Свет

КА ЗЕМЉИ ИДЕ ШЕСТ АСТЕРОИДА! НАСА тврди: Слабо смо припремљени за удар; ево када би први могао да се догоди

Земља је слабо припремљена за удар астероида, наводи се у званичном извештају који су објавиле НАСА и америчка влада.

За сада је познато да шест астероида представљају потенцијалну опасност по човечанство, а један од њих већ 5. октобра би могао да удари. Шансе су мале, али ипак постоје и стога је у сфери интересовања научника.

Били бисмо збрисани масивним свемирским камењем које би ударило у Земљу брзином од неколико хиљада миља на сат и био би то један је од начина на који би човечанство могло да нестане.

Забрињавајући нови извештај сугерише да нисмо спремни за такву могућност – чак и ако смо открили објекат 14 година унапред. Извештај је настао као део пете „Међуагенцијске вежбе планетарне одбране“, симулације коју су одржале НАСА и влада САД.

У званичном америчком документу стоји да планови за управљање катастрофама услед удара астероида „нису дефинисани“. Постоји, такође, „ограничена спремност“ за спровођење свемирских мисија које би могле да умање опасности од астероида – као у филму „Армагедон“ са Брусом Вилисом и Беном Афлеком. У овом блокбастеру из 1998. НАСА шаље групу „бушача“ да разнесу астероид који јури ка Земљи и спасу човечанство.

Иако у догледној будућности „нема познатих значајних претњи од удара астероида“, процес није адекватно дефинисан ни у САД ни на међународном нивоу, додаје се.

Током вежбе, стручњаци су разматрали потенцијалне националне и глобалне одговоре на хипотетички сценарио у коме је никада раније откривени астероид имао 72 одсто шансе да удари Земљу за отприлике 14 година, пише Дејли мејл.

Као део хипотетичког сценарија, није било могуће прецизно одредити величину, састав и дугорочну путању астероида. Али модели су указивали да би астероид могао да опустоши подручје од регионалног до државног нивоа, ако би ударио. Да би се ствари закомпликовале, основна опсервација морала би да се одложи за најмање седам месеци – што је критичан губитак времена – док је астероид пролазио иза Сунца гледано са Земље.

Foto: Pixabay

6 астероида који би могли да ударе Земљу

1. Бену

Пречник: 500м Шансе за судар: 1:2,700 Време судара: 24. септембра 2182.

2. 1950 ДА

Пречник: 2000м Шансе за судар: 1:34,500 Време судара:16. марта 2880.

3. 2023 ТЛ4

Пречник: 330м Шансе за судар: 1:181,000 Време судара:10. октобра 2119.

4. 2007 ФТ3

Пречник: 660м Шансе за судар: 1:11,5 милиона Време судара: 5. октобра 2024.

5. 2023 ДВ

Пречник: 50м Шансе за судар: 1:1,584 Време судара: 14. фебруара 2046.

6. 1979 КСБ

Пречник: 700м Шансе за судар: 1:1,8 милиона Време судара: 14. децембра 2113.

– Неизвесност у овим почетним условима за вежбу омогућила је учесницима да размотре низ посебно изазовних околности – рекао је Линдли Џонсон, официр за планетарну одбрану емеритус НАСА у Вашингтону:

– Велики удар астероида је потенцијално једина природна катастрофа коју човечанство има технологију да предвиди годинама унапред и предузме мере за спречавање.

Нажалост, ова вежба је открила да су процеси доношења одлука и „толеранција на ризик“ слабо схваћени меду званичницима. Забрињавајуће је то што „планови за управљање катастрофама са утицајем астероида нису дефинисани“ и „благовременој глобалној координацији“, како би људи били свесни таквог свемирског камена, треба посветити више пажње, показују налази.

Успешна ДАРТ мисија

Овакве вежбе су витални део припреме за невероватан догађај удара свемирског камена сличан оном који је збрисао диносаурусе. У просеку, Земљу погоди камен величине фудбалског терена сваких 5.000 година, а астероид који окончава цивилизацију сваких милион година, према програму НАСА за објекте близу Земље.

НАСА је већ достигла изузетно важну прекретницу са ДАРТ (Доубле Астероид Редирецтион Тест) мисијом скретања астероида. У септембру 2022. свемирска летелица ДАРТ намерно се срушила на Диморфос, астероид удаљен 6,8 милиона миља. Иако овај астероид није представљао претњу за Земљу, успешна мисија је показала да такав метод може да утиче на путању свемирске стене – ако би таква акција била потребна.

Према студији из 2017, само астероиди величине најмање 18 метара у пречнику су потенцијално смртоносни ако иду ка Земљи. Највећи познати астероид у целом Сунчевом систему, Церес, има пречник од 580 миља – довољно велик да људи могу на њему да живе. Срећом, шансе да Церес удари у Земљу су мале, јер је њена орбита удаљена, између Марса и Јупитера, и не сече се са Земљином.

Нажалост, постоје неке врсте свемирског камења за које би се могло показати тешким или немогућим скретање помоћу било каквог објекта направљеног од стране човека, сугерише студија.

Астероиди са „гомила рушевина“ као што је Итокава, удаљени око 1,2 милиона миља, и састоје се од лабавих громада и стена које су се скупиле под утицајем гравитације, тако да је велики део њих – празан простор.

Такав астероид би деловао као „свемирски јастук“ у смислу да би апсорбовао сваку енергију удара и наставио своју путању, тврде аутори студије.

Методе за елиминисање претње од астероида

ДАРТ је један од многих концепата како негирати претњу од астероида.

Научници у Калифорнији испаљују пројектиле на метеорите како би симулирали најбоље методе промене курса астероида да не би погодио Земљу. Према досадашњим резултатима, астероиду попут Беннуа који је богат угљеником, могло би бити потребно неколико малих удара да напусти свој курс.

– Ови резултати показују да ће можда бити потребни вишеструки узастопни удари да би се астероиди скренули, а не пореметили, посебно угљенични астероиди – рекли су истраживачи.

Друга идеја, позната једноставно као „нуклеарна јединица“, укључује дизање у ваздух нуклеарног експлозива у близини астероида. Међутим, ово би могло да створи мање, али још увек потенцијално опасне фрагменте стена, који би могли да се крећу у свим правцима, потенцијално и према Земљи.

Још један концепт, гравитациони трактор, скренуо би астероид без физичког контакта са њим, већ би користио само његово гравитационо поље за преношење жељеног импулса.

– Предложено је неколико концепата, као што је „гравитациони трактор“ да полако одвуку астероид уместо да га гурају кинетичким ударом. Али, кинетички импактор је дефинитивно најједноставнија технологија за употребу у временској скали која ће највероватније бити од значаја за ову величину астероида, а то је време упозорења од година до деценија – каже професор Колин Снодграс, астроном са Универзитета у Единбургу.

penzionisani.bizportal/novosadska.tv

Foto: Pixabay