Здравље

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ Ово воће може да утиче на дејство бројних лекова

Водите рачуна при конзумацији лекова и грејпфрута. Фармаколог истакао шта може да се догоди.

Грејпфрут у изворном облику или као сок би могао да буду део вашег доручка, али може и да утиче на терапију коју узимате.

Освежавајућа кришка грејпфрута или сок од овог воћа могу да имају многе предности- препун је витамина Ц и А, као и корисних минерала, попут калијума. Али, пре него што узмете ово воће, требало би да имате на уму да постоји важан недостатак – грејпфрут може да утиче на дејство великог броја лекова.

Он може да утиче на лекове који се користе за лечење високог холестерола, анксиозности и депресије, срчаних проблема и одбацивања трансплантираних органа, преноси „ИФЛ Сајенс“.

Конзумирање грејпфрута на ове лекове утиче на два начина.

Foto: Pexels
Превише лека у организму

За већину лекова на које утиче грејпфрут, то може довести до ненормално високог нивоа лека у крвотоку. То је зато што сок од грејпфрута реагује са ензимом у цревима који се зове цитокром П450 3А4 (ЦИП3А4), који је одговоран за разлагање многих различитих врста лекова.

Једињења у грејпфруту, позната као фуранокумарини, се такође разграђују помоћу ЦИП3А4 – али настали производи се затим везују за ензим и неповратно блокирају његово деловање. Као резултат тога, већи део лекова на које ензим обично делује завршава у крвотоку, а нормална функција се обнавља тек када тело производи више ЦИП3А4.

Људи имају различите нивое ЦИП3А4 у својим цревима, тако да утицај конзумирања грејпфрута може варирати међу појединцима. У неким случајевима, ниво лека који заврши у крвотоку може имати озбиљне нежељене ефекте.

Премало лека у организму

Такође је откривено да грејпфрут може довести до смањеног дејства лека, овог пута циљајући другу групу протеина: протеине транспортера који „померају“ лекове у крвоток из црева, блокирајући их да то ураде.

Један од најчешћих примера лека на који ово утиче врста антихистаминика који се користи за лечење поленске грознице.

„Сок од грејпфрута може узроковати да мање лека фексофенадина уђе у крв“, рекао је др Шеив Меј Хуанг, заменик директора Канцеларије за клиничку фармакологију ФДА, у ажурирању података ФДА за потрошаче.

Последица овога је да лекови као што је фексофенадин могу на крају бити мање ефикасни него што је предвиђено, што није баш оно што желите када је алергија на полен у јеку.

stil.kurir.rs/novosadska.tv

Foto: Pexels

Related posts

Ова група људи никако не сме да једе сардине: Иако су здраве, њима може направити потпуни ХАОС СА ЗДРАВЉЕМ!

Новосадска ТВ

(ВИДЕО) Нагле промене времена могу бити ОПАСНЕ ПО НАШЕ ЗДРАВЉЕ

Новосадска ТВ

НЕОБИЧНА ТЕХНИКА ПРАЊА КОСЕ Не укључује хемикалије, а стручњаци кажу да је добра за оне којима ОПАДА

Ivona