Политика

Симић: Српски народ је у изузетно тешкој ситуацији

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да је српски народ на Ким у изузетно тешкој ситуацији јер су насилне акције премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија свакодневне.

Он је за телевизију Пинк рекао да се Срби суочавају са снажним притиском Приштине, али и ћутањем међународне заједнице.

„Он очито има дозволу да спроводи те акције, али има и алиби за насилне аклције против голоруког српског народа. А они који подржавају Куртија подржавају и опозицију уСрбији како би се ослабила позиција преговарачког тима. У тешкој и компликованој смо ситуацији. Једини од којих тражимо помоћ су Вучић и наша држава Србија2, рекао је Симић.

Према његовим речима најновија одлука Основног суда у Приштини да се у кућни притвор пушта нападач на Милан Јовановића показује у каквој су ситуацији Срби.

„То је други пут у неколико месеци да припадници полицијских формација пуцају на Србе и пуштају се на слободу“, рекао је он.

На питање шта је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао током јучерашњег састанка Симић каже да је Српска листа указала на ситуацију српског народа, као и да су му указали да Куртијеви специјалци пуцају на Србе без одговорности, отимају српску земљу ради изградње база специјалне полиције у Зубином Потоку и Лепосавићу.

„Имам утисак да је Лајчак добро упознат, али и да Курти није спреман за решавање отворених питања већ за силу против голоруког народа. Међнародна заједница мора да гарантује мир за све на овим просторима. Најава да ће Курти упадати у општине на северу изазива бес и нервозу код Срба. Ми ћемо се борити свим легалним средствима за основна људска права“, рекао је он.

Према његовим речима Лајчаку су пренели да Куртијева најава да ће користити хрватски модел за статус Срба на КиМ представља претњу обзиром на акције „Олују“ и „Бљесак“ у којима је страдао српски народ.

На питање о изјави посланика Демократске партије Косова Хисени Берише да је тзв. Косово спремно за рат, као и да ће се у случају сукоба са Србијом борити за Ниш, Куршумлију, Рашку и Санџак, Симић каже да нажалост на ту изјаву ниједан међународни представник није реаговао.

„Када се прети Србима нема подршке међународне заједнице. Увек ће сваљивати кривицу на Србе“, рекао је Симић.

Он је истовремено позвао све Србе на КиМ, који желе да живе у миру да се одговорно понашају у данима који долазе.

„Позивам све на скуп 26. маја да покажемо да желимо да живимо у миру и имамо будућност“, рекао је он.

 

Фото: танјуг Зоран Жестић