Србија

Вучић:Пораз Куртија, али и тектонске промене на КиМ, Срби траже стварни дијалог

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у недељу на КиМ није само догодио недвосмислени пораз Аљбина Куртија и његовог режима већ и тектонске промене на КиМ.

„Ово што се јуче догодило је много више од тога, српски народ је јуче показао да тражи потпуно другачији приступ, пре свега, међународне заједнице, мислим на западне силе – тражи веће поштовање и стварни дијалог, а не наметање решења“, истакао је Вучић у обраћању грађанима.

Он је навео да неће изнети само анализу, како је рекао, некаквих изборних резултата, већ анализу тектонских промена које су се јуче догобиле на КиМ“, навео је Вучић.

Вучић: Резултати избора на КиМ представљају нову политичку реалност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су резултати избора у четири општине на северу КиМ нова политичка реалност и оценио да је многи нису разумели.

“Ми ћемо у овој новој реалности морати да се понашамо другачије, а Курти то није разумео. Он мисли да са 400 гласова влада, са 400 гласова људи који и не живе у Митровици“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре и додао да ако Курти “буде имао свог гаулајтера, нико не тражи ништа од Срба после тога“.

Коментаришући изјаву портпарола ЕУ Петра Станоа да је потребно да се убрза дијалог између Срба са севера КиМ и приштинских власти, Вучић је рекао да Срби баш то неће.

“Срби су тражили да их чујете и саслушате. Тражили су да се не шаљу јединице за малтретирање, тражили четири базе на северу… Кад су ставили барикаде, мислили сте да су то докони људи који малтретирају поштене Албанце. Нисте разумели поруку српског народа од јуче. Порука је да се њихов глас чује и да их саслушате“, рекао је председник.

Он је истакао да су ту поруку разумели “појединици у америчкој админстрацији“.

Вучић је навео да Срби не желе да се врате у приштинске институције, како би “окупација била што видљивија“, и како она не би добила на легитимитету.

“Ја ћу их молити да се врате када формирате ЗСО и повучете специјалце. Десет година нисте хтели да чујете Србе. Шест година сте нас лагали, зато нисам ни потписао ништа. Тражите да вас подржимо у Савету Европе, е па нећемо“, рекао је српски председник.

Додао је да Србија мора да води рачуна о свом политичком окружењу и европском путу, како би економски опстала и чувала Србе на КиМ.

“То је велики и компликован проблем за нас у Београду, али ћемо наредних дана радити на томе на који начин да најболеј заштитимо интересе и вољу Срба исказану на овако моћан и снажан начин Европи и свету“, закључио је Вучић.

Вучић:Да ли мала излазност Албанаца значи да смо их малтретирали или нешто друго

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на изборе у четири општине на северу КиМ изашао значајно мањи број Албанаца него 2021. године и запитао – да ли смо ми то малтретирали Албанце или се то нешто друго догодило.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је у бирачки списак од 2023. године уписано 1.345 лица више него пре две године, тачније укупно 45.095 лица.

Како је рекао, на изборе је изашло 13 Срба, при чему је двоје њих рекло да су грешком изашли.

„Тих 13 је 0,029 процената гласова. Ниједан Србин није изашао у Зубином Потоку, изашли су само Албанци из насеља у овој општини: У Косовској Митровици двоје, Лепосавићу седам и у Звечану четворо“, рекао је Вучић.

Како је навео, избори су одржани тако што је гласање било распоређено у 13 контејнера и да је на њима учествовало девет албанских и један српски кандидат, која је дошла и отишла са биралишта у пратњи „Куртијеве полиције“.

„На бирачком месту у селу Липљан у Звечану, члан бирачког одбора, Албанац појавио се са тетоважом УЧК. То место је посетио и швајцарски амбасадор Томас Кели, ваљда да се покаже како демократски и у миру, захваљујући ангажману приштинских власти то протиче“, рекао је Вучић.

Додао је да на више бирачких места – чак шест од 13, нико није гласао – два у Зубином Потоку, три у Звечану и једном у Лепосавићу.

