Србија

Председник са делегацијом Атлантског савета

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас чланове делегације Аталнтског савета са којима је разговарао о односима Србије са САД, дијалогу Београда и Приштине и евроинтеграционом процесу, као и о ситуацији у региону и свету.
Председник Вучић је поручио да је један од спољнополитичких приоритета Србије даље унапређење свих области сарадње са САД и подсетио на позив за успостављање стратешког дијалога између две државе што би допринело јачању свеукупних политичких и економских односа, као и интензивирању политичко-војне сарадње.

Председник Вучић је захвалио САД на конструктивном и одговорном ангажману када је реч о процесу дијалога са Приштином са циљем постизања компромисног и одрживог решења за Косово и Метохију које би обезбедило трајни мир и стабилност у региону, нагласивши да је Београд посвећен раду на имплементацији споразума до онога што за нас представља црвене линије.

Када је реч о региону, председник Вучић је истакао да Србија настоји да тежиште стави на развој економске сарадње, о чему сведочи и иницијатива „Отворени Балкан“ која већ даје резултате за грађане и привреду.

Из делегације Атлантског савета поручили су да препознају историјске изазове са којима се Србија суочава и да САД настављају са прагматичним ангажманом на очувању мира и стабилности и јачању сарадње и повезаности на Западном Балкану, укључујући и снажну подршку иницијативи Отворени Балкан.

Председник Вучић је захвалио Атлантском савету на подршци евроинтеграционом процесу Србије и региона, поновивши да је чланство у Европској унији наше стратешко опредељење и да држава остаје посвећена реформама.

 

Фото: Танјуг Зоран Жестић