Србија

Министар Вучевић положио венац на споменик палом борцу са Кошара Тибору Церни

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је данас у Дебељачи код Ковачице венац на споменик палом борцу Тибору Церни, који је погинуо 1999. године у бици на Кошарама.

Министар Вучевић том приликом рекао је да постоје две смрти, једна је физичка, а друга, болнија, она када вас људи забораве.

– Данас смо сведоци да Тибор Церна није доживео ту трајну смрт, а то је смрт заборава и да постоје његови саборци, његова породица која је највише пропатила због херојског страдања Тибора, али и његови мештани, његове комшије из Дебељаче из општине Ковачица, али и многи из целе Србије који су свесни шта је значила та жртва и да је Тибор Церна један од јунака са Кошара, један од 108 који су остали на Кошарама на вечној стражи, припадник херојске 125. моторизоване бригаде – рекао је министар Вучевић.

Према речима министра Вучевића никада не смемо да заборавимо оне који су бранили нашу земљу када је то било потребно.

– Нешто што не смемо да заборавимо, не зато што желимо да призивамо неке нове сукобе, него просто не смемо да заборавимо оне који су били најхрабрији међу нама, највернији и најоданији нашој држави. За мене који долазим са севера наше државе част је да будем овде. Један човек из Баната, припадник мађарске заједнице је бранио Србију као своју вољену отаџбину, јер су га тако родитељи васпитали, јер је био такав човек. Био је велики човек и због тога нека му је вечна слава и вечан помен! – рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић венац је положио у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала Мирослава Талијана, а венце су положили и чланови породице, припадници Министарства унутрашњих послова, представници локалне самоуправе и борачких удружења.

Након полагања венаца, министар одбране обишао је породицу и разговарао са члановима породице хероја са Кошара.

Војник Тибор Церна као командир стрељачког одељења 125. моторизоване бригаде учествовао је у одбрани СР Југославије за време НАТО агресије.  Погинуо је у одбрани карауле Кошаре код Ђаковице 1999. године, а постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Председник Србије Александар Вучић је 2017. године у Дебељачи открио споменик Тибору Церни.

Related posts

Вучевић честитао завшено школовање полазницима Високих студија безбедности

Новосадска ТВ

Вучић: У току улагање 300 милиона евра у ново домаће наоружање за Војску Србије

Новосадска ТВ

Све је спремно за EXIT 2023

Новосадска ТВ