„Куртијев кандидат у Косовској Митровици освојио је 519, а 2021. године имао је 1.56 гласова, значи више него дупло мање. Сви контролори били су чланови две породице“, рекао је он.

Истиче и да ОЕБС и ЕУ нису пратили изборе јер, како је рекао, знају да Срби бојкотују.

„Нису имали времена да обиђу бирачка места из Канцеларије ЕУ и земаља Квинте, ваљда да не би видели неправилности“, рекао је Вучић.

Вучић: Догодио се миран политички устанак српског народа на северу КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се јуче на северу КиМ догодио миран политички устанак српског народа, који више неће да трпи искључиво наметнута решења, зулум, малтретирање и упуцавање, само да би добио похвалну реченицу из Брисела или Вашингтона.

„Плашим се да многи то нису разумели. Нажалост, плашим се да неки ништа нису разумели“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Како је навео, на крају се испоставило да ни Албанци нису осетили сигурност коју им је гарантовала косовска полиција, с обзиром на то да су на изборе изашли у малом броју.

„Или им је било тешко да дођу из Швајцарске да гласају за Куртијевог гаулајтера. Изгледа да ни они не верују у ту сигурност“, рекао је Вучић.

Он је поновио да је на изборе на северу КиМ изашло 13 Срба, али да је двоје то учинило грешком.

„Дакле, није реалан број 13, него 11, што им додатно смањује проценат излазности“, поручио је председник.

Говорећи о понашању западних званичника, Вучић је рекао да су лагали о свему, укључујући и о изборима.

„Овиме сам угрозио политички опстанак, али немам проблем са тим“, поручио је он.

Председник је истакао да још није донео одлуку да ли ће 2. маја ићи у Брисел, али је навео да ће то вероватно учинити како би саслушао српски управљачки тим.

„Они чекају предлог Владе Косова о Заједници српских општина. Они појма немају. Нису се удостојили ни да прочитају елементарна акта, па да науче како иде тај процес“, рекао је Вучић и подвукао да се чека да план изнесе српски управљачки тим, а не Влада тзв. Косова.

Истакао је да Заједница српских општина може да се формира само у складу са принципима које је он потписао 2015. године.

„А не да се играте са нама бајки о косовском уставу и свему другом“, рекао је он.

Вучић је поновио и да са севера КиМ треба да се повуку специјалне снаге.

„Нећете? Наставите окупацију. Уживајте у томе, претите, радите шта хоћете, али да нас варате и лажете – не може“, рекао је он.

Како је навео, Срби сада одједном треба да гласају за нешто, а да Приштина није ништа испунила.

„Ево, нећемо. Не да Вучић. Не да вам диктатор, сам одлучио. Смените диктатора. Ја вам не дам, лажови једни“, поручио је председник Србије.

Истакао је да су избори на северу КиМ протекли мирно јер су се Срби тако договорили.

„Иначе не бисте могли да уђете на север Косова“, рекао је он.

Вучић је истакао да је све само варање, „не би ли Косово стекло пуну независност и не би ли нама замаглили поглед и очи“.

Вучић:Сукоб са НАТО нам не треба, али Србија не може да дозволи нова понижења

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србији није потребан сукоб са НАТО, јер тај сукоб не може да добије, али да Србија није у ситуацији да дозволи нове нападе и понижења.

„Оно што је наш закључак, то је да ћемо штитити позицију нашег народа, чувати позицију нашег народа, разумети поруке мирног политичког устанка Срба са севера КиМ. Поштовати Устав Србије, али оно на чему ћемо инсистирати је стварни дијалог“, поручио је Вучић у обраћању грађанима и додао да Србија неће прихватити дијалог по принципу „узми или остави“.

Председник Србије је рекао да не очекује да ће на предстојећем разговору у оквиру дијалога Београда и Приштине који би требало да се одржи 2. маја у Бриселу бити донето решење и да ће, како оцењује, само наступити „разводњавање и даље одлагање“ имплементације за ЗСО.

