ЗдрављеСрбија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! У Србији доступна имунотерапија за ЛЕЧЕЊЕ најчешћег облика РАКА ЈЕТРЕ

Србија од средине ове године има доступну најсавременију имунотерапију за лечење нејчешћег облика рака јетре хепатоцелуларног карцинома (ХЦЦ) чији су водећи фактори ризика инфекције вирусима хепатитиса Б и Ц, речено је данас на конференцији поводом обележавања Месеца подизања свести о карциному јетре одржаној у Београду.

Хепатоцелуларни карцином представља најчешћи облик рака јетре и налази се на петом месту по учесталости појављивања, а на трећем месту по смртности.

Могућност лечења дефинише стадијум болести а како би се омогућила адекватна нега за оне који болују од ХЦЦ-а важне су све карике у ланцу збрињавања у здравственом систему као и учешће свих важних специјалности у доношењу заједничке одлуке о лечењу, рекли су стручњаци и представници пацијената који су још једном указали на значај превентивних прегледа и тестирања на вирус хепатитиса.

Како је данас речено, „струка стално апелује да се сви грађани бар једном у животу тестирају на вирусе хепатитиса, а ако постоји поновљени ризик за ове инфекције и више пута“.

Председница Удружења за болести јетре Хронос и потпредседница европског удружења за болести јетре ЕЛПА, Ивана Драгојевић истакла је да превенција ове болести кроз лечење хепатитиса Б и Ц игра кључну улогу у смањењу учесталости ХЦЦ-а.

„Велика ствар у превенцији ове инфекције је вакцина која је у Србији део обавезног програма имунизације и добија се одмах по рођењу. Она штити од хепатитиса В и Д, а тако и од цирозе јетре и напрасне срчане смрти“, истакла је Драгојевић.

Она је додала и да код пацијената који већ имају цирозу, излечење хепатитиса Ц смањује ризик од ХЦЦ-а али да он није у потпуности елиминисан и да је потребно наставити са редовним надзором, због чега се апелује на све грађане да се бар једном у животу тестирају на хепатитис В и Ц.

„Посебно треба апеловати на упућивање на редовине ултразвучне и друге контролне прегледе јетре, особе које су у повишеном ризику од добијења хепатоцелорног карцинома, као што су особе које имају хроничну болест јетре, имају или су имали инфекцију хепатитиса Б и Ц, гојазне особе, особе које конзумирају прекомерне количине алкохола. Оно што је циљ за наредни период је усвајање плана за превенцију и контролу вирусних хепатитиса у Републици Србији за период од 2003. до 2028. године“, рекла је Драгојевић.

Инфектолог Ивана Милошевић истакла је да упркос напретку у лечењу одмаклог ХЦЦ-а излечење још није немогуће али да су пацијентима у Србији постале доступне неке од најсавременијих терапија које могу да продуже њихов ток болести и укупно преживљавање.

Према подацима Регистра за рак Републике Србије у периоду од 2016. до 2021. године од малигних тумора јетре и жучних путева у просеку је оболело 855 особа и умрло 717 људи.

Како је истакнуто, правовремена дијагностика и адекватно лечење су кључни у борби са овом опаком болешћу.

 

Фото: Pexels

Related posts

На Тргу слободе обележен Златни септембар – МЕСЕЦ ПОДРШКЕ ДЕЦИ ОБОЛЕЛОЈ ОД МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

Новосадска ТВ

Данас ће двоје деце примити своју прву терапију! ЛЕК ЗА ДЕЦУ ЛЕПТИРЕ СТИГАО У СРБИЈУ

Новосадска ТВ

УПАЛА УХА, симптоми и лечење

Новосадска ТВ