Спорт

Више од 200 бициклиста на Петроварадинској тврђави у трци за олимпијске бодове

У организацији Serbia Epic-a и Бициклистичког клуба Нови Сад, Serbia Epic серија се, након узбудљивих бициклистичких трка на Андревљу, сели на једну од најатрактивнијих локација у Европи, на Петроварадинску тврђаву. Током Pošta Srbije Petrovaradin Fortress bike festivala више од 200 бициклиста ће, вожњом по стази која се простире од бедема, преко тунела до мостова, “јурити” олимпијске бодове, а посетиоци ће имати прилику да уживају у правом породичном активном одмору уз бројне додатне садржаје. На фестивалу их очекује музички програм предвођен великим концертом Тијане Богићевић, штандови са храном уз “Укусе Војводине” и трка гуралица за најмлађе. Улаз је слободан.

Овај својеврсни фестивал представља две Ц1 трке за олимпијске бодове, као и трку за Куп Србије. У Новом Саду такмичиће се 20 екипа из иностранства и 200 бициклиста из Србије, а поред трка биће уприличени бројни додатни садржаји.

Након трка и садржаја за најмлађе, у субту, 15. априла у 18 часова биће одржан концерт Тијане Богићевић, једне од најпознатијих поп певачица у Србији и некадашње представнице Србије на Евровизији. Након низа веома успешних концерата, радујемо се што ће посетиоци имати прилику да уживају у раскошним музичким аранжманима, неодољивој интерпретацији и вокалу по којем се Тијана издваја и памти и запевају са њом у глас добро познате хитове „Хајде онда ништа“, „Тражим“, „Чудо“, „Близу“, „Безусловно“, „У реду“, „Ширина“, „Готово“ и друге. Музички програм употпуниће и познати новосадски дуо “Браћа Крстић”, као и DJ WD 87-Дарко Вајс.

Током целог дана у суботу, фестивал ће бити зачињен “Укусима Војводине”, већ свима познатом организацијом која ће уприличити штандове са домаћим производима и укусним посластицама,  те ће ово бити прилика за прави породични излет.

После велике међународне бициклистичке трке, у 16 часова на мали полигон ступају најмлађи љубитељи бициклизма који ће се опробати у трци гуралица. Традиционално, ова трка малишанима доноси ново искуство, јачање такмичарског духа и поклон пакете за учеснике, а предводиће их аниматори и миљеница малишана, Маша Купрешанин, оснивач спортског удружења “Сурвајзвери” и некадашња учесница популарног шоуа “Сурвивор”. Пријава за такмичење се врши на лицу места.

Serbia Epic серија се после Петроварадинске тврђаве наставља у Пожаревцу, 21. и 22. априла, представљајући прву међународну UCI трку у овом граду. Бројни такмичари из иностранства, Србије и региона такмичиће се око прелепог парка Чачалица, док цео догађај почиње у центру Пожаревца где ће уживати породице, љубитељи спорта, хране, уметности али и најмлађи. Поред узбудљиве трке и Пожаревчани ће бити у прилици да пробају специјалитете које доносе “Укуси Војводине”, удружени са локалним произвођачима, а најмлађи ће у ревијалном делу програма имати прилику да се забаве и такмиче на ГурГур трци.

23. април резервисан је за трку хуманирарног карактера на Кошутњаку у Београду. Салцано Турско – Српски куп пријатељства ове године, поред изврсне трке у којој ће учествовати више од 250 бициклиста, има за циљ да помогне жртвама земљотреса који је погодио Турску 6. фебруара ове године. Чланови Бициклистичког клуба из Мардина, града који је претрпео велику штету од земљотреса биће гости Купа у Србији уз обезбеђен смештај, превоз и храну.

Serbia Epic серија биће актуелна и током лета, те ће 8. јула такмичари имати прилику да учествују у Ц2 трци на изазовним стазама Старе планине и обезбеде нове бодове за Олимијске игре.

Бициклистички клуб Нови Сад истиче да је Serbia EPIC нов спортско туристички производ који за циљ има развој нових дестинација погодних за спортски туризам и слање афирмативне слике о Србији земљама широм света. До сада је потврђено учешће такмичара из многих европских и земаља из региона као што су Ирска, Аустрија, Мађарска, Казахстан, Грчка, Хрватска и Словенија, Босна И Херцеговица, Црна Гора…

Део читаве Serbia EPIC серије на који је Бициклистички клуб Нови Сад веома поносан је одрживост који се огледа у очувању животне средине. За сваког спортисту који буде учествовао на тркама клуб ће засадити по једно дрво у новембру 2023. године, са жељом да у наредних 10 година буде засађено више од 100.000 стабала и да се направи SERBIA EPIC шума која ће остати будућим генерацијама.

Serbia Epic серију подржали су Град Нови Сад и Град Пожаревац, Општина Књажевац, Градска управа за спорт и омладину, Градска управа за културу, Градска управа за привреду Новог Сада, Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Пошта Србије, Халкбанк ад Београд, ШКОДА, Heineken, Capriolo, Yason, Салцано, Ђак спортска опрема, Басак трактор, МедиПол универзитетска болница, СИМ Нови Сад, Аков, Турска Амбасада у Београду, Зептер, Дасиго, Есенса, Color media communications, радио АС ФМ.

 

Фото Милош Степановић