„И ту долазимо до свог лицемерја са којим смо се суочавали у претходном периоду где су нам објашњавали како је потребно да изгледају застори на бирачким местима у централној Србији, ко да добија фреквенцију за телевизију, ко да је не добија, кад и колико дана смем или не смем да се појавим на телевизији пошто је било важно ограничити вољу већине грађана Србије да имају самосталну и независну власт“, рекао је Вучић и иронично приметио да су „веома инклузивни избори на којима учествује 0,02 одсто Срба“.

Додао је да ће сада Приштина наћи „четворо, петоро Срба које плаћа преко невладиних организација“, који ће учествовати у органима власти на северу КиМ.

Вучић је нагласио да је Србији је потребан стварни разговор и са Албанцима и са међународном заједницом.

„Потребно нам је да будемо на европском путу, али нам је потребно да имамо стварни дијалог и стварне разговоре и о нашим националним и о нашим државним питањима као што имамо одличне разговоре о економским питањима“, рекао је Вучић.

Председник је оценио и да је тренутна ситуација на КиМ „само увод у много дубљу кризу“.

„Знате ли ко је Браца Николић. Можда је он убица, можда је упуцао Албанску децу, а није. Ухапшен је пре готово годину и по дана и још је у притвору у Подујеву. Некадашњи градоначелник Штрпца. Србин. Ухапшен кажу због малверзација око земљишта на Брезовици. Он је у притвору као да је убио десеторо људи. И још њих четворица или петорица. А онај што је упуцао децу, ено га на слободи“, рекао је Вучић и упитао да ли је то одраз демократије тзв. Косова.

Вучић:Надам се да ће престати да ме лажу, нисам ништа потписао упркос притисцима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће “европски и западни представници“ престати са тиме да га лажу и варају, и навео да “ништа није потписао, упркос претњама и притисцима.

Он је то рекао на конференцији за новинаре, на питање новинара на кога се односи када каже да су га „лагали и варали“.

“На европске и западне представнике сам мислио. Они су ме лагали и варали, али ја никада нисам прихватио споразум. Ја сам само прихватио концепт, и да смо спремни да радимо на имплементацији споразума до одређених граница. Од првог дана мислим на њих. Надам се да ће прекинути с том праксом. Али, баш зато што сам осетио, зато нисам ни потписао, упркос претњама и притисцима“, рекао је Вучић.

Вучић:Наша је предност јер ми бирамо када ће бити крај окупације

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да окупацији мора да дође крај, као и да је предност Србије та што она бира када ће бити крај те окупације.

Он је то рекао на конференцији за новинаре на питање новинара како ће штитити позицију српског народа на Ким.

„То је та предност коју имамо, ми бирамо када ће бити крај окупације. Они су ти који окупирају и који су на територији која никада није била њихова. Никада се то није добро завршило по окупатора“, рекао је Вучић.

Он је додао и да се није чуо са потпредседником Српске листе Миланом Радојичићем, али да ће разговарати са представницима Српске листе и српског народа.

„Битно је да сачувамо мир. Ово је најбоља слика, ово је било као у окупацији од 26 слика – најбоља слика лажне демократије не само приштинске већ и оних који их подржавају. Мислим да је и регион све могао да види. Замислите да нама у централној Србији изађе 3,4 одсто и да кажемо сад ћемо да управљамо четири године. Па они нама оспоравају 50 одсто. Ово показује како изгледа не сумрак већ мрак за демократију, како је све дозвољено. Показало се да су Срби снажан и одговоран народ који зна да штити своје интересе упркос претњама“, рекао је Вучић.

На питање да ли је разговарао после избора са представницима међународне заједнице и шта се подразумева под стварним дијалогом, Вучић каже да стварног дијалога нема.

„О каквом дијалогу причамо када нас доживљавају као непријатељску страну. Курти никада није хтео да разговара јер имају само један услов-признање Косова“, рекао је Вучић.

Додао је да је обавио десетине разговора са представницима међународне заједнице и разменио стотине порука.

„То је мој посао и то радим сваки дан, али не причам о томе“, рекао је Вучић.

