Друштво

Пологањем венаца у спомен-подручју Доња Градина одата пошта жртвама геноцида

Полагањем венаца на гробном пољу „Тополе“ у Спомен-подручју Доња Градина, у Републици Српској, данас је одата почаст жртвама концентрационог логора Јасеновац и обележен Дан сећања на жртве усташког злочина у Другом светском рату.

На том највећем стратишту логора Јасеновац, на горбном пољу „Тополе“ у име институција Републике Српске и Србије и Црне Горе венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Србије Милош Вучевић председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

Са њима су српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и премијер Српске Радован Вишковић.

Цвеће и венце су положили и председник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ, амбасадор Израела за БиХ са сједиштем у Тирани Галит Пелег и председник Удружења Рома Србије Драгољуб Арсовић, представници институција Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама у БиХ, као и представницима институција Србије.

Цвеће су положили представници дипломатског кора, као и остале делегације.

Након полагања венаца и цвећа, на гробном пољу „Кошуте“ биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина – геноцида НДХ.

Обележавању присуствују и председник привременог органа Града Београда Александар Шапић, министри у Влади Србије и други званичници, представници дипломатског кора, представници СУБНОР-а РС, делегација Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, Срба са Косова, Удружења Рома РС, Српског народног већа из Хрватске и невладиних организација из РС које окупљају бивше борце, породице погинулих и бивше логораше.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог светског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 деце.

У Козарској Дубици, синоћ је, поводом Дана сећања на невино страдале жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац, одржана меморијална академија „Туга која треја цео живот“, а јутрос је у 8.30 часова служена литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла.

Преживели логораши о страхотама Јасеновца

Преживели логораш из Јасеновца Славко Милановић, који је данас у Доњој Градини присуствовао обележавању Дана сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, изјавио је да је као шестогодишње дете док је био у Јасеновцу видео циглану, а да је из мајчиних прича сазнао да су у тој циглани живи људи гурани у врелу пећ и на тај начин убијани.

Милановић је навео да је био у делу логора према истоку, на пољани, под ведрим небом, да су логораши лежали један до другог, а да су усташе изјутра одвајале децу од мајки.

Према речима Милановића, мајка је њега и сестру покривала старим крпама и сакривала их док усташе прођу и тако су остали са мајком.

Добрила Кукољ која је такође преживела Јасеновац, каже да је Градина за њу највећи град мртвих и наводи да су њен отац и три стрица, који су са Сајмишта враћени у Јасеновац, окончали живот у Градини.Кукољ је рекла да је утврдила да су они поклани.

У Доњој Градини одржан парастос и помен жртвама усташког злочина у НДХ

На гробном пољу „Кошуте“ у Спомен-подручју Доња Градина данас су одржани парастос и помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у усташком логору „Јасеновац“, у оквиру обележавања Дана сећања на жртве геноцида у НДХ.

Парастос је служио владика бањалучки Јефрем, после којег је јеврејску молитву читао врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел, а ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић.

Присутни на обележавању Дана сећања на жртве геноцида су председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Милош Вучевић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председници Скупштина Српске Ненад Стевандић и Црне Горе Андрија Мандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Српске и Србије, представници Српске у заједничким инститцијама БиХ.

Присутни су и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег и Русије Игор Калабухов, председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, представници дипломатског кора, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Кукољ:Доња Градина највећи град мртвих,наш задатак да негујемо културу сећања

Председница Удружења логораша Другог светског рата из Бањалуке Добрила Кукољ рекла је данас да је Доња Градина највећи град мртвих у коме су читаве породице умирале од руку усташких злочинаца.

Она је на обележавању Дана сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и НДХ у спомен обележју Доња Градина рекла да је задатак бивших логораша и потомака да чувају културу сећања на догађаје и невине жртве, и да се деци у школама прича о прошлости коју не смемо заборавити.

Она је упутила захвалност председнику Владе Србије Милошу Вучевићу и председнику Републике Српске Милораду Додику и рекла да је добро што ће се градити споменик у Градини, јер ће то бити место које људи треба да виде и да се сачува од заборава.

„Задатак нас бивших логораша и потомака је да негујемо културу сећања као део свеубухатног програма нашег министарства културе Републике Српске. Имамо свој програм који смо почели и радимо по њему. Они који су остали, нашој деци по школама морамо да причамо наше приче, да доживе, да не забораве све прошлост“, рекла је она.

Она је додала да се овакви злочини не смеју поновити, као ни време када је лудило, било јаче од разума.

„Ко је преживео то зло, зна колико вреди слобода и шта значи бити слободан. Слободу желимо и другим људима, да живимо једни поред других, да се не мрзимо или укратко да будемо људи. Данашње време је јако тешко, зато морамо да имамо потенцијал, толеранцију, храброст, вољу, да истражују прошлост и да имамо људе не гледају које вере и нације ко“, поручила је Кукољ.

Она је рекла да је данас овде са пре свега са неколицином сабораца, преживелих логораша Другог светског рата и њихових потомака.

“ Да се сетимо заједно и сведочимо о страшном ужасу и злочину геноцида који се десио на овим просторима. Недавно, тачније 22. априла је било 79 година од пробоја, највећег логора Јасеновац. Умирала су овде наша браћа, мајке, сестре од усташких злочинаца. До почетка рата живела сам у Међеђи са својом породицом. Те дане памтим по лакоћи корака. Након првог протеривања на Божић 1942. године, усташе нас поновно на Петровдан 1942. у време козарске офанзиве заробљавају и одводе према Дубици. Добро памтим језиве слике и насилно терање у сабирне логоре Независне државе Хрватске“, рекла је Кукољ.

