Хроника

Предато 104.275 комада оружја и 4.085.914 комада муниције

Закључно са четвртком до 19 часова, грађани су Министарству унутрашњих послова предали укупно 104.275 комада оружја и минско експлозивних средстава, као и 4.085.914 комада муниције, рекла је Танјугу данас мајор полиције Бојана Отовић Пјановић из Службе за сузбијање криминала Управе криминалистичке полиције.

„Од укупног броја 78.302 комада оружја је легално, нелегално и оружје које је остало у породичним домаћинствима након смрти власника и око 25.973 комада минско експлозивних средстава. Предато је и 4.085.914 комада муниције“, рекла је Пјановић.

Додала је да су у МУП-у задовољни одзивом грађана те да су готово испуњена очекивања, што је било извесно већ од самог почетка акције предаје оружја 8. маја.

„У првим данима легализације бројке су показале да је ово једна од најуспешнијих легализација у односу на све оне које су спровођене у протеклом периоду, и ти први дани и бројке предатог оружја су надмашили све оне претходне легализације“, рекла је Пјановић.

Грађани су показали висок степен одговорности, додала је, и оценила да су два немила догађаја у Србији утицала на све да покажу дозу одговорности и спремности на сарадњу.

Она је захвалила грађанима на показаном високом степену одговорности.

„Ова два немила догађаја утицала су на све нас да покажемо дозу одговорности и спремности да сарађујемо и преиспитамо колико је сваки комад оружја који имамо у домаћинству, посебно ако говоримо о минско експлозивним средствима велике разорне моћи, опасан и колико морамо заједничким радом и поверењем и вером коју треба да вратимо у припаднике МУП-а учинимо и себе безбеднијим, као и цео систем и друштво“, рекла је Пјановић.

У наредном периоду, а након данашњег истека рока за добровољну предају оружја Пјановић каже да ће МУП имати велики број оперативних поступања како би пронашао сво то оружје које заиста представља велики ризик.

„Ту нам је потребна велика сарадња и подршка наших грађана. Припадницима МУП-а све информације које добију од грађана су од великог значаја ако говоримо

о том оперативном поступању, да бисмо могли да предузимамо све те мере и радње у сарадњи са тужилаштвом – ако говоримо о претересима, проналаску и даљем процесуирању сваког појединца који има било који комад оружја у нелегалном поседу“, рекла је Пјановић.

 

Фото: МУП Републике Србије