Србија

ПОРАСТ ВОДОСТАЈА РЕКА У СРБИЈИ – на Дунаву највећи, на Сави много мањи

Због обилних падавина у средњој Европи, расте водостај Дунава и у нашој земљи. На Дунаву ће бити највећи водени талас, а на Сави ће пораст бити много мањи, рекао је за РТС хидролог Дејан Владиковић уз напомену да се у Србији не очекује тако озбиљна ситуација као у Европи.

Драматичне слике о последицама невремена које стижу из Пољске, Чешке, Немачке, смењују једна другу. Саобраћај у Бечу је делимично обустављен, школе су у ванредном режиму. Евакуација становништва у Пољској.

 

У Влади Србије јуче је одржана седница Републичког штаба за ванредне ситуације. Што се тиче Дунава и утицаја на остале реке, пик се очекује између 24. и 26. септембра, а процена „Србијавода“ је да ће трајати седам дана.

Хидролог из РХМЗ-а Дејан Владиковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је што се тиче Куле Небојша, односно станице Београд, забележен пораст од 12 центиметара у последња 24 часа, што је мањи пораст.

„Што се тиче узводних профила, на Бездану, за 24 часа било је промене водостаја за 120 центиметара, полако талас хвата залет. Што се тиче Новог Сада ту је око 60 центиметара прираштаја, на Сави је забележен пораст од 65 центиметара код станице Митровица и код Шапца је слично“, рекао је Владиковић.

Према његовим речима, на Дунаву ће бити највећи талас, а на Сави ће порасти бити много мањи.

Слична ситуација је била у јуну 2013. године, што се тиче Дунава, код Будимпеште је био историјски максимум од 892 центиметара, сада се њихове прогнозе у тај врх уклапају, тако да би врх таласа било 870 у току сутрашњег дана, наводи хидролог.

Како је дошло до ове ситуације

Наша стручна јавност указује претходних десет година да смо ушли у периоде са све чешћим екстремним појавама – у једном делу године водостаји су ниски, а брзо после тога наступа период великих вода, рекао је Владиковић.

„Имали смо велику загрејаност Средоземља, кренуо је да се формира Ђеновски циклон, преместио се ка Аустрији уз јак прилив врло хладног ваздуха са севера. Он је изазвао турбуленције и код њих је забележено за четири дана између 150 и 300 мм падавина“, објаснио је хидролог.

Како истиче, код нас то сумарно износи од 15 до 60 мм и то је је то поправило хидролошку ситуацију.

Што се тиче Европе, реч је о катастрофалној појави, на многим притокама Дунава забележени су историјски максимуми, а има пролома брана на подручју Чешке и јужне Пољске, додаје Владиковић.

„Ми не очекујемо тако озбиљну ситуацију као код што је њих“, закључио је Владиковић.

Шапчани су мирни кад могу да виде обалу

На Савском кеју у Шапцу река се не види, назире се приобилни део, што значи да са Савом нема проблема.

Последњих дана Сава је у порасту. Садашњи ниво од 70 цм је толики да се покрију бројни речни спрудови код Шапца.

Члан градског већа је рекао да се врх таласа очекује 21. септембра, да би ниво Саве био од 105 до 110 што је у односу на 400 када се проглашава редовна одбрана од поплава знатно мање.

Related posts

Од понедељка измена трасе аутобуских линија 2,7а,8,18а, 55СЈ, Ново Насеље

Новосадска ТВ

Збиљић, Недимовић и Тањга уз фудбалере Војводине: Тимски до успеха за Србију

Новосадска ТВ

Од данас у свим школама присуство полиције,по два полицајца у школама у Београду

Новосадска ТВ