Забава

Ево зашто шљиве треба да једете СВАКИ ДАН, а нарочито сви они који болују од ОВЕ БОЛЕСТИ

Јесте ли знали да када је реч о количини антиоксиданаса једна шљива замењује шаку боровница?

Осим тога, шљива јача кости, смањује ризик од обољевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола. Наравно, за сладокусце не постоји ништа лепше од десерта кнедле са шљивама, али ми овде причамо о благодетима шљива за здравље.

Антиоксиданси из шљива уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.

Ова воћка је незаобилазан избор сваке домаћице која припрема зимницу, а осим што се најчешће користи за припрему мармелада и колача, треба је јести и свежу јер садржи витамин Ц (од 5 до 8 мг на 100 г, зависно од врсте), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је заслужна за атеросклерозу и друге болести срца.

Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће. Ова незаобилазна краљица мармеладе први је избор и код констипације, односно затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.

Помажу му и сорбитол и феноли, као и биљна влакна, а 25 г сувих шљива, што је еквивалент у просеку три плода, осигураће нам 5 посто потребног дневног уноса влакана који је за мушкарце од 19 до 50 година 25 посто, а за жене исте старосне групе 7 посто.

Једно истраживање је показало и да ће се конзумацијом око 100 грама сувих шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију.

Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да вам могу помоћи да контролишете ниво шећера у крви и смањите ризик од дијабетеса типа 2. Оне могу смањити ниво триглицерида и глукозе у крви, за шта је заслужан лутеин. Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.

 

Фото: Pixabay

Related posts

ШТА ЈЕ ХОБП КОЈИ ИМА БОРА ЂОРЂЕВИЋ Не игноришите ове симптоме

Ivona

ЕВО ЗАШТО БАНАНЕ ИМАЈУ ШИФРУ 1 НА МЕРЕЊУ- У свакој продавници је исто

Ivona

Лончар: Следећег викенда позваћемо на ПРЕГЛЕД СВЕ КОЈИ ЧЕКАЈУ НА СКЕНЕР

Новосадска ТВ