Политика

Вучић са Зијаде: Разговор о угрожавању безбедности Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Мисије УНМИК Каролином Зијаде и навео да је са њом разговарао о притисцима и сталном угрожавању безбедности Срба на Косову и Метохији.

„Конструктиван разговор са Каролином Зијаде о свим проблемима, притисцима и непрестаном угрожавању безбедности Срба на Косову и Метрохији од стране Куртијевог режима, али и о изостанку адекватне реакције међународне заједнице.

Поновио сам да Србија настоји да на сваки начин сачува мир, обезбеди бољи и сигурнији живот за све грађане, а да су на том путу поштовање одредби УН и наставак ангажамана УНМИК од суштинског значаја“, написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Он је пренео и да су се сагласили да су одговорна политика, регионална сарадња и економски напредак једини начини за изградњу боље будућности Балкана.

Вучић са Зијаде:Безбедносна ситуација на КиМ сложена, важне реакције УН

Председник Србије Александар Вучић примио је данас специјалну представницу генералног секретара Уједињених нација и шефицу УНМИК Каролин Зијаде, са којом је разговарао о предстојећој седници Савета безбедности УН, на којој ће бити представљен извештај о раду УНМИК, као и о положају Срба на Косову и Метохији и дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је рекао да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији сложена и у том контексту нагласио да сматрамо важним благовремене и адекватне реакције УН на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБ УН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, саопстила је пре служба председника.

Вучић је поновио да Србија инсистира на очувању мира и стабилности у региону, поштовању међународног права и примени Резолуције СБ УН 1244.

Зијаде је изразила подршку дијалогу Београда и Приштине и нагласила потребу да се, ради добробити Срба и Албанаца на Косову и Метохији, политичке обавезе преточе у конкретне акције.

Саговорници су се сагласили да је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја како би међународна заједница била редовно информисана о ситуацији на терену.

Седница СБ УН на којој ће бити разматран нови шестомесечни Извештај генералног секретара УН-а Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (УНМИК) биће одржана 27. априла.

 

 

 

Фото: Инстаграм buducnostsrbijeav