Не идем у Рејкјавик, тамо ћемо бити уздржани у гласању

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија на скупу Савета Европе у Рејкјавику бити представљена на најнижем нивоу, односно да он неће ићи, као и да ће Србија бити уздржана приликом гласања о Декларацији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.

„Бићемо уздржани, нећемо спречити њено усвајање и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. ја сам спреманда трпим све њихове увреде због тога што сам спреман да штитим Повељу УН, држао се принципа који имају везе са Србијом и повељом УН. Спремни смо да подржимо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо тако лако нашег територијалног интегритета, као што би неки други у наше име желели и чезну да урадимо то исто“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија поднела амандман на ту Декларацију у коме је „између зареза“ тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета као и свих земаља чланица СЕ, али да је на инсистирање, пре свега Немачке у претходних 48 сати, то одбијено.

„После одлуке у којој нам јасно стављају до знања да су спремни да газе интегритет Србије и повељу УН донели смо ову одлуку. Схватили смо да територијални интегритет постоји за оне земље чији територијални интегритет признају они а не УН, тако да ће њихова жеља бити да се штити територијални интегритет тамо где њима одговара, атамо где им не одговара тим горе по територијални интегритет те земље. Када су одлуке Ун у складу са њиховим жељама то је у реду, а ако УН прописују нешто другачије што није у складу са њиховим жељама, тим горе по повељу УН“, рекао је Вучић.

 

Фото: Танјуг Милош Миливојевић

 

Related posts

У Србији данас претежно суначно и топло, температура до 31 степен

Новосадска ТВ

Нови Сад купио најквалитетније електричне аутобусе у Европи, ССП да не обмањује Новосађане

Новосадска ТВ

Градоначелник наставио да обилази делове града који су страдали у невремену

Новосадска ТВ