Вучић: Гласаћемо против тзв. Косова у Савету Европе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да окупацији мора да дође крај, као и да је предност Србије та што она бира када ће бити крај те окупације.

Он је то рекао на конференцији за новинаре на питање новинара како ће штитити позицију српског народа на Ким.

„То је та предност коју имамо, ми бирамо када ће бити крај окупације. Они су ти који окупирају и који су на територији која никада није била њихова. Никада се то није добро завршило по окупатора“, рекао је Вучић.

Он је додао и да се није чуо са потпредседником Српске листе Миланом Радојичићем, али да ће разговарати са представницима Српске листе и српског народа.

„Битно је да сачувамо мир. Ово је најбоља слика, ово је било као у окупацији од 26 слика – најбоља слика лажне демократије не само приштинске већ и оних који их подржавају. Мислим да је и регион све могао да види. Замислите да нама у централној Србији изађе 3,4 одсто и да кажемо сад ћемо да управљамо четири године. Па они нама оспоравају 50 одсто. Ово показује како изгледа не сумрак већ мрак за демократију, како је све дозвољено. Показало се да су Срби снажан и одговоран народ који зна да штити своје интересе упркос претњама“, рекао је Вучић.

На питање да ли је разговарао после избора са представницима међународне заједнице и шта се подразумева под стварним дијалогом, Вучић каже да стварног дијалога нема.

„О каквом дијалогу причамо када нас доживљавају као непријатељску страну. Курти никада није хтео да разговара јер имају само један услов-признање Косова“, рекао је Вучић.

Додао је да је обавио десетине разговора са представницима међународне заједнице и разменио стотине порука.

„То је мој посао и то радим сваки дан, али не причам о томе“, рекао је Вучић.

Вучић:Срби плебисцитарно показали у којој земљи живе и кога неће на северу

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да су косовски Срби одлуком да не изађу на изборе показали одлучност и нагласио да је 99,7 одсто њих референдумски, плебисцитарно показало у којој земљи живе и кога неће на северу КиМ.

„Наш народ јуче је референдумски, плебисцитарно рекао у којој земљи живи, кога неће на северу КиМ, јер су избори били за четири севернокосовске општине, али су и показали свету да ништа нису разумели, осим чињенице да никада сем себе никога нису хтели да слушају“, рекао је Вучић у обраћању грађанима након јучерашњих избора.

О је рекао да је од укупно уписаних 45.095 Срба у бирачки списак изашло 13 и нагласио да је то показало неколико добрих ствари, али и неколико које су тешке за нас у будућности, а о којима ћемо морати да водимо више рачуна него сада.

Показали су, како је нагласио, и изборни дебакл Куртија и Квинте, свих оних који су га храбрили.

„Надам се да ће неку лекцију научити из тога, јер сам сигуран да ћемо ми мало дубље и шуштински успети да сагледамо резултате тог једногласног плебисцитарног опредељења које нема везе са политичким срранкама, ни са нама овде већ са јасном и недвосмисленом жељом нашег народа да буде свој на своме, да опстане на својим огњиштима и да чува своју Србију“, рекао је председник.

Он је истакао и да су Срби поново показали одлучност.

„Такав проценат 99,7 одсто не постоји нигде. Говори да су Срби још одлучнији, не само да неће да учествују у Куртијевим изборима, да им власт није важна, да им је отаџбина много важнија, јасно су упрли прстом да их нико није слушао са Запада, а да их и ми у Београду понекад нисмо довољно разумели у колико тешкој позицији се налазе, јер водећи рачуна о грађанима и Беграда и Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, Зрењанина, … Крушевца некада нисмо имали довљно времена да чујемо њихове проблеме и муке“, рекао је председник.

 

Фото: Танјуг Зоран Жестић

Related posts

Новосадски дани пива на Новосадском Сајму 3. и 4. новембра

Новосадска ТВ

Вучић:ПОМАГАЋЕМО НАШ НАРОД НА КИМ, да нико не буде без крова над главом

Новосадска ТВ

Вучевић:Грађани заслужују да имају безбедну земљу и да се мине уклоне

Новосадска ТВ