Војводина

Мировић и амбасадор Мађарске о унапређењу сарадње

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас новоименованог амбасадора Мађарске у Републици Србији Јожефа Мађара, са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње АП Војводине са Мађарском у областима привреде, туризма, културе, као и још активнијем заједничком аплицирању за средства из европских фоднова за прекограничне пројекте.

У разговору је оцењено да је сарадња Србије и АП Војводине са Мађарском на изузетно високом нивоу те да су претходних година реализовани бројни конкретни пројекти, веома корисни за обе стране.

Мировић и Мађар су се сагласили да је привредна сарадња АП Војводине са Мађарском одлична, али да постоји простор за њено интензивирање, посебно кроз повезивање привредних комора и развојних агенција, као и заједничких наступа на сајмовима и на трећим тржиштима.

Мировић је истакао да је за Покрајинску владу од великог значаја унапређење положаја свих националних мањина у Војводини, те да се из године у годину повећава буџет за програме националих савета националних мањина.

Саговорници су се сагласили да је култура једна од области у којима се сарадња може додатно унапредити, нарочито кроз повезивање институција културе, гостовања уметника и размену културних садржаја.

Амбасадор Мађар је нагласио да је Република Србија, а посебно Војводина, важан привредни партнер Мађарској, те да постоји простор за даље јачање економских веза.