Како је навела тежак тренутак је био када је одведен од мајке ње 14-годишњи брат.

„Тај плач, ти болови, то је остало у мојој души, то ја носим са собом“, рекла је она и навела да је њен брат одведен на Сајмиште где је преминуо у мукама.

Како је рекла, касније су и њу одвели од мајке и раздвојили их.

Она се присетила и тренутка како је њена мајка била принуђена да одлази на рад у место где су живели, сећала се жена које су мучене у логору и желеле да побегне.

„Чула сам да девојчице воде у циглану. Циглана је био ужас и пакао за девојке, за девојчице које су они излуђивали. Више нису биле нормалне. Кад сам чула, узела сам сестру за руку и потрчала куд, не знам. Само тај врисак жене која се порађала на земљи. Никад, никад не могу заборавити и данас га носим“, истакла је она и додала да су сестра и она покушале да помогну жени.

Присетила се и како су их одводили у логоре, у Јасеновац.

Вучевић:Народ који је ово прошао, не може бити народ џелата, него народ жртва

Премијер Србије Милош Вучевић, поручио је данас, на обележавању Дана сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској, да народ који је то прошао не може бити народ џелата, него народ жртва и да је на српском народу да верује у небеску правду и божију милост, „да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине“.

Вучевић је навео да је простор на коме су се десили злочини највеће српско поље смрти.

„Под нашим ногама налазе се читави градови, наша деца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божијом милошћу дочекасмо је. Овде одајемо пошту, неми од бола за нашим родом и поколењима. Стотине хиљада оних, који су овде и сви су страдали као да нису људи. Клани, кувани, дављени, одрани, спаљени, силовани, мучени и живи сахрањивани“, рекао је Вучевић у Доњој Градини где је присуствовао као изасланик председник Србије Александра Вучића.

Додао је да су размере злочина и геноцида толики да делују нестварно и да стварају два ефекта – први да нико не верује да постоји место на свету где се од деце лешева правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

„Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен“, рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само бог да разуме.

„А то је можда и најважније. Да Господ разуме. Али нама мора бити јасно, да је ово Јерусалим наш. Да је ово Света земља. Да је овде наш океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо победнички васкрсли до данашњег дана јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишице наше и даде снагу да не одвраћамо поглед са овог места“, навео је Вучевић.

Навео је да народ који је прошао кроз такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва.

„Да се са овога места, заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати,настављач је дела оних који ово починише“, поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

„И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде“, рекао је Вучевић.

Додик: Српски народ није заборавио злочине усташа нити шта је то НДХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да српски народ није заборавио злочине усташа у логору Јасеновац, где је, како је рекао, убијено више од 700 хиљада људи, од чега више од пола милиона Срба.

“Нисмо заборавили зло и знамо шта је НДХ. Знали смо за планове усташког режима да једну трећину побију, једну раселе, а једну покатоличе“, рекао је Додик током свог обраћања на обележавању Дана сећања на жртве геноцида у НДХ у Доњој Градини.

Он је оценио да је страдање у Јасеновцу било јединствено у историји, истакавши да је Јасеновац “највећи подземни град“ који имају Срби, у којем су људи убијани “на 57 начина који су синоним за мучење“.

“Овде смо да поручимо нашим прецима да смо свесни њиховог мученичког страдања. Да искажемо све оно што је било као овде, кроз молитве, нашу веру, кроз оно што смо ми као званичници рекли. Да смо свесни на који начин и како су страдали. Овде смо да поручимо и младој генерацији да мора да зна ово“, рекао је Додик, додајући да Република Српска, заједно са владом Србије, а на предлог председника Србије Александра Вучића, почиње са изградњом “монументалног споменика“ укупних српских страдања.

Навео је да ће следеће године, када ће бити обележено тачно 80 година од пробоја логора Јасеновац, уприличити још већу манифестацију.

“Уверен сам да ћемо тада бити сви на окупу поново. Ми из Републике Српске, председник Вучић и његов тим, и покушаћемо да замолимо и председника Израела да дође“, рекао је Додик.

У присуству званичника Републике Српске и Србије на гробном пољу „Кошуте“ у Спомен-подручју Доња Градина данас су одржани парастос и помен српским, јеврејским и ромским жртвама убијеним у усташком логору „Јасеновац“, у оквиру обележавања Дана сећања на жртве геноцида у НДХ.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог светског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 деце.

Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази Топола ужаса, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима. Јасеновачка страдања трајала су од 1941. до 22. априла 1945. године.

Обележавању Дана сећања на жртве геноцида присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Србије Милош Вучевић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председници Скупштина Српске Ненад Стевандић и Црне Горе Андрија Мандић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у владама Српске и Србије, представници Српске у заједничким инститцијама БиХ.

Присутни су били и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег и Русије Игор Калабухов, председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, представници дипломатског кора, Трећег пешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

 

Фото: Танјуг Владимир Шпорчић / Срна/ Борислав Здриња

 

Related posts

БЛИСКОИСТОЧНИ СУКОБ: СБ УН данас о Гази; Хуманитарна криза се погоршава, деца пију слану воду

Новосадска ТВ

Министарка за бригу о породици и демографију у посети Новом Саду

Новосадска ТВ

Јубиларни 10. пројекат „Свим срцем за осмех детета“ у Новом Саду

Новосадска ТВ